Simple Autumn Blog

Könyvekről, filmekről, versekről és pár evilági dologról...

Bemutatkozás

"Helló, szia, szevasz...
... röviden: könyvek, filmek, sorozatok, vélemények és még pár más dologról. Ezekről olvashatsz az oldalon.
További elérhetőségeim:

* TWITTER:
http://twitter.com/simplexautumn
* E-MAIL:
simplexautumn@freemail.hu

Köszike!
Szép napot! :)

Ne lopj! // Copyright © 2016-2017.
Minden jog fenntartva!""

Magyar Blogok""

Feedek
Megosztás

Meglepetten! :)

2017 július 23, vasárnap

Köszönöm! :)

Könyv > Horrorstör

2017 június 30, péntek

Magyarországi megjelenés: 2015, Gabo
Kategória: horror/komédia
Oldalszám: 240
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com // Hivatalos oldal

Tartalma:
Valami furcsa történik az Ohio állambeli, clevelandi Orsk bútoráruházban. A munkatársak reggelente megrongált Kjërring könyvespolcokra, törött Glans vizespoharakra, és szétvert Liripip gardróbokra bukkannak. A bevétel mélyponton, a biztonsági kamerák felvételein nem látni semmit, az üzletvezetőkön pedig kezd elhatalmasodni a pánik.
Három alkalmazott önszántából kilenc órás, napnyugtától hajnalig tartó műszakot vállal, hogy a rejtély végére járjon. Ám éjjeli őrjáratuk során a Bemutatótér különös jelenései és zajai közepette minden képzeletet felülmúló borzalmakkal kell szembenézniük.
Grady Hendrix korábban olyan lapoknak írt, mint a Variety, a Slate, a New York Post, a Playboy, a Village Voice, a Strange Horizons, valamint szerepelt a The Mad Scientist’s Guide to World Domination című antológiában is. Hosszú éveken át telefonos ügyeletesként dolgozott egy parapszichológiai kutatóintézetnél. Jelenleg a manhattani Orsk munkatársa.

Vélemény:
Valamelyik évben szemet szúrt nekem a könyv, nem nagyon foglalkoztam vele, s elmaradt hogy megvegyem. Majd egyik karácsonyon ismét merő véletlenségből ismét a szemem ellé került. Nem cicóztam, megvettem. Teltek-múltak az évek és csak most jutottam el odáig, hogy levegyem a polcról, s elolvassam. 
Nem csak a boritó, hanem már az alapötlet is érdekesen hangzott. Már maga az, hogy nem egy házban, erdőben vagy éppen egy vizparton játszódik a horrortörténet. Nem máshol, mint egy lakberendezési boltban. Gondolom mindenkit érdekel, hogy éjszaka mi is folyhat a boltban, ahol különös dolgok történnek. Nos, főszereplőinket is furdalja a kiváncsiság, igy bent is maradnak éjszakára és felmérik a terepet, hogy mit is ezek a furcsa esetek az áruház területén belül zárás után. Jó volt elmerülni a Hügga gurulósszékek, az Arsle étkezőasztalok vagy éppen a Brooka kanapék világában. Megismerhetjük a bolthátlózatot, továbbá a kialakitását és az eladók munkáját. 
A kötet tökéletes kikapcsolódást nyűjt. Legalább annyira izgalmas, mint amennyire a boritója ötletes. A könyv fedőlapja egyedi, hiszen mindenkinek egy IKEA katalógus jut eszébe róla, mégha bele lapoz akkor is! Személyszerint én ezt horror vigjátéknak vagy fekete komádiának kategorizálnám be. Borzongni, ugyanakkor elmosolyodni is lehet rajta. Az iró másik könyvét: My Best Friend's Exorcism, regényét is szivesen elolvasnám. 2016-ban jelölve volt a GoodReads olvasói oldal legjobb horrorkategóriájában. Szives örömest ajánlom minden horror és nem horror rajongó figyelmébe!

