Simple Autumn Blog http://simplexautumn.blogger.hu hu <![CDATA[Könyv > És bebújt az ördög]]> http://simplexautumn.blogger.hu/2017/10/18/konyv-es-bebujt-az-ordog

Magyarországi megjelenés: 2017, Agave Kiadó
Kategória: horror
Oldalszám: 320
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
A ​tizenkét éves Jude Brighton három napja tűnt el, és annak dacára, hogy az oregoni Deer Valley rendőrsége és lakói mindent megtesznek azért, hogy megtalálják, az emberek kezdik feladni a reményt. Tudják, hogy az első negyvennyolc óra döntő fontosságú, és miután letelik, fel kell készülni a legrosszabbra. Gyerek létére Stevie is tudja, hogy ez így van, mert imádja a nyomozós filmeket. Pontosan tudja, hogy minden egyes másodperc fontos az unokatestvére, Jude számára, aki ráadásul a legjobb barátja.
És ott van az a másik fiú, Max Larsen… Őt évekkel ezelőtt holtan találták meg az erdőben, miután különös és tisztázatlan körülmények között eltűnt. Deer Valley-ben a háziállatok is furcsán viselkednek: a kutyák és a macskák állandóan elszöknek a gazdáiktól. A kisváros lakói évek óta pusmognak ezekről a megoldatlan ügyekről és arról, hogy talán egy gyilkos ólálkodik az otthonuk környékén. A félelmük hirtelen valósággá válik, amikor Stevie, aki mindenáron ki akarja deríteni, mi történt Jude-dal, rádöbben a szörnyű igazságra.

Vélemény:
Úgy vártam az idén októbert, mint a kisgyerekek a karácsonyt! S, eljött, itt van, megjelent, megvettem, elolvastam... és még ragozhatnám, de nem fogom! Tavaly október óta volt bennem egy fajta borzongási hiányérzet, amit orvosolni kellett. Akkor vágjunk is bele a közepébe! 
A kötet 3 részre osztható fel, most részenként fogom pár szóban kielemezni őket. Igyekszem spoilermentes maradni, de ennél a könyvnél is nehéz úgy irni, hogy ne mondj vagy utaljon rá valamilyen szinten.
- első rész: Itt is a sejtelem, hogy eltűnt egy kisfiú, akiről semmit sem tudnak, de aztán előkerül. Nem hétköznapi módon. Beszélni nem akar. Mivel elég szabadon van, ezért nem nagyon keresik az eltelt pár órában. Aztán megjelennek az anyai ösztönök, hogy "Hol is lehet ez a gyerek? Megkéne keresni." Tudja mindenki olvasmányokból, filmekből (és a kötet hátulján is helyet kapott az állitás), hogy az eltűnés utáni 48 óra a legkritikusabb. Űtős volt, mint ne mondjak! Volt bennem valami félsz, hogy olvasás közben mikor kell majd félretennem egy picit a könyvet, hogy nem birom tovább olvasni, mert olyan durva vagy gusztustalan. Ez itt elmaradt. Ettől eltekintve űtős volt!
- második rész: Ennél a résznel... nem tudom, hogy miért, de egy folytában a "Rosemary gyermeke" és Stephen King-féle Blaze járt a fejemben. Lehet témáját tekintve jutott eszembe. Vannak dolgok, amikről az ember nem beszél senkinek, s nem is meri elmondani senkinek. Takargatja, áltatja magát, hogy majd jobb lesz és ez teljesen felemészti nem csak a szereplőt, olykor az olvasót is, hogy "miért?". Itt is voltak durva részek benne, főleg, hogy filmjelenetekként pörögtek a fejemben a jelenetek. Vasárnap este neki álltam olvasni ezt a részt, mikor észbe kaptam már éjfél felé járt az idő. Úgy éreztem nem kellene belekezdenem a harmadik részbe, mivel reggel munka, stb... Letettem a könyvet és bevallom picit égve hagytam az olvasólámpát lefekvés előtt. Továbbá eszembe jutott Rosemary, hogyan nevelhette gyermekét Ira Levin regényében, de majd elolvasom azt az irást is!
- harmadik rész: nagyon vártam, hogy hol a csattanó, mi az amire nem figyeltem, pedig ott voltak az utalások. Az embernek mindig vannak teóriái, hogy most éppen mi lehet a könyv vége. Hozzáfűznivalóm, hogy akciódús. Az ember csak kapkodja a fejét, hogy most akkor ez hogy is van? Az epilógus megoldás nagyon tetszett, arról még szivesen olvastam volna!

