Simple Autumn Blog

Könyvekről, filmekről, versekről és pár evilági dologról...

Bemutatkozás

"Helló, szia, szevasz...
... röviden: könyvek, filmek, sorozatok, vélemények és még pár más dologról. Ezekről olvashatsz az oldalon.
Köszike!
Szép napot! :)

Ne lopj! // Copyright © 2016-2017.
Minden jog fenntartva!"

Tagja vagyok: Magyar Blogok
E-mail: simplexautumn@freemail.hu""

Feedek
Megosztás

Könyv > És bebújt az ördög

2017 október 18, szerda

Magyarországi megjelenés: 2017, Agave Kiadó
Kategória: horror
Oldalszám: 320
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
A ​tizenkét éves Jude Brighton három napja tűnt el, és annak dacára, hogy az oregoni Deer Valley rendőrsége és lakói mindent megtesznek azért, hogy megtalálják, az emberek kezdik feladni a reményt. Tudják, hogy az első negyvennyolc óra döntő fontosságú, és miután letelik, fel kell készülni a legrosszabbra. Gyerek létére Stevie is tudja, hogy ez így van, mert imádja a nyomozós filmeket. Pontosan tudja, hogy minden egyes másodperc fontos az unokatestvére, Jude számára, aki ráadásul a legjobb barátja.
És ott van az a másik fiú, Max Larsen… Őt évekkel ezelőtt holtan találták meg az erdőben, miután különös és tisztázatlan körülmények között eltűnt. Deer Valley-ben a háziállatok is furcsán viselkednek: a kutyák és a macskák állandóan elszöknek a gazdáiktól. A kisváros lakói évek óta pusmognak ezekről a megoldatlan ügyekről és arról, hogy talán egy gyilkos ólálkodik az otthonuk környékén. A félelmük hirtelen valósággá válik, amikor Stevie, aki mindenáron ki akarja deríteni, mi történt Jude-dal, rádöbben a szörnyű igazságra.

Vélemény:
Úgy vártam az idén októbert, mint a kisgyerekek a karácsonyt! S, eljött, itt van, megjelent, megvettem, elolvastam... és még ragozhatnám, de nem fogom! Tavaly október óta volt bennem egy fajta borzongási hiányérzet, amit orvosolni kellett. Akkor vágjunk is bele a közepébe! 
A kötet 3 részre osztható fel, most részenként fogom pár szóban kielemezni őket. Igyekszem spoilermentes maradni, de ennél a könyvnél is nehéz úgy irni, hogy ne mondj vagy utaljon rá valamilyen szinten.
- első rész: Itt is a sejtelem, hogy eltűnt egy kisfiú, akiről semmit sem tudnak, de aztán előkerül. Nem hétköznapi módon. Beszélni nem akar. Mivel elég szabadon van, ezért nem nagyon keresik az eltelt pár órában. Aztán megjelennek az anyai ösztönök, hogy "Hol is lehet ez a gyerek? Megkéne keresni." Tudja mindenki olvasmányokból, filmekből (és a kötet hátulján is helyet kapott az állitás), hogy az eltűnés utáni 48 óra a legkritikusabb. Űtős volt, mint ne mondjak! Volt bennem valami félsz, hogy olvasás közben mikor kell majd félretennem egy picit a könyvet, hogy nem birom tovább olvasni, mert olyan durva vagy gusztustalan. Ez itt elmaradt. Ettől eltekintve űtős volt!
- második rész: Ennél a résznel... nem tudom, hogy miért, de egy folytában a "Rosemary gyermeke" és Stephen King-féle Blaze járt a fejemben. Lehet témáját tekintve jutott eszembe. Vannak dolgok, amikről az ember nem beszél senkinek, s nem is meri elmondani senkinek. Takargatja, áltatja magát, hogy majd jobb lesz és ez teljesen felemészti nem csak a szereplőt, olykor az olvasót is, hogy "miért?". Itt is voltak durva részek benne, főleg, hogy filmjelenetekként pörögtek a fejemben a jelenetek. Vasárnap este neki álltam olvasni ezt a részt, mikor észbe kaptam már éjfél felé járt az idő. Úgy éreztem nem kellene belekezdenem a harmadik részbe, mivel reggel munka, stb... Letettem a könyvet és bevallom picit égve hagytam az olvasólámpát lefekvés előtt. Továbbá eszembe jutott Rosemary, hogyan nevelhette gyermekét Ira Levin regényében, de majd elolvasom azt az irást is!
- harmadik rész: nagyon vártam, hogy hol a csattanó, mi az amire nem figyeltem, pedig ott voltak az utalások. Az embernek mindig vannak teóriái, hogy most éppen mi lehet a könyv vége. Hozzáfűznivalóm, hogy akciódús. Az ember csak kapkodja a fejét, hogy most akkor ez hogy is van? Az epilógus megoldás nagyon tetszett, arról még szivesen olvastam volna!