4,5/5

Könyv > Odakint sötétebb

2017 június 23, péntek

Magyarországi megjelenés: 2017, Agave
Kategória: horror
Oldalszám: 272
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
1983-ban ​minden megváltozott Magyarországon. Az egyik erdőben újfajta állatok jelentek meg, hosszú csápjaikkal a faágakon kapaszkodva. Sehol a világon nem láttak még hozzájuk hasonlót. Életműködésük érthetetlen – nincs szükségük élelemre, de imádják a cukrot, meg lehet őket érinteni, de nem lehet lefényképezni. Emésztőváladékuk sokak szerint gyógyítja a rákot. De ami talán a legkülönösebb: nem lehet őket kivinni az országból.
Csoda történt, vagy csupán nem vettünk észre valamit, ami végig a szemünk előtt volt?
Miután csaknem kiirtottuk őket, telepeket hoztunk létre, hogy a fennmaradtakat biztonságban tudjuk. Gábor egy ilyen telepre érkezik dolgozni. Felelősség nélküli munkának tűnik: délelőtt etetés és trágyalapátolás, majd hosszú, unalmas délutánok langyos sörök és külföldi fiatalok társaságában, akik Gáborhoz hasonlóan mind menekülnek valami elől, legyen az egy régi szerelem, vagy a felnövéssel járó felelősség.
De Gábort az állatok választották ki. Senki sem gondolja, hogy ez jelentőséggel bír… de mi van, ha mégis? Ha az egyszerű nyári munka hamarosan bizarr, iszonyattal, halállal teli rémálommá válik, melynek a tétje sokkal nagyobb, mint azt bárki gondolta volna?
Veres Attila a lovecrafti horrort és a vandermeeri szürreáliát vegyíti első regényében, egyszerre tisztelegve a spekulatív fikció múltja és jövője előtt.

Vélemény:
Vannak olyan könyvek, amik orditanak utánad, hogy vedd meg! Igy voltam ezzel a könyvvel is. Először a gyönyörú szép boritója fogott meg. Utána elolvastam a tartalmát: érdekelt. De még mindig ott volt a mumus, hogy magyar irta. Bevallom őszintén hadilábon állok a magyar irókkal, pedig teljesen tisztában vagyok vele, hogy vannak/lehetnek jó hazai kötetek. Ezzel kapcsolatban most úgy éreztem, hogy szó sem lehet félrenyúlásról! Ezt nekem el kell olvasni!
Bele is vetettem magam a könyvbe. Még az ebédidőt sem birtam megvárni. Nagyon érdekelt a könyv. Már rögtön a kötet eleján belebotlunk egy szociológiai elemzésbe, ami már fel is kelti az érdeklődésünket a kötet iránt. Felkelti az érdeklődést, hogy mi is ez a történet. Ki is ez a Gábor?  Miért megy el dolgozni egy eldugott kis faluba? Mik ezek a furcsa állatok, amikről a cikkek, esettanulmányok szólnak? Miért kell őket tartani, s óvni? Mik azok a titokzatos álmok, amit a településen megjárt emberek tudatába beágyazza magát? A rejtélyes halálesetek milyen szerepet játszanak a falu életében? Sok mindenre választ kapunk, ugyanakkor voltak dolgok az olvasásom során, amik nem voltak tiszták, de tudom, hogy ez újra olvasós lesz. Hátha akkor már világos lesz. A regény még több hitelt adott, hogy hires emberek (pl.: Alföldi Róbert vagy éppen Csurka István) is nyilatkoztak az esetekkel kapcsolatban, s olyan újságokból voltak "cikkek", mint a Magyar Kurir. Ezt nagyon ötletesnek találtam. Voltak unalmasabb részek, de akkor is fenntartotta az érdeklődésem az olvasmány. Talán az iró igy próbálta megtréfálni a tudatom, hogy még inkább valóságosnak hasson a története? Sikerült! 
Örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet. Nehéz volt szavakat találni erre a regényre, de összejött. Sok ilyen és ehhez hasonló könyvet szeretnék még olvasni. Teljesen pozitiv csalódásként éltem meg, hogy az iró magyar! Lehet, hogy csak a középiskolai kötelező olvasmány próbálkozásaimból ered, hogy félek a magyar kötetektől. Nagyon szivesen fogadok mindenkitől ajánlásokat, hogy mit érdemes a mostani magyar irodalmi palettáról elolvasni!