Teljesen elégedett vagyok ezzel az irománnyal is, igaz a kötet közepe fele-háromnegyede felé volt valami némi megmagyarázhatatlan hiányérzetem. Ezt még elolvasás után sem tudom megmagyarázni. Olvasatja magát, az szent! Nagyon jól összerakott. Ha valaki összeakarná hasonlitani az irónő első könyvével az tegyen le róla! Ezt úgy értem, hogy itt is érződik a horror kategórián belüli különbségek! Mind a kettő horror a magamódján, de mégis más. Úgy éreztem, mintha ez a regény kiforrottabb lett volna, mint a "Vértestvérek".  Ha úgy vesszük mind a három rész társadalmi problémákat boncol nem is akárhogyan.

Kiknek ajánlom? Akiknek tetszett Ania Ahlborn első könyve is! Mondanám, hogy mindenkinek el kellene olvasni, de aki az elsőt sem tudta végig olvasni ilyen-olyan okokból annak nem ajánlom. Nem vagyunk egyformák! Nagyon várom az irónő következő könyveit magyar köntösben! Remélem nem kell jövő októberig várni az új Ania Ahlborn regényre, mert az irónő eléggé belehúzott idén! :)

5/5

]]>
Wed, 18 Oct 2017 18:54:46 +0200 180748_15370
<![CDATA[Vers > Késői szerelem]]> http://simplexautumn.blogger.hu/2017/10/17/vers-kesoi-szerelem Csukás István: Késői szerelem

Ülj ide mellém s nézzük együtt 
az utat, mely hozzád vezetett. 
Ne törődj most a kitérőkkel, 
én is úgy jöttem, ahogy lehetett. 
Hol van már, aki kérdezett, 
és hol van már az a felelet, 
leolvasztotta a Nap 
a hátamra fagyott teleket. 
Zötyögtette a szívem, de most szeretem 
az utat, mely hozzád vezetett.

]]>
Tue, 17 Oct 2017 09:42:35 +0200 180748_15270
<![CDATA[Könyv > Hirzárlat]]> http://simplexautumn.blogger.hu/2017/10/12/konyv-hirzarlat

Magyarországi megjelenés: 2015, Athenaeum
Kategória: dokumentum
Oldalszám: 326
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
„Itt ​az ideje, hogy valaki összeszedje már végre az igazságot” – egykori túszként fogvatartott lány.
Több mint 40 évvel ezelőtt egy olyan esemény zavarta meg Magyarország rendjét, ami addig példa nélküli volt, és amiről ez idáig annak minden résztvevője hallgatott.
1973. január 7-ének éjszakáján egy határ menti kisvárosban, Balassagyarmaton egy tinédzser testvérpár, András és László, a párttitkár apjuktól ellopott fegyverekkel rótták az utcákat, hogy a városi lánykollégium lakóinak túszul ejtésével megvalósítsák nyugatra történő szökésüket. Azt tervezték, hogy a lányok szabadon engedéséért a hatóságoktól repülőgépet, nagy mennyiségű valutát és szabad elvonulást követelnek. A csaknem egy hétig tartó tettük szégyenfoltot hagyott a kommunista rendszeren, amelynek „enyhítésére” a hatóságok már az első napokban hírzárlatot rendeltek el. A kudarcba fulladt tárgyalások, s a mindkét oldalról érezhető kilátástalanság egyre jobban fokozta a feszültséget, amelynek végére öt nap után a mesterlövészek tettek pontot, az ablakhoz közeledő idősebbik fiú lelövésével. A történet azonban itt nem ért véget. (...tovább)

