Simple Autumn Blog

Könyvekről, filmekről, versekről és pár evilági dologról...

Bemutatkozás

"Helló, szia, szevasz...
... röviden: könyvek, filmek, sorozatok, vélemények és még pár más dologról. Ezekről olvashatsz az oldalon.
Köszike!
Szép napot! :)

Ne lopj! // Copyright © 2016-2017.
Minden jog fenntartva!"

FRISSITÉS:
2018.01.05.: AZ OLDAL BEZÁRT! (lehet kis idővel visszatérünk, de ez még a jövő zenéje)

Tagja vagyok: Magyar Blogok
E-mail: simplexautumn@freemail.hu"""

Feedek
Megosztás

200. bejegyzés: Vélemény > Kedves nagyonelfajzott-generáció!

2017 október 23, hétfő

Nektek nem parancsol senki!
Ti mindent jobban tudtok!
"Büdös a munka, felteszek pár videót YouTube-ra és celeb leszek!"

Ti nagyon el vagyok tévelyedve!A Ti generációtóból nem lesz más, mint csak egy hulladék, akit anyuci és apuci tart el, mert dolgozni lusták lesztek. Azt hiszitek Ti szartátok a spanyolviaszt!

Természetesen vannak kivételek köztetek. De az is ritka, mint a fehér holló! Szerintem nem is találkoztam még kivétellel! Titeket a számitógép és a iPhone nevelt fel nem a szüleitek! Szartok a világra! Nem érdekel titeket SEMMI! Jaj, de mégis: kikapott új iPhone-t, "én miért nem kapok?, nem jó ez az okostelefon" bla-bla-bla...

Csak egy hetet élnétek abban a világban, mikor a szüleitek TV-n keresztül nézik, hogy mit csináltok. Nekik is kijár a szabadság. Egy nap arra ébredtek, hogy nincs mit enni, magatok alászartatok és mindenhol mosatlan edények, ruhák hevernek. Se kaja, se pénz, semmit sem találtok meg. Teljesen magatokra vagytok utalva. Akkor mit csináltok? Bekapcsolod a gépet és éhen döglésig játszani komputeren? Vagy addig kiabálsz, mig anyu vagy apu meg nem jelenik? Vagy beülsz a sarokba és sirsz? Ti olyan szinten vagytok életképtelenek, hogy semmit sem tudnátok magatok elintázni eltekintva attól, hogy 10 vagy éppen 17 évesek vagytok, mert azt hiszitek a fejetek csak disznek van a nyaktokon és nem kell használni a benne léve dolgot.... nevezzük itt tyúkszarnak! ÉLETKÉPTELENEK vagytok! Miattatok fog kihalni az emberiség! Nem lesz egy épkézláb tudással megáldott orvos. Nem lesz egy épitészmérnök, akik megterveznének, megépitenének egy lakóparkot. Esztelen törvényeket hoznak, majd a magukat politikusoknak valló suhancok, akik éppen most szabadultak ki az ELTE politológia szakáról, épp hogy átment vizsgával. Nem lesznek tanárok, akik tudást adjanak a diákok fejébe, mert tanitani is képtelenek lesztek. Képtelenek lesztek bármire, mert nem tolják a seggetek alá!

Ismétlem: tisztelet a kivételnek!!!

Semmi tisztelet a szüleitekkel szemben, akik világra hoztak, felneveltek titeket. Semmi tisztelet az idegen emberekkel szemben, akik mondjuk segiteni akarnak valamiben, hogy ne halj meg hülyén? Az internetből és a TV-ből "kúltúrálódtok"? YouTube sztárok a mindenség? Elolvasni egy jó kalandregényt kinzás? Egész nap nyomkodni a telefont. Segiteni a szülőknek luxus? Kiszolgáltatod magad anyukáddal, majd rácsapod az ajtót, s meg sem köszönöd az ételt vagy csak simán levágod az asztalra, hogy "Mi a szar volt ez?" El tudod képzelni, hogy ez hogy esik édesanyádnak?

A minap zajlott le Twitter-en a következő "beszélgetés". Egy 13 éves kis lurkó rám irt:
- Hali! Mi a teljes neved?
- Mi közöd hozzá? :D - irtam neki viccesen, mert valóban mi köze hozzá? Semmi!
- Csak kerdeztem baszodjal meg a faszomat mar. - jól olvasod ez volt a válasza.
- Megválogathatnád ám a szavaidat a felnőttekkel szemben, kis csira! (már ha tudod, hogy mi az) Én nem beszéltem igy veled, te akkor miért beszélsz hozzám ronda szavakat irva? Meggondolhatnád ám, hogy miket irsz a felnőtteknek. Egyszer vissza fog nyalni a fagyi! Nem körülötted forog ám a világ! Az ilyenek miatt köttetik el magukat a 30 és 40 közötti nők! Szép napot! Egyébként azzal is igy beszélsz, aki a világra hozott?
Természetesen válasz helyett tiltást kaptam.

Megcsillant a fejében az értelmiség. Kérdés, hogy az én válaszom értette-e. Ha az idegen embereknek ilyeneket irogat, mert nem akar megválaszolni egy kérdést, vajon a szüleivel hogyan beszélhet? Továbbá az internet szerintem nem a legmegfelelőbb, hogy az ember a személyes élete darabkáit tárolja rajta, hogy sajnálják. Tudom páran azt mondanák, hogy "Jaj, ő még gyerek" Igen, még gyerek, de ha ilyen agresszivan alpári módon válaszol vissza , vajon milyen felnőtt lesz belőle? Aki válaszolni nem tud csak megsértődni, letiltani és hisztizni, követelőzni és 420.000 forintos bruttó bért szeretnétek a munkafronton. Amiért ugye meg kellene dolgozni, de nektek semmi sem jó. Hozzáteszem: ezt pályakezdőként szeretnék! Kiváncsi lennék, ha majd valami nem jön össze a munkahelyeden vagy éppen a kirúgás szélén állsz, hogy akkor majd megnyomod-e a tiltásgombot, mert valaki kérdezett tőled, vagy a főnököd nem akar előreléptetni, mert egy kis naplopó vagy.