4,5/5

Könyv > Kingpin

2017 június 9, péntek

... avagy hogyan vette át az uralmat egy hacker a milliárddolláros cyberalvilág felett

Magyarországi megjelenés: 2016, Twisted Media
Kategória: dokumentum
Oldalszám: 304
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com // Hivatalos oldal

Tartalma:
A ​cyber-alvilágban futótűzként terjedt a hír: valaki – egy briliáns és vakmerő szélhámos – átvette az uralmat egy online bűnözői hálózat felett, amely dollármilliókat szivattyúzott ki az amerikai gazdaságból.
Az FBI azonnal titkos akciót indított, hogy az új nagyfőnök nyomára bukkanjon. Ügynökségek a világ minden tájáról beépített emberek és kettős ügynökök tucatjait állították csatasorba. A cyber-zsaruk együttes erővel számos gyanútlan hackert csaltak tőrbe, legfontosabb célpontjuknak azonban megvan az a nyugtalanító tulajdonsága, hogy lépten-nyomon kiszagolja besúgóikat, és átlát a terveiken. (...tovább)

Vélemény:
Ez egy igazi dokumentumregény a hackerek (al)világáról. Egy történet arról, hogy hogyan is kezdődött. Mindig is érdekelt valamilyen szinten a hackerek világa. Mivel ehhez hasonló könyvet mág nem olvastam, ezért úgy gondoltam pótolni kellene.

Érdekel, hogy hogyan hackeltek a 90-es évekbe?
Olvasd el a könyvet!!!

Érdekel, hogy milyen módszerekkel vitték véghez a "támadásokat"
egy nem túl fejlett informatikai világban?

Olvasd el a könyvet!!!

Nem utolsó sorban, pedig mik egy hecker lehetőségei
a börtön előtt és után?

Olvasod már a könyvet???

Betekintést nyerünk az internet bünőzői világába. Hitelkártyacsalósok, e-kereskedelem, USB-port-ok, FTP cimek, stb. Ne feledjük, hogy ez az "üzletág" a 80-as, 90-es években sem fizetett rosszul! Nem egyszer hall az ember fia/lánya olyan történetet, hogy egy hecker feltörte x adatbázist vagy éppen az adófizetők pénzét szivja le egy adott banktól. Kicsivel késöbb ugyanez a cég vagy bank állást ajánl a hacker-nek, hogy "tapassza be" a informatikau réseket. Védje meg más heckerektől a rendszert. 
Ez egy izgalmas regény egy olyan világról, amit csak filmeken, újságcikkeken láttunk, olvastunk. Felejtsétek el amit az "Adatrablók" cimű flmben láttatok 1995-ben! Bevallom, távoláll tőlem minden számitógéphez kapcsolodó dolog. Nem vagyok az a nagy internetes, sőt számitógépes sem, mert meg egy újra install-álás is problémát okozna. Szóval örülök, ha az ilyenekből kimaradok. 
Ezt a könyvet bátran elolvashatják a laikusok is. Még azok is, akik csak hallásból ismerik a következőket: ICQ, FTP vagy éppen a Commodor 64. Továbbá kiegészitésképpen érdemes elolvasni a könyv végén levő széljegyzeteket, amik segitenek a történet megértésében. Nem azt mondom, hogy ettől kedvet kaptok a mai napig is illegális hackerkedéshez, de jó néha képbe lenni dolgokkal. Jó dolog az ismeretszerzés, informálódás a vlág dolgairól. Nyugodtan bárki neki állhat a kötet elolvasásának! Abszolút nem unalmas, olvasatja magát. Igaz itt is, mint minden könyvben található 1-1 unalmasabb rész. Ebben is volt ilyen, elenyésztő, de volt. Észre sem veszed, hogy pörög az idő olvasásá közben, hiszen visz magával a story.

S, ne feledd: a hacker-kedés nem csak a számitógép nyomkodásáról szól, és ez sem fenékig tejfel!

Köszönöm a kötetet a Twister Média kiadónak, hogy betekintést nyerhettem egy nem hétköznapi világba az irományon keresztül. emélem lesz még a kiadónak sok dokumentmregénye, amivel szinesiti a könyvek palettáját kis hazánkban!