Teljesen elégedett vagyok ezzel az irománnyal is, igaz a kötet közepe fele-háromnegyede felé volt valami némi megmagyarázhatatlan hiányérzetem. Ezt még elolvasás után sem tudom megmagyarázni. Olvasatja magát, az szent! Nagyon jól összerakott. Ha valaki összeakarná hasonlitani az irónő első könyvével az tegyen le róla! Ezt úgy értem, hogy itt is érződik a horror kategórián belüli különbségek! Mind a kettő horror a magamódján, de mégis más. Úgy éreztem, mintha ez a regény kiforrottabb lett volna, mint a "Vértestvérek".  Ha úgy vesszük mind a három rész társadalmi problémákat boncol nem is akárhogyan.

Kiknek ajánlom? Akiknek tetszett Ania Ahlborn első könyve is! Mondanám, hogy mindenkinek el kellene olvasni, de aki az elsőt sem tudta végig olvasni ilyen-olyan okokból annak nem ajánlom. Nem vagyunk egyformák! Nagyon várom az irónő következő könyveit magyar köntösben! Remélem nem kell jövő októberig várni az új Ania Ahlborn regényre, mert az irónő eléggé belehúzott idén! :)

5/5

Könyv > Hirzárlat

2017 október 12, csütörtök

Magyarországi megjelenés: 2015, Athenaeum
Kategória: dokumentum
Oldalszám: 326
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
„Itt ​az ideje, hogy valaki összeszedje már végre az igazságot” – egykori túszként fogvatartott lány.
Több mint 40 évvel ezelőtt egy olyan esemény zavarta meg Magyarország rendjét, ami addig példa nélküli volt, és amiről ez idáig annak minden résztvevője hallgatott.
1973. január 7-ének éjszakáján egy határ menti kisvárosban, Balassagyarmaton egy tinédzser testvérpár, András és László, a párttitkár apjuktól ellopott fegyverekkel rótták az utcákat, hogy a városi lánykollégium lakóinak túszul ejtésével megvalósítsák nyugatra történő szökésüket. Azt tervezték, hogy a lányok szabadon engedéséért a hatóságoktól repülőgépet, nagy mennyiségű valutát és szabad elvonulást követelnek. A csaknem egy hétig tartó tettük szégyenfoltot hagyott a kommunista rendszeren, amelynek „enyhítésére” a hatóságok már az első napokban hírzárlatot rendeltek el. A kudarcba fulladt tárgyalások, s a mindkét oldalról érezhető kilátástalanság egyre jobban fokozta a feszültséget, amelynek végére öt nap után a mesterlövészek tettek pontot, az ablakhoz közeledő idősebbik fiú lelövésével. A történet azonban itt nem ért véget. (...tovább)