Persze arra is lehet fogni, hogy ők már egy digitális világba születtek bele. Ez is csak egy ócska kifogás! Nem kellene megriadni, ha könyvtárba kell menni. Nem kell megijedni, ha a nem nyomhatja a Table-et egész nap. Nem kell halál unottan ülni, ha nem PS-ezhet... a látványos szenvedésről ne is beszéljünk, mint aki meghal, hogy nem érhet hozzá a Tablet-éhez, mert olyan keresett ember, hogy muszáj mindig azon lógni! Mintha bármi "értelmeset" is csinálnál azon a vacakon!

- Menj ki a szabadba kosarazni!
- Olvass egy jó könyvet!
- (Próbálj meg) beszélgetni a szüleiddel!
- (...)

Több tiszteletet az embereknek,
kis vakarcsok!

Nem ismeritek a köszönöm, kérem szavakat!

Másik cikk: Z, mint Zombi-generáció

***

NE LOPJ! // COPYRIGHT © 2016-2017. 
MINDEN JOG FENNTARTVA!

Vélemény > Koncertek/2017

2017 július 2, vasárnap

(Forrás: Behind My Make Up ; fotó: Kami)

2017-et irunk!

Ott voltál Linkin Park koncerten?
Képet is csináltál?
Videóztál is?
Le is videóztad az egész koncertet? Nagyon jó!
Örülök, hogy volt annyi giga memóriakártyádban!

Persze ezt nem komolyan irom. Fent emlitett kép a napokban készült VOLT fesztiválon. A képen Chester Bennington, a Linkin Park énekese szerepel. A képen kb. 9 mobilt számolok összekapásból! A kép tökéletesen tükrözi, hogy milyen digitális világban is élünk!
... és a koncertet ki élvezte? Az a szomorú, hogy ez csak egy kép. Valószinű, hogy több ezer mobil lebegett a fejek felett, hogy feltudjanak valamit is venni! Volt egyátalán olyan ember, aki nem vette elő a telefonját koncerten? Most már teljesen megértem Corey Taylor-t, a Stone Sour/Slipknot énekesét, amikor egy vagy már több koncertjén is kifakadt, hogy miért mobiloznak az emberek az egész koncerten. E fotó láttán teljesen megértem, hogy ki volt akadva!

Elhiszem, hogy kell az is, hogy valaki csináljon képet vagy, ha az kell neki végig videózza a koncertet... de igy nem nyújt kikapcsolódást, szórakozást, mert a felvételre figyelünk nem az előadásra. Miért kell dokumentálni a dolgokat. Nem értem!
Facebook-ra is kiteszed, hogy az egy szar, aki nem volt LP koncerten. olcsóbb lett a kenyér? Több lettél tőle? NEM. (maximum kipipálhatod a bakancslistádról, amit akkor irtál fel, amikor megláttad, hogy az LP Volt-ra megy). Ugyanolyan gyökér vagy, mint eddig voltál. Nem változtál semmit. Senkit sem érdekel, hogy volt 200.000-ed elfesztiválozni vagy, hogy milyen koncerteken voltál és berúgtál mindennap. Hidd el, senkit nem érdekel! :)

Tartsd meg magadnak és ne nézz le embereket, mert nem volt ott vagy nem tetszett neki a koncert. Lehet valaki nem vágyik már arra, hogy egy hétig ne tudjon normálisan lezuhanyozni és ne tudjon aludni vagy a megszokott dolgait csinálni. Valakinek már ez nem kell. Valaki pia nélkül is jól tudja érezni magát vagy szimplán csak kinőtt belőle, de az is lehet, hogy nem érdekli!

Minden koncert vagy olyan esemény, amikre kiváncsiak vagyunk, hozzánk ad egy plusz élmény lehetőségét, hogy ott voltunk. Megnéztük. ... és ez a cikk nem arról szól, hogy lenézem a fesztiválozókat, mert szó sincs erről! Ez volt a véleményem!

Ennyike!

CSŐ!

 

***

NE LOPJ! // COPYRIGHT © 2016-2017. 
MINDEN JOG FENNTARTVA!

Vélemény > Kék Bálna...

2017 április 7, péntek

Repülő bálna, a játék szimbóluma. A bálnák időnként
csoportos öngyilkosságot követnek el.

(Ezen az oldalon olvashattok erről, hogy mi is ez: KLIKK.)

... hetek óta mindenhol csak erről olvasni vagy látni vloggerektől videókat. Érdekes: eddig senki sem hallott róla jó formán. Elég szomorú, hogy igy használják ki embertársaik egymás naivitását, befolyásolhatóságát, élet iránit utálatát. És, hogy van olyan is, aki ezeket megcsinálja? Szinte hihetetlen!

Én először pár hete olvastam valami szalagcimet ezzel kapcsolatban, de mivel álhir portál oldalon volt fellelhető a cikk, igy meg sem nyitottam. Azt hittem, hogy kamu. Amikor megejlentek hivatalos oldalakon is cikkek, akkor elolvastam, hogy mi ez, de túl sok vlogger videózott már róla igy megnéztem pár véleményüket a dolgokról. Ahogy észrevettem inkább csak a nézőik sámát akarták ezzel gyarapitani. Minden "riport"-ba ugyanazt szajkózzák. Érdem én, hogy ez rossz, nem szabad, meg kell menekiteni a gyerekekt. Igaz is! De miért kell róla 500 másik videót késziteni róla? Először volt 10, most pedig 6 mill másik. Van olyan, aki már x éve csinál videókat, azoknak a nézettsége: 50-100 között, de a Bálnás videója hirelen megugrott 100.000-re.

Igaz: most én is irok róla. Miért is? Mert már rohadtul idegesit, hogy mindenhol csak erről van szó! unalmas, elcsépelt. Olyan, mint a Dark/Deep Web-ről készült ismeretterjesztő vlog-ok. De mégis ad valamit: azt, hogy 50 napig egy "különleges elit klub" tagja lehetsz, amit nem mondhatsz el senkinek, akárcsak a "Harcosok klubja" cimű kötetbe!filmben. És persze nehéz is bekerülni.

Érdemes elolvasni az Urban Legends irását.