4/5

Könyv > Nudzsúd vagyok, 10 éves, elvált asszony

2017 június 2, péntek

Magyarországi megjelenés: 2010, Nyitott Könyvműhely
Kategória: dokumentum
Oldalszám: 198
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
Ez a könyv egy jemeni kislány igaz története, akiben volt annyi bátorság, hogy szembeszálljon hazája ha­gyományaival és ősi törvényeivel: azt követelte, hogy elválhasson a férjétől. Ez sikerült is neki, elsőként egy olyan országban, ahol a lányok több mint felét tizen­nyolc éves koruk előtt adják férjhez.
Nudzsúd történe­te hatalmas visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtó­ban, harca az egész világot megindította. Az áldozat szerepét a drámai hősnőére cserélve meséli el nekünk megrázó történetét, hogy véget vessen a kényszerű hallgatásnak, hogy bátorságot adjon a vele egykorú kislányoknak, és megmentse őket mindattól a szenve­déstől, amelyen ő keresztülment.

Vélemény:
Gondoltam teszek egy próbát, hiszen rövidke, önéletrajzi, nem kell agyalni rajta stb. Egy lazas délelőtt, sőt pár óra alatt kiolvasható kötet. 
Az elsőfejezetben képet kapunk, hogy hol is játszódik a történet, majd hirtelenjében a biróságon találjuk magunkat és megy az esemény áradat magától. Nem azért adok erre az irásra közepes értékelést, mert egy 9-10 éves kislány irta segitséggel, hanem jobban figyelhettek volna, hogy ez meg is maradjon. Számomra hitelét veszti a történet, amikor felnőttek világába illő fogalmakkal, szavakkal dobálózik a könyvbe. Egy 9-10 éves még nincsen tisztába a jog fogalmával. Akkor most vagy egy felnőtt irta volna meg, vagy egy gyerek, hogy mi történt. Szerintem a kettőt ne keverjük már össze. T
ermészetesen szomorú, hogy a világban léteznek ilyen dolgok. Közhely is ez a mondat, de sajnos igy van. Ez egy más kultúra, más nézetek. Szerencsénkre, csak könyvek által ismerjük meg ezt a számunkra zavart és különös, bizarr világot, ami hihetetlen olykor. (Jobban mondva (80%-ban hihetetlen!) Hatalmas bátorságról tesz tanubizonyságot, ennek a kilánynak a története. Példát vehetnének róla az emberek. Nagyon szörnyű dolgok történnek az arab országokban, s ez a kislány tett érte, hogy vele ne történjen több rossz. Kiváncsi lennék, hogy hogyan alakult tovbbi élete a válász után. Remélem teljesült az álma! :)
Ez egy borzalmasan megszerkesztett könyv. Azok az üres oldalak, rajzok, nem tudom, hogy miért kellett, de ha ezt nézzük, akkor is kb 150 oldal igazán a történet mesélés. Emlékszem megjelenés tájékán elg nagy hiráradat volt körülötte. Számomra hatásvadász érzete volt az irománynak.

3/5

Könyv > Ahogy elkezdődött...

2017 május 26, péntek

Magyarországi megjelenés: 1976, Szépirodalmi
Kategória: dokumentum/életrajzi
Oldalszám: 276
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
Afrikai, ​indiai, alaszkai vadászkönyvei után Széchenyi Zsigmond e könyvben hazai vadászemlékeit írta meg: vadászneveltetésének első részét, a csúzlitól a golyós puskáig, az első vérebtől az első szarvasig. Egy vadász-önéletrajz első kötete tehát ez; egy életre szóló szenvedély kezdetének és kialakulásának története, bevezetés a férfikor „igazi” nagy vadászataihoz, amelyeket a szerző emlékezéseinek más köteteiben írt meg. Széchenyi Zsigmond ezt a vállalkozást nehezebbnek érzi, mint az egzotikus tájak, ismeretlen állatok bemutatását. „A téma méretei megtorpantanak – írja bevezetőjében –, fémjelzése bizonytalanná teszi kezemben a tollat. Ilyesfélét érezhet steril fátyla alatt a gumikesztyűs sebész, mikor legkedvesebb hozzátartozója fekszik előtte a műtőasztalon. Én is olyan ingadozva, olyan megilletődve nyúlok ehhez az íráshoz, mint valami féltett, törékeny portékához; nehogy elejtsem, nehogy megsértsem, nehogy bántódása essék. Nehogy utóbb még az én erdőm, a magyar erdő csatlakozzék tollamban.”