Vélemény:
Régebben hallottam erről a megtörtént eseményről. Mostanában megint az orrom elé került, többnyire annak is köszönhető, hogy a dokumentumregények irójának nem régen jelent meg legújabb könyve, ami úgy szintén el fogok olvasni! Mielőtt kivettem a könyvet, elkezdtem videókat, riportokat nézni az interneten az eseménnyel kapcsolatban, hogy mi is ez valójában. Mint kiderült: az 1989-es filmnek semmi köze a valósághoz, igy elolvastam (amúgyis ez lett volna a terv). Egy izig-vérig, hiteles dokumentumregényt fogtam a kezembe, ami jól rekonstruálja az az egy hetet, amikor a két fiú és a lányok össze voltak zárva. Riportfilmek nézése alatt hangsúlyozták, hogy a kollégiumban tartózkodó lányok nem szerettek volna nyilatkozni az esetről. Itt kicsit kételyekkel tele olvastam a könyvet, amit nem kellett volna, mert 2015-be már nyilatkoztam az 1973-ban történetkről. Szerencsére a kötet róluk szól. Nem árulok el azzal nagy titkot, hogy az egyik fiú meghalt akcó közben az utolsó napon, de ha a rendőrség akkor nem teszi meg ezt a lépést kitudja, hogy mi lett volna az eset végkimenetele. Ezt már nem tudjuk meg. A család a mai napig is él és élik mindennapjaikat álnéven Budapesten. Senki sem tudja, hogy kik ők. Új életet kezdtek. Mindenkinek jár egy esély, hogy megpróbáljon rendes körülmények között élni.
Kiknek ajánlom? Akik szeretik az ilyesfajta dokumentumregényeket! Akik nem zárkóznak el a valóságtól. Feljegyzések között semmiféle szenzációhajhászásra nem leltem.

5/5

Könyv > Sugar Queen - Édes élet

2017 október 5, csütörtök

Magyarországi megjelenés: 2012, Könyvmolyképző Kiadó
Kategória: dráma
Oldalszám: 300
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
A huszonhét éves Josey Cirrini három dologban biztos: hogy észak-karolinai szülővárosában a tél a kedvenc évszaka, hogy ő egy igazi déli szépség igencsak szánalmasra sikerült utódja, és hogy az édességet legjobb, ha szekrénye rejtekében fogyasztja el. Josey élete hosszú éveken át eseménytelenül zajlik anyja házában, vigaszt egyedül az édességekből és romantikus regényekből felhalmozott hatalmas készlet jelent számára, ezek közé menekül minden este… Egészen addig, amíg egy napon rá nem döbben, hogy a szekrényét elfoglalták. Nem más rejtőzött el benne, mint a helyi pincérnő, Della Lee Baker, a goromba, de lágyszívű nő, aki egyharmad részt maga a végzet – de kétharmad részt egy tündéri keresztanya…
Egy szerencsétlen, és hibákkal teli életből menekülve Della Lee úgy dönt, Josey titkos szekrénye a legbiztonságosabb hely. Cserébe megváltoztatja Josey életét – mert az bizony egyértelmű, hogy ez a szekrény nem egy boldog nő tulajdona. Della Lee nyers szeretetének hatására Josey hamar lemond a pekándió tekercsről és a karamelláról, felfedezi olykor nagyon is heves női ösztöneit, és hamarosan rádöbben, hogy az élet sokkal több lehetőséget rejt, mint gondolta.

Vélemény:
"A barackfa titka" cimű könyv alapján került a szemem elé a kötet. Már a boritó is nagyon rabulejtette a szivem, igy levettem a könyvtári polcról és vitte az asztalhoz, hogy  haza viszem. Vannak olyan könyvek, amiket csakmeglát az ember és azt mondja: "Ez kell nekem! Most ez kell!" És az ember nem tudja megmondani, hogy miért? Csak egyszerűen érzi! Én is igy jártam ezzel a kötettel, abszolút nem csalódtam! Előre bocsátom!
Akkor vágjunk is bele a közepébe. A két főszereplő közül az egyik túl naiv, a másk pedig szöges ellentéte. (Megszoktátok, hogy tartalmakat nem irok, mert a bejegyzés felett el lehet olvasni...) Az egyik saját álomvilágában él, szolgája saját anyja kivánságait, hogy törlesszen tinédzserkori csinytevésein ; a másik saját maga ura, senki sem szól neki, ismeri az élet minden keserűségét. Szerintem többet nem is lehet elmondani erről a könyvről, hisz megsimogatja az ember lelkét, megnyugtató, érdekes, misztikus picit. Olvasatta magát a történet! Nagyon szuer volt. Nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog! Egy biztos: nem ez volt az utolsó könyv, amit elolvastam a szerzőnőtől. Engem teljesen elvarázsolt! Szereplők teljesen szerethetők voltak. Nem találtam hibát ebben a kötetben. Egyszerűen ez kellett! Mindenképpen pozitiv csalódás volt számomra, az utóbbi regényeket illetően! Egyszer csak elfogytak a lapok!
Kiknek ajánlom? Akik egy hűvős, esős estén teljes kikapcsolódásra vágynak, könnyedségre.