Nekem mi a véleményem erről? Ez egy faszság! Értelmetlen szar! Ha valaki, annyira megakarja ülni magát, nem kell 50 napig várni. Megteheti bármikor. Még csak büszkeséggel se töltheti el őket, hogy végig csináltak valamit, mert a végén meghalnak. De az is lehet, hogy ez nem is létezik valójában. Csak kitaláláták, hogy valamiről eltereljék az emberek figyelmét valami sokkal nagyobb botrányról (lásd: "Amikor a farok csóválja" cimű film).

Gondolom most a "Nerve - Idegpálya" c. könyv... elnézést film is nagyon felkapott lesz, ugyanis kb. ugyan ez a story-ja, mint ennek itt egy egyre durvább dolgokat kell megcsinálni, hogy szintet lépj, de itt  pénzt kapsz és, ha szerencséd van nem halsz meg. Még én sem olvastam el, de el fogom, és nem emiatt a szugyok "Kék Bálna" miatt, hanem amikor már ki jött könyvbe, akkor is elakartam olvasni. Úgyhogy ez most csúszik kicsit.

Tömören-röviden: nem tudom sajnálni azokat, akik megcsinálják ezt, mert ennyi eszük van. Szomorú, hogy ilyen dolog motivál embereket, hogy véget vessenek még meg sem kezdett életüknek. Lehet ocsárolni, mondani, hogy nincsen szivem, mert ilyeneket irok/gondolok!  Nem hiába mondják, hogy "Aki hülye, haljon meg!". Mielőtt belekezdtek bármi agyatlan baromságba, tegyétek fel a kérdést magatoknak: Kell ez nekem? Mitől lesz nekem jobb? Mit fognak szólni a szüleim, testvéreim, akik születésemtől velem vannak, törődnek velem? Hiányoznék-e nekik? Fájdalmat okoznék nekik? Ha valami baj van, akkor beszéld meg szüleiddel, barátaiddal, hozzátartozóiddal! Ne gondolj mindig a rosszra! Ők azért vannak, hogy segitsenek, melletted legyenek! Ne félj segitséget kérni! És nem utolsó sorba nézzetek utána, hogy mi is az, mert lehet, hogy valami menő, különc, egyedi az veszélyes is! Használjátok a csepp kis eszeteket még, ha néha nehéz is!

!!! Segitséget kell kérni, ha úgy érzitek baj van!
!!! Figyelni kell a másikra, hallgassátok meg egymást!
!!! Az interneten terjedő szarságokat meg hagyjátok a p*csába!
!!! Menjetek el sétálni, találkozzatok barátokkal, beszélgessetek és ne ilyen
hülye játékokat játszatok!
!!! Olvassatok, irjatok, ismerkedjetek, sétáljatok, mosolyogjatok, 
beszélgessetek, aludjatok. Csináljatok valami hasznos dolgot!

!!! Senki sem lehet ennyire elkeserdett, hogy ebbe keresi az örömét!
!!! Mindig van megoldás!

Vigyázzatok egymásra!

... és ne feledjétek a
Rózsaszin bálna
játékot!

Frissités/20170408.11:10: Mindenki isteniti ezt a Jocó tanár úrat vagy kicsodát, mert elinditotta a "Zöld Elefánt Kihivás"-t. Ennek meg van az ellentétje: Rózsaszin Bálna néven fut, és nem kellene más tollával kéeskedni... Elvégre tök mindegy, hogy hogy hivjuk, csak pozitiv végkifejlete legyen az adott akciónak. 
Azon sem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy nem is létezik ez az egész. Érdekes, hogy mindenki keresi, de senki sem találja és mindenkinek van pont egy olyan ismerőse, aki éppen "játszik"... Idiótaság!

 

***

NE LOPJ! // COPYRIGHT © 2016-2017. 
MINDEN JOG FENNTARTVA!

Vélemény > Megismétlődő cikkek

2017 március 28, kedd

Az utóbii időben észrevettem, hogy úgy mondd egyre több a magyar web lapokon is a megismétlődő cikkek hada. Például pár hete közzétették Jasmin Gasimova esetét, amit pár éve olvastam, úgy szint egy magyar web lapon. Vagy vegyük a francia könyvesboltosok esetét, mert nem ők találták fel akkor sem a spanyolviaszt ezzel az "ötletükkel". Persze, a "szemfüles" újságirók azt hiszik, hogy mindenki naiv és nem veszik észre, hogy "hopp, ezt mintha olvastam/láttam volna pár hete/hónapja/éve...


Ki is az a Jasmin Gasimova?
Egy lány, aki 11 éves kora óta nem szőrtelenit (ja, de mégis: csak akkor, ha éppen strandra vagy egy pasit szed fel egy éjszakára). Ezeket valahogy nem tartom hirértéknek, még búlvár szinten sem. Sőt, ezt kijelenteni, hogy nem szőrtelenit csak x időszakokban, ezt csalásnak mondanám. Kit érdekel, hogy egy lány nem szőrtelenit? Rajta kivül még több millióan és nem lesz belőlük cimlap. Igaz, a megjelölt oldalon van dátum, csak egy régi cikket előkotortak és úgy linkelték be Facebook-ra, gondolom a többi ember pedig azt hiszik, hogy ez új hir! Fenéket!

A francia könyvesboltosok zsenik?
Könyörgöm, ez nem zsenialitás! Csak szimplán nincs vevő és unatkoznak. Valamivel el kell ütni az időt az olvasáson kivül. Egyébként ez az eset sem új-keletű, igaz nem könyvesboltosokkal, hanem civil emberekkel, de úgy emlékszem úgyszint pár éve, mintha könyvtárosok megcsinálták volna.

Miért zúg a macskám?
Na, most ez nem egy mostani kérdés, hanem egy régi gyakorikérdések kérdes, amit ismét újdonságként kezelnek az internetező polgárok! Ott a dátum mellette, de vannak, akik újdonságkánt kezelik.

***

Ennyire nincs hir? Elhiszem, hogy nehéz az újságirók dolgai is. Új hireket forditani, irni, begyüjteni stb. Csak picit utána lehetne nézni a dolgoknak és akkor emberek nem éreznék úgy magukat, hogy "engem hülyének néznek". Ha régebbi cikkről is van szó, szerintem bőven beleférne, hogy odapötyögják, hogy "Egy régebbi bejegyzésünk" vagy, ha újdonságként akarnak eladni valami elcsépelt, zseniális, eszméletlen cikket, akkor ha már utána náz, odairhatná, hogy "Ehhez hasonló eset megtörtént..."