Vélemény:
Régebben hallottam erről a megtörtént eseményről. Mostanában megint az orrom elé került, többnyire annak is köszönhető, hogy a dokumentumregények irójának nem régen jelent meg legújabb könyve, ami úgy szintén el fogok olvasni! Mielőtt kivettem a könyvet, elkezdtem videókat, riportokat nézni az interneten az eseménnyel kapcsolatban, hogy mi is ez valójában. Mint kiderült: az 1989-es filmnek semmi köze a valósághoz, igy elolvastam (amúgyis ez lett volna a terv). Egy izig-vérig, hiteles dokumentumregényt fogtam a kezembe, ami jól rekonstruálja az az egy hetet, amikor a két fiú és a lányok össze voltak zárva. Riportfilmek nézése alatt hangsúlyozták, hogy a kollégiumban tartózkodó lányok nem szerettek volna nyilatkozni az esetről. Itt kicsit kételyekkel tele olvastam a könyvet, amit nem kellett volna, mert 2015-be már nyilatkoztam az 1973-ban történetkről. Szerencsére a kötet róluk szól. Nem árulok el azzal nagy titkot, hogy az egyik fiú meghalt akcó közben az utolsó napon, de ha a rendőrség akkor nem teszi meg ezt a lépést kitudja, hogy mi lett volna az eset végkimenetele. Ezt már nem tudjuk meg. A család a mai napig is él és élik mindennapjaikat álnéven Budapesten. Senki sem tudja, hogy kik ők. Új életet kezdtek. Mindenkinek jár egy esély, hogy megpróbáljon rendes körülmények között élni.
Kiknek ajánlom? Akik szeretik az ilyesfajta dokumentumregényeket! Akik nem zárkóznak el a valóságtól. Feljegyzések között semmiféle szenzációhajhászásra nem leltem.

5/5

]]>
Thu, 12 Oct 2017 05:40:17 +0200 180748_14721
<![CDATA[Vers > Épp mi]]> http://simplexautumn.blogger.hu/2017/10/11/vers-epp-mi Závada Péter:
Épp mi

A vanból előbb volt, végül örök lett.
Mikor valaki meghal, mások éppen röhögnek.
Mikor már a stáblista megy, én akkor kezdek félni.
Az ember nem tud nem magáról beszélni.

Elmondja, hogy tegnap hűvös korlátnak dőlt a háta,
és hogy rettegett, hogy beleszorul egy csuklós busz harmónikájába.
Mert ha laktak is itt, elköltöztek rég a józan érvek:
egy múltban elképzelt jövő a város, rendezte a nyolcvanas évek.

És hogy nyugtalanító ez az egész, mint az a mitikus sárga kéz volt,
amit a falba látott gyerekként – alatta fel nem száradó vérfolt.
Hogy nem volt szabad azokra a gránitlapokra lépni,
amik szürkék – csak a fehérre. Random szorongások. Épp mi.

Felsúrolni a fürdőt, mikor nagyon kell pisilni.
Sírni, behugyozni, súrolni, megint sírni.

]]>
Wed, 11 Oct 2017 10:10:09 +0200 180748_14724
<![CDATA[Könyvajánló > Viaszbaba - Szinésznőt szerettem]]> http://simplexautumn.blogger.hu/2017/10/09/konyvajanlo-viaszbaba

Gondolom a búlvárhasábjain mindenki találkozott az imént emlitett kötettel, hogy minden kiderül a szinházak kulisszáiról, szinészeiről, szinésznőiról, hogy milyen aljas is ez a szinész szakma. Többnyire a Life.hu oldal cikkezett ezekről az eseményekről.

Körülbelül egy éve robbant be a magyar köztudatba, hogy az egyik leszbikus szerető kitálal egy hirés hazai szinésznővel folytatott viszonyáról. A kötetet előrendelni, megvenni még nem  sehol nem lehet. Állitólag nagyon támadják is az irónőt ezért a könyvéért. Mindenki találgatja, hogy ki lehet a benne szereplő hires szinésznő, de állitólag a könyv megjelenés napján minden kiderül!

A kötetről csak annyit lehet tudni, hogy 2017. november 13-án lát napvilágot könyvformájában.