5/5

Könyv > Kéjutca

2017 szeptember 26, kedd

Magyarországi megjelenés: 2017, Bookline könyvek
Kategória: dokumentum
Oldalszám: 220
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
Munk ​Veronika, az Index újságírója olyan ajtókat nyitott ki, amelyek mindeddig a külvilág előtt zárva voltak. Szexmunkásokkal, futtatókkal, bordélytulajdonosokkal folytatott számos beszélgetés és több éves kutatómunka eredménye, hogy a Németországban dolgozó magyar prostituáltak rejtett világa feltárult. Böbe, a madám nem hagyhatja el Németországot, mert a magyar törvények értelmében azonnal letartóztatnák. Berta, az örömlány, bár álmodozik arról, hogy egyszer végleg leszámol a vörös lámpás negyeddel, a pénz mindig visszahúzza. Berta Böbének dolgozik, és Ivánnak, a stricinek, aki a szálakat Magyarországról mozgatja. Az észak-német kikötőváros, Bremerhaven egy egész magyar kolóniának biztosít munkalehetőséget, amely a liberális törvénykezés előnyeit kihasználva szabadon űzheti itt az ipart. Szereplőink bizalmát elnyerve Munk Veronika felteszi azokat a kérdéseket, amelyekre mindig is szerettük volna tudni a választ. Mi fér bele egy húszperces menetbe? Kiből lesz strici? Van a lányoknak orgazmusa? Tabu az óvszer nélküli szex? A személyes hangvételű, ám egy szociológiai tanulmány alaposságával megírt könyv egy saját szabályokkal bíró, zárt és veszélyes világba nyújt betekintést, ahol a pénz és a szex a kiszolgáltatottsággal és egy jobb élet reményével keveredik.

Vélemény:
Kicsit fenntartásaim voltak ezzel a kötettel kapcsolatban. Kiindulva az "Egyetemista támogatót keres" c. könyvből. Mivel az Index újságirójáról volt szó ezért gondoltam, hogy nem lesz gondom ezzel az irással. Reméltem komolyabb hangvételét és, hogy nem lesz csalódás. 
Kiváncsian forgattam a könyvet, nézelődtem. Nem sok idő után elkezdtem olvasni. Teljesen beszippantott Berta története. Sajnos szörnyű, hogy létezik ilyen. Nők ilyen kiszolgáltatott világban élnek, ahonnan nincs kiút. olvasás közben Veronika emlitett pár cikket az index-ről, azokra emlékeztem is, pedig nem múlt heti cikkek voltak. Mindig is szerettem a dokumentumregényeket. ilyenkor az embernek rá kell jönnie, hogy még sincs olyan rossz helye ezen a hires nevezetes Magyarországon és becsüljük meg amink van. Lehetőségeink, muknánk, barátaink és, amit még lehet. 
Nem azért nem adok maximális pontot erre a könyvre, mert nem volt jó. Borzalmas, hogy vannak olyan nők, akik rákényszerültek az ilyen munkára, mert nincs más lehetsőségük. Könnyen itélkezik az ember ezek felett a nők felett. Van,a ki nem tehet róla, van aki belekényszerült és nem tud kilépni ebből az ördögi körből.

4,5/5

Könyv > Modern boszorkány

2017 szeptember 19, kedd

Magyarországi megjelenés: 2014, Maxim
Kategória: fantasy
Oldalszám: 364
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
Mi jut eszébe mindenkinek a boszorkányokról? Seprűnyél, nagy üst és varázsfőzetek. Ám a modern boszorkányok nem ilyenek. Otthonosan mozognak a modern technológia világában, és előszeretettel használják azt.
Jamie és Nell testvérek, mindketten boszorkányok. Egy programot készítenek, amelynek segítségével boszorkánytársadalmat építhetnek ki a világhálón. A program egy varázslat hatására érzékeli az átlagemberekre nem jellemző energiákat, és a weboldalra irányítja a talált boszorkányt. Egy nap Lauren, a 28 esztendős ingatlanügynök böngészés közben a chatszobában találja magát, ahol három nő megpróbálja meggyőzni, hogy ő boszorkány. A nő teljesen átlagos életet él Chicagóban, így elég cinikusan áll a beszélgetéshez, nem hisz a többieknek. A programban van a hiba, vagy ő egy edzetlen boszorkány, ami veszélyes lehet önmagára és a környezetére nézve is? A többi boszorkány dolga, hogy kiderítse az igazságot.