Vagy lehet velem van a baj és a jővőbe látok?!

 

***

NE LOPJ! // COPYRIGHT © 2016-2017. 
MINDEN JOG FENNTARTVA!

Vélemény > Z, mint Zombi-generáció

2017 március 21, kedd

{Z - 1996-2007 :: Web 2.0-társadalom}

Egyik ismerősöm mesélte egy kávé mellett ücsörögve, hogy a 10 éves kis testvére és közte a következő párbeszéd zajlott le közöttük.

- Megcsináltad már a Para-tesztet?
- Nem, mert nem érdekelnek az ilyen hülyeségek!

Felelte neki kicsit idegesen, mert nem szereti, amikor ilyeneket néz vagy fel is tesz horrorral vagy bármi ilyennel kapcsolatos kérdést.

- Te szoktál horrorfilmeket nézni? 
- Igen, néha.
- És nem félsz tőle?
- Nem. De nem kellene ilyeneket nézned, mert nem tudsz aludni! 
- Én is csak néha szoktam nézni.

Gyakorlatilag a testvére nem tett semmi rosszat, csak éppen rossz kérdést tett fel, amiből ez a bejegyzés született. Persze erről nekem is meg van a véleményem, úgyhogy ismét nem rejtem véka alá a Z és az Y-generációról alkotott

Észvesztő, hogy az új generáció mennyire a modern technika rabja. Épp, hogy belép a lakásba máris PS-ezni akar. Múltkor büszke volt, mert nem hozta magával a Tablet-et, hisz úgyis PS-ezik. Azt a fél órát kibirja, addig kér valami könyvet. Természetesen a Garfield-ot is fél perc alatt végig forgatta, mondván, hogy elolvasta. Mindene a Tablet és hordja magával. Én szivesen kimegyek a természetbe sétálni, találkozom barátokkal, megiszunk egy kávét, beszélgetünk, olvasok vagy ha gép elé kerülök, akkor megnézek pár Family Guy vagy Amerikai Fater részt és ezzel el is van intézve számomra a számitógépezés. Vagy rendelhető, előrendelhető könyveket böngészek a neten, amivel jó sok idő elszokott menni, főleg, ha fellépek a könyves közösségi oldalra! Sejtelmem sincsen, hogy mit hisz, hogy mit nézek a neten, de nem is érdekel. Számára hihetetlen lenne, hogy 27 évesen meséket nézek a neten és talán még  ki is nevetne. Szerintem ez a generáció már olvasni sem fog könyveket, mert az sem fogja tudni, hogy mi az, hogy olvasás, olvasási élmány, olvasói válság... Ellesznek a Tablet-tel, a nekik nem tetsző dolgok nyafogásával és ki fog halni a társadalom, mert ezek nem fognak dolgozni.

Ez a nemzedék mikor fog beülni valahová beülni meginni egy kávét és telefonnyomkodás, internetezés nélkül beszélgetni. Előbb tudom azt elképzelni, hogy mindketten ülnek a gép előtt, mindegyikelőtt egy kávé és Skype-on megteremtik a kapcsolatot és beszélgetnek. Ez elfogadható lenne, ha az illetők nem egy városban laknak. Vagy mikor fog elolvasni egy könyvet? Félek, hogy enm csak az emberiség, de a könyvek halálát is jelenteni fogják ezek a halamas nagy újjitások a világban, mikor a robotok elveszik a munkát!

Én ennyi idősen könyveket vonszoltam magam után. Nem érdekelnek engem se a vloggerek, se a para-tesztek. Ohatatlanul mindenki találkozik az interneten a megemlitett fogalmakkal. Inkább ez a para: hogy 10 éves gyerekek ennyire ráfüggnek a YouTube videókra és a Tablet-ek, számitógépek, PS-ek világában élnek, ha meg egy órára elveszed tőle, hogy olvasson vagy találja fel magát, már-már bőg érte, megy a hiszti ezerrel!

Hiába mondom neki, hogy olvasson. Ennyi idősen szarrá olvastam a bátyám Batman képregényét vagy a Pókembert, de neki még az sem! Neki a szuperhősök a Vlogger-ek, akik kiabálnak egy játék bemutató alatt, hogy milyen hülye a másik, vagy félelmetes videókat csinálnak az interneten. És ezek az internet Istenei. Persze egyéb butaság is megjelenik az interneten. Azon csodálkoztamm, hogy a DarkWeb-ről nem érdeklődnek még az ennyi idős gyerekek.Nem lehet folyamatos ellenőrzés alatt a gyerek. nem tudhatod, hogy éppen milyen filmet, videót néz a videómegosztó oldalakon. Abban biztos vagyok, hogy a mostani tizenések többet nyomják a gépet, mint én. Én még mindig a könyveknél vagy leragadva: bocs!

Előre is gratulálok azoknak a Vlogger-eknek is, akiknek a nézői meghaladják az átlag 10 éves kort és igy próbálnak érvényesülni. Akik hihetetlen nagy primitivséggel, butasággal, ézettségi adaokban és like gombok számolgatásával töltik idejüket... Az új generáció videón keresztül kommunikál követőivel, az előtte lévő generáció még az irást preferálja jobban a magamutogatás helyett.

Mit tehet a szülő? A mai világban már lehetetlen ellenőrizni, hogy mit csinál a gyereked az interneten. Ha tiltod az sem megoldás, ha megvonod az sem. Ha megvonod, akkor manapság lehet úgy érezheti, hogy lemaradt és kiközösités céltáblája lehet a közösség számára. Nehéz dolog!