Vélemény: // korábbi olvasásom: moly.hu
Nem nagyon, sőt semennyire sem vagyok jártas a vadászati témában, de ez a könyv nagyon tetszett. Mindig is érdekelt, hogy hogyan kezdődött, és most már tudom! Széchenyi Zsigmond nagyon szépen ir, az ember bele is feledkezik az idő múlásába olvasás közben, mintha ő is részt venne a kora hajnali, éjjeli vadászatokon. Egy levegőt szivna a természettel a könyv lapjain keresztül.
Szerintem nem ez volt az utolsó vadász élménybeszámoló, amit elolvasok. A könyv elején az iró figyelmezteti az olvasót, hogy „Ez a könyv csak vadászembereknek szól!” Én, pedig úgy gondoltam, hogy nekem egy iró ne mondja meg, hogy mit olvassak, úgyhogy neki is kezdtem! Abszolút nem csalódtam benne, minden szempontból pozitiv élmény volt! Olvasmányos, gyermekkori-, kamaszkorba hajló vadásztörténetekkel tűzdelt könyv magyar földön. Úgy gondoltam inkább ezt olvasom el, mert e jobban érdekel, mint az iró alaszkai vagy éppen afrikai vadászatai. Szerintem pont jó könyvvel kezdtem. A többi is érdekel! Most legalább tisztába vagyok vele, hogy melyik madár az a vasfejű gábor.
A boritó, amit beszúrtam nem a legfrissebb kiadás, de 2011-ben a M-érték kiadó megjelentetett egy nagyon szép boritójú kötetet. De a legutolsó kiadás 2014-ben a Magyar Közlöny jóvoltából történt. Továbbá a vadászokat, pedig nem keverjük össze az orvvadászokkal és még folytathatnám a vadászokkal kapcsolatos tévihiteket fejtegetését. Szerintem mindenkinek el kellene olvasnia (még, ha csak ismeretterjesztés céljából is!) és nem beszélne butaságokat!

„A vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás.”
(Széchenyi Zsigmond)

5/5

Könyv > Orange is the New Black

2017 május 19, péntek

Magyarországi megjelenés: 2014, Twister Media
Kategória: dokumentum
Oldalszám: 320
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com // Snitt

Tartalom:
Piper ​Kerman szép karrierrel büszkélkedhet, tartós kapcsolatban él, szeretetteli családi légkör veszi körül. Az égvilágon semmi sem emlékeztet benne arra a vakmerő, fiatal lányra, akire annak idején, úgy tíz évvel ezelőtt egy bőröndnyi drogpénz csempészését bízták. De a múltja nem ereszti. A jól szituált nő, zsebében egy híres magánegyetem diplomájával most csak a 11187424-es számú fogvatartott a connecticuti Danbury szövetségi börtönében. 15 hónapra ítélték, és most egyike annak a több millió embernek, akiket az Egyesült Államok büntetés-végrehajtási rendszere magába szippant. Az első meztelen motozástól a szabadulásig Kerman megtanul alkalmazkodni e furcsa világ szigorú viselkedésmintáihoz és légből kapott szabályrendszeréhez. A társadalom minden közegéből akadnak itt nők. Apró figyelmességekkel, szikár bölcsességekkel és az elfogadottság élményével ajándékozzák meg Kermant. Szívszorító, vicces, olykor felháborító Kerman története, melynek során bepillanthat az olvasó egy női börtön mindennapjaiba. Megtudhatjuk, milyen dolgokért kerül annyi nő hűvösre, és mi történik velük odabenn.

Vélemény:
Még anno pár éve barátnőmnek ajánlottam a sorozatot, hogy könyvből készült. Ennek az lett a vége, hogy ő előbb megnézte a sorozatot, minthogy én elolvastam volna. Tökéletes képet kapunk az amerikai női börtön hierarchiájáról. A bekerülés után mindig az a téma, hogy kit, miért, hogyan hoztak be. Főhősünk, Piper egy 10 évvel ezelőtti csempészetért vágják a rácsok mögé 15 hónapra. Igazi élettörténeteket ismerhetünk meg a kötet olvasása közben. Olykor-olykor eszembe jutott a Discovery műsorán futó/futott "Bekasztlizva külföldön" cimű dokumentumsorozat női szemmel. Mindenki tudja, hogy nők nem igen jönnek ki egymással, mindig vannak surlódások akár passziv-agressziv az illető. Mindenki másképp éli meg a betöltött időt. Mindenkinek a fejébe, s a szivébe szöget ver a várakozás, hogy mikor mehet haza, mikor jönnek szerettei meglátogatni. A könyvben szó esik, hogy a rabok nagy százaléka nem a szegény sorról jön és magas intelligenciával rendelkezik. Gondoljunk itt az okirathamisitásokra vagy éppen az adócsalásra. Az ott dolgozó börtönőrők élete sem fenékig tejfel. Az átlag ember azt hiszi, hogy itt nincsenek olyan nagy balhék, mint a férfi börtönökbe. Továbbá megtudhatjuk, hogy hogyan is várják a Valentin-napot, mit csinálnak, ha valakinek éppen születésnapja van. Persze idővel én is megnézem majd a sorozatot! Fél pont minusz, mert nem folytatódik tovább, pedig kiváncsi lettem volna Piper börtön utáni életére! :) 