Vélemény: (moly.hu)
Valami könnyed, egyszerű. szórakoztató olvasmányra vágytam. Hamar meg is találtam, hiszen tavaly már kiszúrtam magamnak ezt a kötetet, hogy el akarom olvasni.
Búbáj, Varázsvilág, bűbájvetés, műanyag kigyók és egyéb nyalánkságok. Közbe az anyuka boszorkány és apuka programozó. Ne már?! Muszáj ezt? :D De nem adtam fel, adtam neki egy esélyt, de ahogy haladt a történet, úgy szenvedéssé vált a szórakozni akarás. Továbbá irritált a seprűnyél és az üstös boszorkány sztereotipiák hada. Az internetről meg ne is beszéljünk. Ez az online közösségi oldal, ami kiszűri azokat a boszorkányokat, akik nem tudnak róla… JAJ!
Nagyon szerettem volna egy jó könyvet olvasni! Én tényleg próbálkoztam, de a gyermeteg események nem hagyták, hogy a kötet végére jussak. Néhol gyermeteg, fájdalmas, ócska szereotip szavaktól hemzsegett az egész. Jobban is meglehetett volna irni, hogy ne legyen szenvedés. Maga az alaptörténet tetszetős volt. Kedvencé szerettem volna avatni ezt a kötetet. Végül is a célját elérte (ideig-óráig) szórakoztatott, ami átfordult csöpögős történetté. Ami szomorúvá tett. Inkább szenvedést éreztem szórakoztatás helyett. Logikátlan, élettelen, abszurd, idegesitő, szemforgatós. Ezekkel a szavakkal tudnám sajnos jellemezni ezt a művet. Csalódott vagyok, hogy ilyen érzelmeket váltott ki belőlem. Szeretnék már egy szer egy jó sorozatot olvasni, vagy egy jó boszorkányos könyvet olvasni. (Bűbájos Mary kötetin kivül). Aki tud valamit, az irja meg nyugodtan, mert szeretnék vevő lenni rá :) De ez a Modern Boszorkány elég nagy butaság volt. Olvasatta magát azzal nem volt baj, csak már-már fizikai fájdalmat éreztem az olvasás közben. Vannak olyan könyvek, amit az ember rossz korszakban/életkorban olvas. Én szerintem ebbe a hibába csöppentem bele. Úgy gondoltam meg nem éri meg, hogy végig szenvedem a könyvet.
És ebből van 7 rész? Na ne már?! :D Nem szoktam félbe hagyni könyvet, irni és pontozni nem szoktam úgy, hogy nem olvasom végig, de ez borzalmas volt. Úgy érzem, hogy ettől meg kell menteni az embereket :D Vagy egy másik tanács: 20-23 felett ne olvassátok! :)

1/5

Könyv > A férjem felesége

2017 szeptember 12, kedd

Magyarországi megjelenés: 2016, XXI. század
Kategória: thriller
Oldalszám: 430
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
Mi van, ha az egész életed hazugságra épült?
Amikor Lily, a fiatal ügyvéd férjhez megy Edhez, elhatározza, hogy elölről kezd mindent, a múlt titkait pedig maga mögött hagyja.
De amikor első ügyébe belekezd, valahogy furcsa vonzódást érez ügyfeléhez.
A férfihoz, akit gyilkossággal vádolnak.
A férfihoz, akiért hamarosan mindent kockára tesz majd…
De valóban ártatlan?
És ki ő, hogy megítélje?