Mi jut eszembe az Z-generációról? Akiket csak zombiként emlegetnék, mert nem tudnak felnézni az utcán a mobiljukból és elüti őket az autó vagy neki mennének a másiknak, ha nem kerülnék ki? Onnan ismered fel a Z-generációt, hogy mész az utcán és még neked kell kerülgetni őket, mert biztos valami baromi fontos ügyet kell intezénie a közösségi hálón vagy épp egy nagy szállitmányozást kell lebeszélnie a logisztikusával a munkahelyén. Persze ez csak irónia volt... mármint az utóbbi, amit irtam. Egyébként full ugyanúgy néznek ki a lányok és a fiúk is. Semmi különbség, semmi különcség, semmi egyéniség. Ezzel a bejegyzéssel nem akartam vérig sérteni a mostani tizenéveseket, de sajnos én igy látomés ezzel nem vagyok egyedül az is biztos. Természetesen köztük is vannak kivételek, csak sajnos kevésen ésazok is ritkák, mint a fehér holló. Ugyanakkor szerintem őket is kiközösitik, mert nem állnak be a sorba. Pedig igazán rájuk kellene odafigyelni: akik kilógnak a sorból! Még mindig nem gondolnám, hogy menthető lenne ez a generáció és az a pár ember mentené meg őket!

{Y - 1980-1999 :: fogyasztói társadalom}

Ezzel nem azt akartam mondani, hogy az Y-osok angyalok, mert ez nem igy van! Ők is túlzásokba esnek néha napján. Ugyanúgy az én generációm sem tudja mellőzni azt a rohadt mobilt, amikor belülünk valahová. Legszivesebben megfognám és elhajitanám a francba. Amikor velem beszélsz, akkor NE nyomkodd azt a szar! Ilyenkor eszembe jut, hogy hogy tudott élni pár évvel ezelőtt, amikor nem volt okostelefonja. Az ilyen embereket sikeresen mellőztem az életemből. Persze, ez nem azt jelenti, hogy nekem nincsen telefonom, mert van. Az enyémen internet sincsen, maximum wifi, de azt sem nagyon használom. Nem azért ülök be a barátnőmmel kávézni, hogy nyomjam a telefonom és vele ne beszéljek!

Ez a félelmetes, nem a para-teszt!

Köszi, hogy elolvastad, ha kiváncsi vagy
a többi véleményemre, akkor kattints a
cimkékre! Szép napot!

***

NE LOPJ! // COPYRIGHT © 2016-2017. 
MINDEN JOG FENNTARTVA!

Vélemény > Érdekes kommentek

2017 március 12, vasárnap

Szemem elé került egy cikk egy Facebook oldalon Elizabeth Short-ról azaz Fekete Dahlia történetéről. Elsősorban a kommentekre voltam kiváncsi.

Tetszik gombok száma:
Tetszik: 20 (vehetjük érdeklődést a cikk iránt)
Hűha: 4 (lehet szorult belejük empátia)
Imádom: 3 (valószinű lelketlen gyökerek)

Normális reakció a cikkre a következő lenne:
Tetszik > néha én is szoktam ilyen gombot nyomni, ha érdekesnek találom a cikket és a megfelelő hangulatú gomb nincsen fent a fejek között. Hűha > bizony, hűha, hogy valaki ilyen kegyetlenséget elkövet!
Szomorú > de ebből egyet sem láttam. Igen, szomorú, sőt szörnyű, hogy ilyen megtörténik és emberek olyan kommenteket irnak, amikbe nem gondolnak bele. Semmi közöm Fekete Dáhliához, de akkor is durvának tartom az ilyeneket! Ő is egy ember volt. Csak rosszkor rossz helyen!

Elhűltem mikor megláttam a kommenteket:

"imádom *_*" (???):
Mi van? Mit imádsz? Egy gyilkosságot? Azt, hogy egy értatlan lány rosszkor volt rossz helyen és kegyetlenül meggyilkolták? Tudom, hogy sok idióta van a világban. Kiváncsi lennék az ilyen személyekre civilben, hogy mennyire nagy az arcberendezésük és mennyire szürke egerek, akik élnek az internet adta anonimitás jogával. A kommentek alapján a kislány azt sem tudta, hogy miért nem normális!

"Eggyik kedvenc gyilkosságom" (helyesirás egyenlő az empátiáddal, ami 0):
"Igen, és? Még melyik a kedvenc gyilkosságod. Gyere, üljünk le abba a székbe. Mesélj még!" A helyesirásoddal együtt nem sok együttérzés és ész szorult a buksijába a vélemény nyilvánitónak. Az előző hozzászóló sem különb nála. Számomra az ilyen pszichiátriai eset az előtte szólóval együtt. Ilynet még poénból sem szabadna irni! Az ilyen web oldalak nem arra szolgálnak, hogy féleélmet keltsenek, hanem, hogy megmutassák a való világot. Érdekes cikekket, képeket, történeteket osztanak meg az oldalon.

Sőt!
Én ott is lemaradtam, hogy mióta kell egy sorozatgyilkost isteniteni vagy rajongani értük, hisz' ártatlan emberek életét oltották ki. Ezekbe az emberekbe nem szorult semmi. Azt hiszik, hogy ez a menő, ha ilyeneket irnak. Ha meg szorult helyzetbe kerülnek sirnak a sarokba a mamáért, hogy segitsen rajtuk. Nem olyan nagy kópék, mint ahogy itt mutatják meg magukat. Mindenhez fel kell nőni és ezek még nagyon gyerekek. Ez nem jópofa, ez több, mint szánalmas! Lelketlen kis újgazdag gyerekek vagytok és lelketlen felnőttek lesztek! Vagy a titeket is a számitógép nevelt fel a szüleitek helyett? Szégyellem magam helyettetek is, hogy ilyen megjegyzéseket olvastam! Nagy általánosságban azt is észre vettem, hogy buta válaszok jönnek, ha felháborodom. gondolom jól megveregetik a saját vállukat, hogy "Igen, ez az! Hú, de megmondtam." Próbálnak trollkodni és odamondani, de nem megy. De, én csak kacagok! : )

Köszönöm, hogy elolvastad!
További szép napot!

 

***

NE LOPJ! // COPYRIGHT © 2016-2017. 
MINDEN JOG FENNTARTVA!

Vélemény > Irjunk könyvet!

2017 március 8, szerda

Gondolom mindenki fejében szöget vert már, hogy irni kellene egy könyvet, de minimum egy novellát. Tele van az internet megoldást kinálva erre a problémára. Sőt, van olyan oldal is, ahol leirják, hogy 10 nap alatt hogyan készitsd el első irományod, amit áruba is bocsájthatsz. Bár itt szerintem a cikk megfogalmazója nem 600 oldalas regényre, hanem maximum 100 oldalas regényre vagy éppen egy novella megirására gondolt.