Ezer köszönet a könyvért a Twister Media kiadónak! :)

4,5/5

Könyv > Santcum - A rejtélyes társulat

2017 május 11, csütörtök

Magyarországi megjelenés: 2016, Maxim
Kategória: thriller/horror
Oldalszám: 352
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
Dan, ​Abby és Jordan olyan dolgokat élt át a New Hampshire Egyetem nyári táborában, ami egy életre szóló traumát jelentett mindhármuknak. Ez az élmény rányomja bélyegét Abby és Dan kibontakozó szerelmére is. Mindannyian próbálnak túljutni a gyötrelmes emlékeken, de a múlt még mindig kísérti őket.
Bármennyire is szeretnének továbblépni, rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt, és valaki eltökélten igyekszik fenntartani bennük a rettegést azzal, hogy titokzatos fotókat küld nekik egykori vándorcirkuszi jelenetekről. Úgy tűnik, az egyetlen esélyük, hogy megszabaduljanak a nyomasztó érzéseiktől, ha visszatérnek Camfordba, a New Hampshire Egyetemre, és feltárják a Brookline elmegyógyintézet múltját, valamint magyarázatot találnak Daniel Crowford igazgató őrült kísérleteire.
Megérkezésük után rádöbbennek, hogy a fotók létező helyszíneket ábrázolnak, sőt, az egyetemi kampusz területén hosszú évek óta most először állítanak fel egy hasonló vándorcirkuszt. Dan és barátai saját maguk fedezik fel a várost – elhagyatott házakban rejtett titkok után kutatva. De az intézet félelmetes múltja sokkal több szálhoz elvezet, mint azt gondolnák. És ez még csak a borzalmak kezdete…

Vélemény:
Párszor már hangoztattam, hogy nem nagyon szeretek belekezdeni könyvsorozatokba, félve attól, hogy nem jelenik meg több rész, de itt most kivételt tettem, ugyanis elnyerte tetszésem a az első kötet. Elsőként vehettem ki a könyvtárból, mert voltam elég szemfüles és vasárnap este 11-kor irtam a könyvtárnak, hogy legyenek szivesek félretenni nekem a könyvet. S lám. 
Lassacskán, de haladt am a történettel, mert nem volt annyi időm. Tetszeni, tetszett. Élménydúsabbnak itáltem meg ezt a részt., ugyanakkor a könyv második fele annyira nem nyerte el a tetszésemet, de kitartóan olvastam. A párbeszédeknél úgy éreztem, mintha csak töltelék lenne a történetek között, értelmetlennek találtam némelyiket, mintha valami tizenéves irta volna olyan benyomást keltett. Hozzátenném még, hogy nekem a vége összecsapottnak tűnt, túl egyszerű vége volt. Kicsit kiszámitható volt az eredmény. A kötet hangulata nagyon jó volt. Nem változott semmit sem az elsőhöz képest, a szereplőknél nekem olyan hatást keltett, mintha nem változtak volna semmit sem. Vontatott volt néhol, nemcsak a párbeszédeknél, hanem történésben is. Mintha a dinamikus kezdés lelassult volna és az iró nem nagyon akarná megirni ezt a könyvet. Kicsit nyögve-nyelősnek gondolom. Ebben a részben nem éreztem, hogy annyira magával ragadott volna. A főgonosz, ha lehet ilyent mondani, mintha néha ott sem lett volna, kidolgozatlannak éreztem. Abby, engem nagyon idegesitett. 
Kicsit csalódás volt nekem ez a kötet, de ezektől eltekintve várom a további részeket is! Nagyon bizom benne, hogy kiadják őket és nem az lesz a sorsa, mint a nagy általánosságban elkezdett sorozatoké. Több ilyen és ehhez hasonló könyvet kellene kiadni, szerintem biztos lenne rá kereslet. Nekem ez a kötet most nem jött be!