# Linkek ::
BlogSpot :: Facebook :: CafeBlog

]]>
Mon, 09 Oct 2017 08:45:10 +0200 180748_14740
<![CDATA[Könyv > Sugar Queen - Édes élet]]> http://simplexautumn.blogger.hu/2017/10/05/konyv-sugar-queen-edes-elet

Magyarországi megjelenés: 2012, Könyvmolyképző Kiadó
Kategória: dráma
Oldalszám: 300
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
A huszonhét éves Josey Cirrini három dologban biztos: hogy észak-karolinai szülővárosában a tél a kedvenc évszaka, hogy ő egy igazi déli szépség igencsak szánalmasra sikerült utódja, és hogy az édességet legjobb, ha szekrénye rejtekében fogyasztja el. Josey élete hosszú éveken át eseménytelenül zajlik anyja házában, vigaszt egyedül az édességekből és romantikus regényekből felhalmozott hatalmas készlet jelent számára, ezek közé menekül minden este… Egészen addig, amíg egy napon rá nem döbben, hogy a szekrényét elfoglalták. Nem más rejtőzött el benne, mint a helyi pincérnő, Della Lee Baker, a goromba, de lágyszívű nő, aki egyharmad részt maga a végzet – de kétharmad részt egy tündéri keresztanya…
Egy szerencsétlen, és hibákkal teli életből menekülve Della Lee úgy dönt, Josey titkos szekrénye a legbiztonságosabb hely. Cserébe megváltoztatja Josey életét – mert az bizony egyértelmű, hogy ez a szekrény nem egy boldog nő tulajdona. Della Lee nyers szeretetének hatására Josey hamar lemond a pekándió tekercsről és a karamelláról, felfedezi olykor nagyon is heves női ösztöneit, és hamarosan rádöbben, hogy az élet sokkal több lehetőséget rejt, mint gondolta.

Vélemény:
"A barackfa titka" cimű könyv alapján került a szemem elé a kötet. Már a boritó is nagyon rabulejtette a szivem, igy levettem a könyvtári polcról és vitte az asztalhoz, hogy  haza viszem. Vannak olyan könyvek, amiket csakmeglát az ember és azt mondja: "Ez kell nekem! Most ez kell!" És az ember nem tudja megmondani, hogy miért? Csak egyszerűen érzi! Én is igy jártam ezzel a kötettel, abszolút nem csalódtam! Előre bocsátom!
Akkor vágjunk is bele a közepébe. A két főszereplő közül az egyik túl naiv, a másk pedig szöges ellentéte. (Megszoktátok, hogy tartalmakat nem irok, mert a bejegyzés felett el lehet olvasni...) Az egyik saját álomvilágában él, szolgája saját anyja kivánságait, hogy törlesszen tinédzserkori csinytevésein ; a másik saját maga ura, senki sem szól neki, ismeri az élet minden keserűségét. Szerintem többet nem is lehet elmondani erről a könyvről, hisz megsimogatja az ember lelkét, megnyugtató, érdekes, misztikus picit. Olvasatta magát a történet! Nagyon szuer volt. Nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog! Egy biztos: nem ez volt az utolsó könyv, amit elolvastam a szerzőnőtől. Engem teljesen elvarázsolt! Szereplők teljesen szerethetők voltak. Nem találtam hibát ebben a kötetben. Egyszerűen ez kellett! Mindenképpen pozitiv csalódás volt számomra, az utóbbi regényeket illetően! Egyszer csak elfogytak a lapok!
Kiknek ajánlom? Akik egy hűvős, esős estén teljes kikapcsolódásra vágynak, könnyedségre.

5/5

]]>
Thu, 05 Oct 2017 17:34:53 +0200 180748_14720
<![CDATA[Zene > 12 Stones: Lie to Me]]> http://simplexautumn.blogger.hu/2017/10/02/zene-12-stones-lie-to-me

]]>
Mon, 02 Oct 2017 21:06:27 +0200 180748_14722
<![CDATA[Random > Magyar könyves vlog-ok]]> http://simplexautumn.blogger.hu/2017/10/01/random-magyar-konyves-vlog-ok Sziasztok!

Ahogy az elmúlt hetekben nézegettem YouTube-on, felfedeztem pár számomra új magyar könyves videóst, amiknek nagyon megörültem. Ezeket a linkeket szeretném veletek ismertetni! :)

 

]]>
Sun, 01 Oct 2017 08:19:44 +0200 180748_14342
<![CDATA[Vers > Szeptember végén]]> http://simplexautumn.blogger.hu/2017/09/28/vers-szeptember-vegen Petőfi Sándor - SZEPTEMBER VÉGÉN

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok,
Még zöldel a nyárfa az ablak előtt,
De látod amottan a téli világot?
Már hó takará el a bérci tetőt.
Még ifju szivemben a lángsugarú nyár
S még benne virít az egész kikelet,
De íme sötét hajam őszbe vegyűl már,
A tél dere már megüté fejemet.