Vélemény: (moly.hu)
Nagyon tetszett. Olvasatta magát. Ahogy pörgött a történet és az évek, úgy derültek ki a turpisságok és a hozzákapcsolódó történések. Az írónő úgy megkavarta néha a dolgokat, hogy magam sem tudtam, hogy mi fog történni, néha… nagyon néha nem is azt történt, amire számítottam. Persze voltak dolgok, amit irritáltak, pl. Lily "kapcsolata"/hozzáállása Davinával.
Ilyennek kell lennie egy pszicho-thrillernek. Tudom, hogy még csak július közepe van, de szerintem ez az év pszicho-thrillere. Nagyon bejött! Fordulatos történet! Semmi sem az, aminek látszik. Minden apró cselekménynek oka van, ami kihatással van a szereplők jövőjére.
Mindenkinek ajánlom, aki szereti ezt a műfajt! :)
Kedvenc lett! Az utóbbi időbe nem sok jó thrillert olvastam, de ez kivétel és nagyon örültem neki, hogy találtam egy tényleg jó könyvet ebben a műfajban hosszú idő után! Senki ne egy gyors lefolyású thrillert várjon, ez az a fajta kötet, ami csepegteti az információkat és a végén az ember nem tudja, hogy vajon jó momentumra figyelt-e oda vagy sem!

5/5

Könyv > Bármit, csak ne az igazat

2017 szeptember 5, kedd

Magyarországi megjelenés: 2017, Művelt Nép
Kategória: thriller
Oldalszám: 430
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
Belenéztél már a párod mobiljába?
Tényleg ezt akarod?
Felkészültél a következményekre?
Minden egy e-maillel kezdődött.
Rachel meg sem akarta nézni. Szereti Jacket, és közös gyermeküket hordja a szíve alatt. Megbízik a férfiban.
Most azonban, miután látta, már nem tudja meg nem történtté tenni azt a percet. Sem az események láncolatát, amelyet elindított.
Vajon miért hazudik Jack a múltjáról? Mi az, amit rejteget? És Rachelnek van joga hozzá, hogy mindenáron megtudja az igazat?
Te mit tennél, ha úgy gondolnád, hogy a párod titkol valamit?
A Bármit, csak ne az igazat Gillian McAllister lenyűgöző, átütő thrillere csalásról, árulásról és egy asszony megszállottságáról, hogy kiderítse az igazságot.

Vélemény:
Nem is tudom, hogy hol kezdjem... Rájöttem, hogy hadilábon állok ezekkel a művelt népes thrillerekkel. Szeretem az ilyen fajta köteteket, de itt mindig valahogy elhasalok. Mindig bedőlök. A szép boritónak, az érdekes sztorinak. 
Adva adott egy nő és egy férfi, akik igen csak hamar összeházasodnak, úgyhogy előtte nem is ismerték egymást. Házasságuk alatt ismerik meg egymást. A főszereplő hölgyemény várandós lesz. Itt természetesen nem áll meg a történet, hiszen a kedves úriemberről igen érdekes dolgok derülnek ki lassacskán, de biztosan. Folyamatosan hazugságok hálójába kerül. Továbbá olyan információkat hivnak elő az internet relytett zugaiból, hogy lehet még Sherlock-ot is meglepnék vele. Természetesen itt is helyet kap a mostanában felkapott téma: a Dark Web. Ami állitólag az internet legsötétebb helye. Ha már az irónő annyi fáradtságot nem vett, hogy a Tor és az Onion szavakara is kitaláljon mást, akkor ez nagyon hamar kiderithető, hogy milyen internetes oldalon kutakszik az ember lánya a szivszerelme után. Ahogy haladunk a törénetben egyre zavarosabb tényezők kerülnek az olvasó szeme elé is. Rachel meginog. ár úgy érzi nem kell neki ez a kapcsolat. Már nem annyira biztos ebben a kapcsolatban, mint az elején. Néha úgy voltam a szereplőkkel és a történésekkel, hogy ez hogy került ide? Mintha csak az oldal szám gyarapitása lett volna az iró célja. Egyik szereplő sem lopta be magát a szivembe. Rachel egyenesen idegesitett.
„Ahogy elkezdtem olvasni, többé nem volt erőm abbahagyni. Bámulatos, okos és életszerű. Imádtam.” - mondja Jill Mansell, irónő. Nos, én nem tudnám elmondani ezeket a sorokat. Mindig úgy állok neki egy-egy ilyen kötet olvasásának, hogy tényleg szeretnék már valami jót olvasni, s mindig csalódnom kell! A történet olvasatta magát, azzal nem volt gond. De minek? Ez is egy közepesnél rosszabb thriller-re sikeredett. Thriller? Szerintem ez minden volt, csak az nem! Szeretnék már egy jó könyvet olvasni, úgyhogy maradok az Agave, Gabo és a 21. század könyveinél ebben a kategóriában. Bennük még nem sikerült csalódnom! :) A Művelt Nép kiadó sok thriller-t és krimit ad ki. Eddig sajnos a 90%-ukban csalódtam ezen a téren. Itt pozitiv példaként a Zárt ajtók mögött c. könyvet tudnák kiemelni.
Kinek ajánlanám a könyvet? Aki úgy gondolja, hogy sok ideje van vagy, aki még soha életében nem olvasott ehhez hasonló könyvet és szeretné elkezdeni.