3/5

Könyv > Big Magic

2017 május 5, péntek

Magyarországi megjelenés: 2016, Partvonal
Kategória: kortárs
Oldalszám: 256
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
Az Ízek, imák, szerelmek írónőjének lelkesedése szinte tapintható és ragályos – történetei és saját tapasztalatain alapuló tanácsai olyanok, mintha a legjobb barátnőnk szólna hozzánk játékos, beszélgető stílusban. A New York Times sikerkönyveinek írónője izgalmas kulisszatitkokat árul el a regényírás folyamatáról, saját félelmeiről és kudarcairól. Legújabb írása nemcsak íróknak vagy művészi hajlammal megáldott olvasóknak szól, hanem mindenkinek, aki inspirációra és bátorításra vágyik, hogy követhesse kíváncsiságát, és végre belevághasson életkortól, nemtől függetlenül abba, amire a lelke mélyén mindig is vágyott.

Vélemény:
Nem szoktam ehhez hasonló könyveket olvasni. Ennél a kötetnél teljesen úgy éreztem, hogy ez nekem szól. Egyszerűen: imádtam! Oda voltam a könyves story-kért és a körülöttük lévő történetekért. Rögtön kedvenc is lett! Mondják, hogy vannak könyvek, amik megtalálnak minket, nos ez az olvasmány pont jókor talált meg! Mindenkinek ajánlanám, aki irással vagy kreativitással foglalkozik. Kötelező olvasmnynak irnám elő mindenkinek!!! Lerántja a leplet a valós könyvirási, kreativitási, művészeti, könyvkiadási gondokról/dolgokról. Aki azt hiszi, hogy a könyvirással fogja keresni a kenyerét és ott hagyja a munkáját annak azt ajánlanám, hogy mindenképpen olvassa el ezt a könyvet! sok a laikus, aki nem néz utna az effajta dolgoknak, pedig muszáj lenne. Azt hiszik, hogy az ölükbe pottyan mindent stb... Ez totál nem igy működik. Csak némi logika kell hozzá és egy kis ész! Végülis nem mondanám ezt a könyvet önsegitő könyvnek. Mondjuk nálam az önsegitő könyvek a "A vonzás hatalma", "A Titok" és az ehhez hasonló köteteknél kezdődik. Ez volt az első könyv, amit olvastam Gilbert-től. Az "Eat, Pray, Love" engem sosem érdekelt, azt tudom, hogy nem fogom elolvasni. "A lélek botanikája" c. kötettel már jól régóta szemezek, de az a több, mint 500 oldal kicsit elrettent. Természetesen kap egy esélyt!

5*/5

Könyv > Igy emlékezz rám

2017 április 28, péntek

Magyarországi megjelenés: 2015, Erawan
Kategória: thriller
Oldalszám: 400
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
Lizzie-re ​egy internetes társkeresőn talált rá a szerelem egy sármos és tehetséges festőművész képében, aki nemsokkal azután feleségül is veszi. Imádott kutyájukkal hármasban élnek, minden vágyuk a családalapítás, miközben a férfi művészi karrierje is felívelőben van. Zach sötét és gyötrő emlékeket őriz a gyermekkorából, ezért mindennél és mindenkinél jobban ragaszkodik Lizzie-hez. Még az életénél is jobban.
Azután, egy nap megtörténik az elképzelhetetlen…
Egy évvel férje halálát követően Lizzie elzarándokol a tragikus baleset helyszínére, ahol legnagyobb megdöbbenésére egy csokor virágot talál egy bizonyos Xeniától. Ki ez a Xenia, és mi köze van Zach-hez? Lizzie rajongva szerette a férjét, még akkor is, amikor úgy döntött, elhagyja. De vajon tudta-e kivel él együtt? Mi van akkor, ha az az ember, akivel megosztotta az életét, egészen másvalaki volt, mint akinek látszott. És hová rejtőzhet a múlt elől, ha az újra feltámad, hogy jogos jussát követelje?
Az érzékeny és féltékeny férfi, akit a felesége halottnak hisz, a halála évfordulóján elkezd jeleket küldeni a múltból. Mi történhetett? Valóban nem él már? Meg kell-e ijednie Lizzie-nek, amikor éjjel rebben a függöny az ablakon? Sabine Durrant remek lélektani regénye elkalauzolja az olvasót egy szenvedélyes párkapcsolat legmélyebb rétegeibe, szurkolunk a szimpatikus hősnőnek, és az utolsó lapokig izgulhatunk a válaszokért.