Elhull a virág, eliramlik az élet...
Űlj, hitvesem, űlj az ölembe ide!
Ki most fejedet kebelemre tevéd le,
Holnap nem omolsz-e sirom fölibe?
Oh mondd: ha előbb halok el, tetemimre
Könnyezve borítasz-e szemfödelet?
S rábírhat-e majdan egy ifju szerelme,
Hogy elhagyod érte az én nevemet?

Ha eldobod egykor az özvegyi fátyolt,
Fejfámra sötét lobogóul akaszd,
Én feljövök érte a síri világból
Az éj közepén, s oda leviszem azt,
Letörleni véle könyűimet érted,
Ki könnyeden elfeledéd hivedet,
S e szív sebeit bekötözni, ki téged
Még akkor is, ott is, örökre szeret!

(Koltó, 1847. szeptember.)

]]>
Thu, 28 Sep 2017 08:09:27 +0200 180748_13500
<![CDATA[Könyv > Kéjutca]]> http://simplexautumn.blogger.hu/2017/09/26/konyv-kejutca

Magyarországi megjelenés: 2017, Bookline könyvek
Kategória: dokumentum
Oldalszám: 220
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
Munk ​Veronika, az Index újságírója olyan ajtókat nyitott ki, amelyek mindeddig a külvilág előtt zárva voltak. Szexmunkásokkal, futtatókkal, bordélytulajdonosokkal folytatott számos beszélgetés és több éves kutatómunka eredménye, hogy a Németországban dolgozó magyar prostituáltak rejtett világa feltárult. Böbe, a madám nem hagyhatja el Németországot, mert a magyar törvények értelmében azonnal letartóztatnák. Berta, az örömlány, bár álmodozik arról, hogy egyszer végleg leszámol a vörös lámpás negyeddel, a pénz mindig visszahúzza. Berta Böbének dolgozik, és Ivánnak, a stricinek, aki a szálakat Magyarországról mozgatja. Az észak-német kikötőváros, Bremerhaven egy egész magyar kolóniának biztosít munkalehetőséget, amely a liberális törvénykezés előnyeit kihasználva szabadon űzheti itt az ipart. Szereplőink bizalmát elnyerve Munk Veronika felteszi azokat a kérdéseket, amelyekre mindig is szerettük volna tudni a választ. Mi fér bele egy húszperces menetbe? Kiből lesz strici? Van a lányoknak orgazmusa? Tabu az óvszer nélküli szex? A személyes hangvételű, ám egy szociológiai tanulmány alaposságával megírt könyv egy saját szabályokkal bíró, zárt és veszélyes világba nyújt betekintést, ahol a pénz és a szex a kiszolgáltatottsággal és egy jobb élet reményével keveredik.

Vélemény:
Kicsit fenntartásaim voltak ezzel a kötettel kapcsolatban. Kiindulva az "Egyetemista támogatót keres" c. könyvből. Mivel az Index újságirójáról volt szó ezért gondoltam, hogy nem lesz gondom ezzel az irással. Reméltem komolyabb hangvételét és, hogy nem lesz csalódás. 
Kiváncsian forgattam a könyvet, nézelődtem. Nem sok idő után elkezdtem olvasni. Teljesen beszippantott Berta története. Sajnos szörnyű, hogy létezik ilyen. Nők ilyen kiszolgáltatott világban élnek, ahonnan nincs kiút. olvasás közben Veronika emlitett pár cikket az index-ről, azokra emlékeztem is, pedig nem múlt heti cikkek voltak. Mindig is szerettem a dokumentumregényeket. ilyenkor az embernek rá kell jönnie, hogy még sincs olyan rossz helye ezen a hires nevezetes Magyarországon és becsüljük meg amink van. Lehetőségeink, muknánk, barátaink és, amit még lehet. 
Nem azért nem adok maximális pontot erre a könyvre, mert nem volt jó. Borzalmas, hogy vannak olyan nők, akik rákényszerültek az ilyen munkára, mert nincs más lehetsőségük. Könnyen itélkezik az ember ezek felett a nők felett. Van,a ki nem tehet róla, van aki belekényszerült és nem tud kilépni ebből az ördögi körből.

4,5/5

]]>
Tue, 26 Sep 2017 08:42:06 +0200 180748_13081