Mindenki iró akar lenni! Legalábbis egy brit statisztika szerint. Szól az egyik magyar marketing szöveg az interneten, irásra buzditva a jó népet: "Legyünk a 10 millió irók országa". Azért azt megvétóznám, hogy ez igy legyen, ugyanis nem mindenkinek van irói vénája... Sokszor hallom ismerőseimtől: "De, hát a Fejős Éva..." (volt pénze/előtte ismert!) vagy "De, hát a Kepes András..." (volt pénze/előtte ismert!) Igen, valóban irók. Ők tényleg ebből élnek! Az bezzeg senki eszébe sem jut, hogy ők már könyvkiadás előtt is irogattak, interjúztak, riportot csináltak stb. és úgy adtak ki könyvet, hogy ők előtte már voltak valakik. Ismerték az emberek a nevüket. Nem azt mondom, hogy ne irjon senki sem, mert biztos, hogy nem adják ki, de ahhoz kreativnak kell lenni, egyedit kell alkotni. Ahogy észrevettem a laikusok csak azt látják, hogy valaki ir valamit, kiadják és ő már iró! Ez persze nem igy megy, persze igy is mehetne, de ez nem olyan egyszerű. Erről az egyik ismert magyar irónő tudna igazán mesélni, hogy milyen rögös út is ez, ha az embert nem ismerik előtte. "... mert, hogy a Frei Tamás is kiadott könyvet és milyen sok pénz keresett vele!" (ismételten csak: volt pénze/előtte ismert!) Való, igaz! De itt is az a szitu, hogy Frei Tamás arcát ismerték előtte is az emberek, igy meg is vették a könyvét, még ha a riportjaiban levegőbe is beszélt. igyekezett felkelteni az emberek figyelmét a világról. Kétségtelen volt, hogy vele üzletet kötni nem lesz bukás.

Kicsit suta felfogásnak gondolom, aki ezekkel az érvekkel pedálozik, hogy megéri irónak lenni. Természetesen nem azt mondom, hogy aki szeretne irni ne irjon, csak az ilyen mellé fogásoknak ne dőljön be, hogy 10 nap alatt meg fog irni egy könyvet vagy, hogy rögtön a toplista elejére kerül a könyve. aki szerente irni, irjon nyugodtan, csak ne azt gondolja magáról, hogy ő a világ közepe, mert ő ebből fog megélni és nála páratlanabb ember nincs a földön. Igen, de előtte vért kell izzadni, hogy egyátalán elolvassának 5 oldalt a megjelentetni kivánt regényedből, amit irtál. Mindenki nagyban gondolkozik, ami nem is baj! Szerintem először magánkiadóknál érdemes próbálkozni és nem nagy kiadólnál, mert igy is kapnak elég kéziratot, nem fog idő jutni rá. Sok kitatás kell ahhoz, hogy valakinek megjelenjen a könyve, egyediség kell, birni kell az elutasitó levelek tömtelegés. Aki azt hiszi, hogy ő már az első könyvkiadónál révbe ér az nagyon téved. Továbbá a könyvkiadáshoz pénz is kell. Nem is kevés. Nem fog az öledbe ömleni a pénz és nem leszel bestseller szerző az első könyveddel, főleg nem itthon.

Ha:
- nincs sok cash/vannak költség kimélőbb megoldások!
- ha nem egy nagy kiadó adta ki a könyved/bejutni kb lehetetlen.
- ha nincs marketing/pénz, pénz, pénz!
- ha rosszul irsz/de ismerőseid, barátaid, családtagjaid nem szólnak!
ne várj cserébe sikert!

Ezektől függetlenül merhetünk/merjünk álmodni!

Köszönöm, hogy elolvastad!
További szép napot!

 

***

NE LOPJ! // COPYRIGHT © 2016-2017. 
MINDEN JOG FENNTARTVA!

Vélemény > Vlogger-ek, Blogger-ek, stb.

2017 március 2, csütörtök

Múltkor ráakadtam egy YouTube csatornára, ahol egymást nyirták a vloggerek. Valaki beszélni sem tudott, egyik szavával ütötte a másikat, amit persze nem vette észre. Nem nagyon vagyok otthon az internet világába, de bloggereknél nem láttam még összeveszni, mint ahogy ezek nyirják egymást. YouTube-erek világa sem, fenékig tejfel, de az vettem észre, hogy ráadásul a srác igy próbál szerintem ismertséget szerezni, hogy fikázza a videósokat. Nem hiába iratkoztak fel X-re több 1000-en. Nem tetszhet mindenkinek minden. Nem értek és nem is akarok érteni a vlogoláshoz, de azért vicces, hogy már-már like/dislike/nézettségi/feliratkozó-háború indul el a videómegosztón. Valaki reakció videókkal, valaki mások fikázásával, valaki pedig millió videót gyárt a DarkWeb nevű oldalról, s igy akar még több nézőt találni avideós oldalára. Szerintem ez a téma lerágott csont.

Úgy látszik az irás már nem divat. Még egy rossz videósra is jut 10-30 feliratkozó. Legalábbis, amiket láttam. Ez jött le. Blogot már nem szokás olvasni, hanem nézni kell. Nos, én nem lennék és nem is leszek video blogger az is biztos! Nem mondom, hogy ez is a magamutogatás egyik fajtája. Valaki irásban, valaki pedig szóban ud kibontakozni. Én az elsőnek felsoroltak közé tartozom. Viszont azt nem is fogon megérteni, ha nem tetszik X-nek, hogy Y mit csinál, miről beszél, akkor miért kell szidni. Akkor ne nézze. Jobb esetben X is annyit tesz bele a videós munkájába, mint a másik. Nem kell egyből torokra menni és videót csinálni, hogy Y milyen szar! El kell menni mellette és nem szidni a másikat. Aláirom, hogy nagyon sok szemét megtalálható az interneten. Persze, az elbutulás is fenyegeti az emberiséget. Mindenki próbál újitást bele vinni a kis dolgaiból vagy külföldről szedett ötletekből összetákolni (jobb esetben) valami értelmet a csatornájára/blogjára.