2/5

Meglepetten! :)

2017 július 23, vasárnap

Köszönöm! :)

Könyv > Horrorstör

2017 június 30, péntek

Magyarországi megjelenés: 2015, Gabo
Kategória: horror/komédia
Oldalszám: 240
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com // Hivatalos oldal

Tartalma:
Valami furcsa történik az Ohio állambeli, clevelandi Orsk bútoráruházban. A munkatársak reggelente megrongált Kjërring könyvespolcokra, törött Glans vizespoharakra, és szétvert Liripip gardróbokra bukkannak. A bevétel mélyponton, a biztonsági kamerák felvételein nem látni semmit, az üzletvezetőkön pedig kezd elhatalmasodni a pánik.
Három alkalmazott önszántából kilenc órás, napnyugtától hajnalig tartó műszakot vállal, hogy a rejtély végére járjon. Ám éjjeli őrjáratuk során a Bemutatótér különös jelenései és zajai közepette minden képzeletet felülmúló borzalmakkal kell szembenézniük.
Grady Hendrix korábban olyan lapoknak írt, mint a Variety, a Slate, a New York Post, a Playboy, a Village Voice, a Strange Horizons, valamint szerepelt a The Mad Scientist’s Guide to World Domination című antológiában is. Hosszú éveken át telefonos ügyeletesként dolgozott egy parapszichológiai kutatóintézetnél. Jelenleg a manhattani Orsk munkatársa.

Vélemény:
Valamelyik évben szemet szúrt nekem a könyv, nem nagyon foglalkoztam vele, s elmaradt hogy megvegyem. Majd egyik karácsonyon ismét merő véletlenségből ismét a szemem ellé került. Nem cicóztam, megvettem. Teltek-múltak az évek és csak most jutottam el odáig, hogy levegyem a polcról, s elolvassam. 
Nem csak a boritó, hanem már az alapötlet is érdekesen hangzott. Már maga az, hogy nem egy házban, erdőben vagy éppen egy vizparton játszódik a horrortörténet. Nem máshol, mint egy lakberendezési boltban. Gondolom mindenkit érdekel, hogy éjszaka mi is folyhat a boltban, ahol különös dolgok történnek. Nos, főszereplőinket is furdalja a kiváncsiság, igy bent is maradnak éjszakára és felmérik a terepet, hogy mit is ezek a furcsa esetek az áruház területén belül zárás után. Jó volt elmerülni a Hügga gurulósszékek, az Arsle étkezőasztalok vagy éppen a Brooka kanapék világában. Megismerhetjük a bolthátlózatot, továbbá a kialakitását és az eladók munkáját. 
A kötet tökéletes kikapcsolódást nyűjt. Legalább annyira izgalmas, mint amennyire a boritója ötletes. A könyv fedőlapja egyedi, hiszen mindenkinek egy IKEA katalógus jut eszébe róla, mégha bele lapoz akkor is! Személyszerint én ezt horror vigjátéknak vagy fekete komádiának kategorizálnám be. Borzongni, ugyanakkor elmosolyodni is lehet rajta. Az iró másik könyvét: My Best Friend's Exorcism, regényét is szivesen elolvasnám. 2016-ban jelölve volt a GoodReads olvasói oldal legjobb horrorkategóriájában. Szives örömest ajánlom minden horror és nem horror rajongó figyelmébe!