Vélemény:
Igazából nem is ezt a könyvet szerettem volna kihozni a könyvtárból. (Eredeti ötlet). Csak sajnos, annak esztétikai gondja voltak: hiányzott az első fél oldal! Nem értem, hogy miért kell ezt csinálni a könyvekkel! Elszomorit! Kettőnek a story-ja első olvasatra majdnem ugyanez, úgyhogy a sérült kötetet le is adtam a pultnál és ezt vettem ki. A kötet boritója megjelenés körül sem keltette fel a figyelmem.
Nem is tudom, hogy hogy vagyok ezzel a "Fejős Éva könyvtára" sorozattal. Eléggé félve kezdtem bele, de mivel thriller, ezért nem ástam el. Annyira nem voltam vele előitéletes. Attól, hogy nekem FÉ könyvei nem tetszenek, attól lehet még izlésesen összeválogatott könyvei, amiket kiad. Adtam neki egy esélyt, had szóljon, ha már azt a másikat nem tudtam kivenni. Sajnálatos módon az irás feélnél jutott eszembe jegyzetelni. Az elején oly annyira hebe-hurgya voltam olvasás közben, hogy Zach jegyzeteire az első oldalon azt hittem, hogy idézet valakitől, igy el sem olvastam. Csak később vettem észre. Az elején nekem kicsit zavaros volt ez az időben ugrálás, két szemszögből vizsgálódás, de aztán hozzászoktam. A kötet első felében az volt a benyomásom, hogy a legfontosabb, hogy kideritsük ki is valójában ez a Xenia. A másik titokzatos fiatal hölgyemény, aki megjelenik főhősnőnk életében, kicsit Anne-re hajazott a "Nővér" c. kötetből. Iszonyat mód idegesitő volt számomra. Lógott mindenki nyakán. Egyszerűen a frász kerülgetett tőle és legszivesebben adtam volna neki két pofont. Mit ne mondjak ennek a vége jobban meglepett, mint az emlitett műé. Ahogy beljebb haladtunk a történetben, úgy kristályosodtak ki az események, hogy mit miért, hogyan, hol stb. Az nagyon tetszett, hogy a másik fél szemszövégből is végig olvashattuk a történéseket. Igy nem csak egy oldalű volt az egész olvasmány. Az nem elég, hogy ki is derült, hogy ki az a titokzatos Xenia, de más dologra is fény derült, amin én nagyon meglepődtem és tényleg nem számitottam rá! Azt hiszünk, hogy ismerünk valakit. Összeházasodunk vele. Mindent nagyon boldognak látunk. Ugyanakkor kiderül, hogy semmi sem az aminek látszik. Nem is ismerjük a másikat kellőképpen. Olyan dolgok látnak napvilágot, ami számunkra hihetetlen,meghökkentő és elképzelhetetlen. Olvasás közben voltak tippjeim, de nem spoiler-ezek, mert nem illik. A nagy véletlenek összjátéka itt is felcsendül. Amikor már minden gyanús. Az irónőnek nagyon jó belemagyarázó/elhitető képessége van. Voltak a kötetnek unalmas, kevésbé érdekes részei, de nem volt vele gond! Nők! A nők szokása kombinálni. Kombinálni mindent, mig rá nem jövünk a valódi igazságra! Természetesen ez csak egy könyv. Mindenki bátran elolvashatja, nem fogja megbánni! ... nem kell megijedni Fejős Éva könyvtárától! :)
Akinek az irónő neve nagyon ismerős az ne is csodálkozzom, mert a Kulinária kiadó 2013-ban kiadta "A hátam mögött" cimű krimijét. Erre a kötetre is sort keritek valamikor.

4/5