Az ötlet lopásoktól, pedig egyenesen falnak megyek. Legalább az illető, aki rosszabb esetben azt hiszi, hogy feltalálta a spanyolviaszt: kérne engedélyt, hogy "Helló, szeretnék csatlakozni" vagy esetleg "mit szólnátok, ha...". Én általában engedélyt szoktam kérni, ha valami pl.: régi újságcikkről/interjúról van szó, hogy felhasználhatom-e a weboldalamhoz. (Itt most nem a blogos irásaimra gondoltam). Mai világban rosszabb esetben, ez csak egy e-mail. Ha nem sikerül felvenni a kontaktot az illetékessel, akkor az a miniumum, hogy a forrásként megemlitem, hogy a későbbiekben ne legyen probléma belőle.

Úgyhogy NE lopjatok, mert ezekből nagyon csúnya összetűzések is lehetnek. Ami simán megelőzhető lett volna a fent emlitett módokon! Az effajta elmérgesedett helyzeteket már nehéz korrigálni. Az ötletgazda, pedig vérig lesz sértve és rosszul esik neki! Bár azt mondják, hogy ez hizelgő, ha valakit lekoppintanak. Elmondom, hogy NEM! Ha nem kapsz engedélyt semmire, ne tedd közzé, hogy saját ötletként! Végülis egy az anyanyelvünk, próbáljuk megoldani kultúráltan a dolgokat! Nem akarok lopásra búzditani senkit, de jó lenne, ha használnátok az eszeteket... néha! :)

Köszönöm, hogy elolvastad!
Szép napot!

 

***

NE LOPJ! // COPYRIGHT © 2016-2017. 
MINDEN JOG FENNTARTVA!

Vélemény > Hirdetés

2017 január 4, szerda

Igazán cimet sem tudnék adni a posztomnak. Nem tehetek róla, de az alpáriság és a primitivség mindig kihoz a sodromból, főleg, ha könyvekről van szó! Hetekóta látom a Facebook-on megjelenő hirdetésként "Király Márk: Harminc nappal a világvége előtt" könyvének reklámját. Mint az a könyvmolyoknak leesett, hogy a Művelt Nép Kiadó = Ulpius-ház által kiadott stilusú könyvekkel. Nos, azt irják erről a könyvről, hogy "Geci jó." Gratulálok a marketing-es, PR-osnak, hogy ilyen szépen fogalmaz, de nehogy már ő döntse el helyettem, hogy mi a "geci jó" könyv. Több, mint egy hónapja megjelent a "Nővér" c. könyv úgy szintén ennek a kiadónak a gondozásában. Ahogy elolvastam a véleményeket szerintük sem ütős csavarral rendelkezik a mű, elég kiszámitható stb. Igaz még nem olvastam el, de elég merész húzás volt odairni a boritó aljára, hogy "Brilliáns csavarral, amit el sem tudsz képzelni". Nagyon örülök, hogy ők döntik el helyettem, hogy mi tetszhet és mi nem. Visszatérve a kiadó "szép" beszédjére: igaz, hogy a negativ reklám is reklám. Ronda bészéd nem feltétlen út a sikerhez. És nemcsak ez az egyetlen ilyen alpári megfogalmazásuk volt marketing szempontból. Pl.: ott van a "Kőkemény" oldalhalmaz fülszövege: "Nekem tényleg megvan MINDEN szükséges felszerelésem: jó külső, agy, komoly vagyon és egy jó nagy f@sz." Nem vagyok prüd, de ez már SOK(k)! Visszatérve erre a "Geci jó."-könyvre: biztos, hogy NEM fogom elolvasni, de majd a "Nővér"-re sort keritek én is, mert annyira ellentétes vélemények vannak, hogy kiváncsi lettem rá... mint anno "A szürke ötven árnyalata". Ez a túlnyomulós, paraszt marketing pedig eléggé lelombozó és szánalmas. Szerintem ez által a primitivség által nem fognak több könyvet venni. Egyébként a sráccal már a második könyvet is elő lehet rendelni. Kérdem én: honnan gondolják, hogy az első kötete ennyire sikeres lesz? Lehet, hogy a fiatal ember tényleg irt egy jó könyvet és a negativ marketing elcseszi az egészet. Bár állitólag a könyv Ben H. Winters: Gyilkosság a világvége előtt-trilógia koppintása, amit 2015-ben dobott piacra az Agave könyvkiadó. Egyébként a Művelt Nép Kiadó 1966-ban alakult, úgyhogy ez a sem új-keletű és hosszú szünet után megszületett az Ulpius baráti kör ajánlásával egy új köntösben. Nemcsak Szerb Antal-féle Ulpius-házat sikerült meggyalázni, hanem a Művelt Nép Kiadó nevét is, hogy folytatják a pornókönyvek és egyéb értékelhetetlen dolgok kiadását. Anno az Ulpius-ház nagyon jó könyveket adott ki... Az irodalmi Nobel-dijas sorozatát vagy a Salman Rushdie könyveket. De "A szürke ötven árnyalata"-trilógiánál valami megcsúszott és elszaladt valük a ló, de nagyon! Továbbá a könyvek ára: 3590 forint? Rádadásul egy 300 oldalas könyvről beszélünk ám! Az Ulpiusnál is "csak" 3499 forintok voltak a könyvek. A legújabb Marian Keyes is  karcolja a 4500 forintos árat, ami egyébként 3499-3999 forintba került anno. Igaz ott a jó könyvek sosem voltak reklámozva, utóbbi időbe csak a Szürke és társainak ment a marketing, a normál irodalomnak valahogyan elmaradt a népszerűsitése. Igaz.... valamiből pótolni kell az Ulpius által okozott kárt! Ha megnézitek a Művelt Nép Kiadó weboldalát, láthatjátok, hogy 100%-ban ugyanolyan, mint az elődje. De ezt csak a vak nem veszi észre! Mindentől, csak nem ettől lesz Művelt az a bizonyos Nép!

A "Geci jó."- könyvet, pedig itt tudjátok megrendelni!

 

***

NE LOPJ! // COPYRIGHT © 2016-2017. 
MINDEN JOG FENNTARTVA!