4,5/5

Könyv > Odakint sötétebb

2017 június 23, péntek

Magyarországi megjelenés: 2017, Agave
Kategória: horror
Oldalszám: 272
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
1983-ban ​minden megváltozott Magyarországon. Az egyik erdőben újfajta állatok jelentek meg, hosszú csápjaikkal a faágakon kapaszkodva. Sehol a világon nem láttak még hozzájuk hasonlót. Életműködésük érthetetlen – nincs szükségük élelemre, de imádják a cukrot, meg lehet őket érinteni, de nem lehet lefényképezni. Emésztőváladékuk sokak szerint gyógyítja a rákot. De ami talán a legkülönösebb: nem lehet őket kivinni az országból.
Csoda történt, vagy csupán nem vettünk észre valamit, ami végig a szemünk előtt volt?
Miután csaknem kiirtottuk őket, telepeket hoztunk létre, hogy a fennmaradtakat biztonságban tudjuk. Gábor egy ilyen telepre érkezik dolgozni. Felelősség nélküli munkának tűnik: délelőtt etetés és trágyalapátolás, majd hosszú, unalmas délutánok langyos sörök és külföldi fiatalok társaságában, akik Gáborhoz hasonlóan mind menekülnek valami elől, legyen az egy régi szerelem, vagy a felnövéssel járó felelősség.
De Gábort az állatok választották ki. Senki sem gondolja, hogy ez jelentőséggel bír… de mi van, ha mégis? Ha az egyszerű nyári munka hamarosan bizarr, iszonyattal, halállal teli rémálommá válik, melynek a tétje sokkal nagyobb, mint azt bárki gondolta volna?
Veres Attila a lovecrafti horrort és a vandermeeri szürreáliát vegyíti első regényében, egyszerre tisztelegve a spekulatív fikció múltja és jövője előtt.

Vélemény:
Vannak olyan könyvek, amik orditanak utánad, hogy vedd meg! Igy voltam ezzel a könyvvel is. Először a gyönyörú szép boritója fogott meg. Utána elolvastam a tartalmát: érdekelt. De még mindig ott volt a mumus, hogy magyar irta. Bevallom őszintén hadilábon állok a magyar irókkal, pedig teljesen tisztában vagyok vele, hogy vannak/lehetnek jó hazai kötetek. Ezzel kapcsolatban most úgy éreztem, hogy szó sem lehet félrenyúlásról! Ezt nekem el kell olvasni!
Bele is vetettem magam a könyvbe. Még az ebédidőt sem birtam megvárni. Nagyon érdekelt a könyv. Már rögtön a kötet eleján belebotlunk egy szociológiai elemzésbe, ami már fel is kelti az érdeklődésünket a kötet iránt. Felkelti az érdeklődést, hogy mi is ez a történet. Ki is ez a Gábor?  Miért megy el dolgozni egy eldugott kis faluba? Mik ezek a furcsa állatok, amikről a cikkek, esettanulmányok szólnak? Miért kell őket tartani, s óvni? Mik azok a titokzatos álmok, amit a településen megjárt emberek tudatába beágyazza magát? A rejtélyes halálesetek milyen szerepet játszanak a falu életében? Sok mindenre választ kapunk, ugyanakkor voltak dolgok az olvasásom során, amik nem voltak tiszták, de tudom, hogy ez újra olvasós lesz. Hátha akkor már világos lesz. A regény még több hitelt adott, hogy hires emberek (pl.: Alföldi Róbert vagy éppen Csurka István) is nyilatkoztak az esetekkel kapcsolatban, s olyan újságokból voltak "cikkek", mint a Magyar Kurir. Ezt nagyon ötletesnek találtam. Voltak unalmasabb részek, de akkor is fenntartotta az érdeklődésem az olvasmány. Talán az iró igy próbálta megtréfálni a tudatom, hogy még inkább valóságosnak hasson a története? Sikerült! 
Örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet. Nehéz volt szavakat találni erre a regényre, de összejött. Sok ilyen és ehhez hasonló könyvet szeretnék még olvasni. Teljesen pozitiv csalódásként éltem meg, hogy az iró magyar! Lehet, hogy csak a középiskolai kötelező olvasmány próbálkozásaimból ered, hogy félek a magyar kötetektől. Nagyon szivesen fogadok mindenkitől ajánlásokat, hogy mit érdemes a mostani magyar irodalmi palettáról elolvasni!

4,5/5