 

Random > Kamu weboldalak!

2016 november 12, szombat

Előre vetitem, hogy SAJNÁLOM, hogy erről posztot kellett irnom!!! Nem akarok sem bevezetőt irni, sem osztani az észt, DE: amikor felmegyek erre a francos közösségi oldalra (lásd: Facebook), akkor nincs olyan nap, hogy legalább egy ismerősöm ne osztana meg valami kamuhirt, de amikor már 20-an dőlnek be ugyanannak vagy, amikor mindig csak kamuoldalról informálódik valaki az már totál kiboritó. És akkor ennek fejében még előadja a nagy informált embert, hogy mi a helyzet a nagyvilágban... na hagyjuk! Nem vagyok nagy internet, sem webtudós. DE ha egy olyan oldalon olvasol valamit, ami erdekeshirek.info vagy hirportal.co oldalakról származik az tudom, hogy kamu, hamis hir!

Hoax | Fake | Scam | Bogus

Akkor kezdjük előről:
Hoax - szó jelentése: megtéveszt, megtréfál, becsap, beugrat, rászed 
Fake - szó jelentése: csalás, csaló, ál, hamisit, koholmány
Scam - szó jelentése: átverés, szivatés, szélhámosság csalás
Bogus - jelentése: ál, hamis, fiktiv, nem valódi, szinlelt

Kép forrás

Vegyünk egy példát:
"Puszitó hóvihar tart Magyarország felé. Lesz, ahol 30 cm hó is esik. Narancsriasztást adtak ki" - irja a hirvilag.co oldal. Nos... valóban az időjárásportálokon szó volt nagy esőről és havazásről, csak éppen 5-10 cm havat mondtak a magasabb tájakra. A cikkben, pedig eltúlozták 25-30 centire. Régen is volt nagyobb havazás, mint az emlitett szám mégis élnek a mai napig emberek. Hogy biztosak legyenek a weboldalon, hogy hihetők legyenek az OMSZ hivatalos oldalára hivatkoznak, bár linket nem tesznek be. Akkor nézzük csak meg az emlitett lapot. A web oldal hivatalosan a havazásról ezt irja: "A magasabban fekvő területeken (kiemelten a Bakonyban) azonban intenzív havazás várható, helyenként akár 10-15 cm hóval." Az esőzéssel kapcsolatban, pedig a következőket: "A Dunántúl középső és déli részén, illetve az Alföldön - főként annak középső sávjában - további 15-25 mm eső várható." Ezzel meg van oldva a kamuhir kiszűrése.

... és még egy példa: 
Aki nem vette volna észre a következő hirt minden éven bedobják a kalapba: KLIKK. Kicsit unalmas már. És igy megy a pánikkeltés! Szerintem nézzünk is utána, hogy ki az az a meteorológus, akiről a cikkben beszélnek. Nem túl hiteles oldalakat találtam a neve alatt. Képekre rákattintva, pedig havas képeket. Egyetlen egy profilképet sem láttam, ami esetleg Elenát tükrözné. Lehet, hogy ez orosz szójáték lehet a nevével. Mint nálunk a Mezei Virág.

Ennyire egyszerű lenne kiszűrni a fals információkat:
- web cim (hirek.com, alternativhirek.com, hirek.co ...)
- weboldal design (túl sablonos, egyszerű)
- utána nézni igaz-e a hir. (természetesen a külföldi oldalakra is ugyanez a dolog érvényes! Ha külföldi oldalakat néztek az első kép pont ugyanúgy érvényes, akármennyire is hivatalosnak néz ki az oldal ne dőljetek be neki. Ha találtál egy cikket a The Daily Mail oldalán, ne nagyon örülj, hogy hitelt ad bárminek is az oldal... magyar megfelelője Blikk-szintű)
- impresszium menüt sem árt megnézni.
- Olvasni, olvasni, olvasni! Informálódni, informálódni, informálódni!
Utána járni mindenki lusta a dolgoknak, pedig hasznos lenne. Akkor nem lenne ennyi pánikkeltés és félrevezetés. Lehetőleg ne olyan oldalakról informálódj, mint pl hirportal.co vagy éppen storyvilag.com. Egyátalán számomra hihetetlen, hogy ilyen nevű weboldalaknak, hogy hihettek? Ez olyan, mintha a Bors lenne a napilapotok.

Oldal ajánló:
- 2015 januárjában, a HVG adott közre egy cikket, amiben felsoroljak az álhirportálok fellelhető cimeit. DE azóta sajnos még inkább elszaporodtak ezek az oldalak. 
- De ajánlom figyelmetekbe az UrbanLegends cimű weboldalon havi kétszer jelentkező "Mi történt ... kamufronton?" cikksorozatát. Persze erről az oldalról nem csak azt a rovatot, hanem az egész weboldal elolvasását ajánlom, mert városi legendákkal, kamuhirekkel és még sok més érdekeséggel szolgál az oldal napi szinten.
- Természetesen nem csak a hirekben vannak kamu dolgok, hanem képekben is. A "The Museum of Hoax" weboldalon tesztelheted magad képekből, hogy szerinted melyik a hamis.

Megosztanék pár weboldalt, ami kamu és az emberek bedőlnek nekik:
- 112press.hu
- storyvilag.com
- hirportal.co
- vilaghalo.info
- hironline.info
- hirek.com
- alternativhirek.com
- ... és még folytathatnám dögivel!

Borzalmas, hogy az embereket ilyen könnyű befolyásolni, pánikot gerjeszteni, elhitetni valótlan dolgokat, hogy az emberek még rosszabbul érezzék magukat ezen a bolygón. Köszönöm, hogy elolvastad és remélem, hogy ezentúl kevesebben dőlnek be a kamu oldalaknak. Szórakoztatás céljából lehet olvasni, de elhinni nem szabad. Még, ha ezzel az irással elértem, hogy egy ember ne higyjen ezeknek az oldalaknak már akkor megérte! :)

"Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. 
Zseniális, ha tudod, melyik felét.
"
(Robert Orben, amerikai iró)

***

NE LOPJ! // COPYRIGHT © 2016-2017.
MINDEN JOG FENNTARTVA!