Simple Autumn Blog

Könyvekről, filmekről, versekről és pár evilági dologról...

Bemutatkozás

"Helló, szia, szevasz...
... röviden: könyvek, filmek, sorozatok, vélemények és még pár más dologról. Ezekről olvashatsz az oldalon.
Köszike!
Szép napot! :)

Ne lopj! // Copyright © 2016-2017.
Minden jog fenntartva!"

FRISSITÉS:
2018.01.05.: AZ OLDAL BEZÁRT! (lehet kis idővel visszatérünk, de ez még a jövő zenéje)

Tagja vagyok: Magyar Blogok
E-mail: simplexautumn@freemail.hu"""

Feedek
Megosztás

Könyv > Hivj be!

2017 december 8, péntek

Magyarországi megjelenés: 2009, Könyvmolyképző
Kategória: horror
Oldalszám: 590
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
Kezdetben senki nem veszi észre, hogy a felfoghatatlan megjelent Blackebergben.
1981 késő ősze van, a peremvárosban a szokott módon zajlik az élet. De amikor a közelben egy tizenéves fiú lecsapolt vérű holttestére bukkannak, rituális gyilkosságról kezdenek suttogni.
Senki sem sejti, mi történik valójában. A tizenkét éves Oskar képzeletét megragadja a gyilkosság, de még jobban foglalkoztatja az új lakó. A szomszédba egy lány költözött. Összebarátkoznak. Egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk. De a lányban van valami furcsa. Valami nagyon szokatlan. És csak éjszaka lehet találkozni vele. Az Engedj be! egyedülálló mű: nyomorúságos svéd külvárosban játszódó rémregény. Gyerekek számára szigorúan tiltott olvasmány szerelemről, kitaszítottságról, bosszúról és vámpírokról. John Ajvide Lindqvist maga is Blackebergben nőtt fel, később bűvészként, színpadi humoristaként és forgatókönyvíróként tevékenykedett. Az Engedj be! az első könyve.

Vélemény:
Még régebben moly.hu-ra irtam, hogy lehet irok erről a könyvről. Szerintem eljött amegkövezős időszak. A film nagyon jóra sikerült, talán azért is mondom, mert a filmből kihagytak számomra lényegtelen dolgokat. Sajnálom, de ha nagyon-nagyon őszinte akarok lenni, akkor szenvedés volt ez a mű, ugyanakkor az érdeklődésem is fenntartotta. Szvsz: Az iró igazán lespórolhatott volna mondjuk… 150-200 oldalt! :) Nem az undoritó leirások miatt értékelem közepesre ez a művet, de nem kivánok több kommentárt hozzáfűzni, mert az előttem szólók már elvégezték a piszkos munkát ;) Nem mondom, hogy elpazarolt idő volt, ugyanakkor mégis! Kicsit olyan: „nesze semmi, fogd meg jól”-után érzetem van…Ahogy látom az oldalon sincs túl értékelve. Ami kicsit ugyan megnyugtató. De még mindig nem értem az 5 pontokat, vagy lehet csak nekem nem jött át. Mondjuk sosem rajongtam a vámpirokért és az egyéb misztikus lényegért. Jobbat vártam! Ha tényleg 150-200 oldallal lett volna rövidebb. Úgy gondoltam, hogy tök jó lehet ez a könyv: svéd, krimi, horror, kirekesztetség, stb. Sajnos... tévedtem!

3/5

Könyv > Lenn, a nyúl üregében

2017 november 24, péntek

Magyarországi megjelenés: 2015, XXI. század
Kategória: dokumentum
Oldalszám: 414
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
Ez ​a történet döbbenetes, eddig nem látott mélységekben mutatja be a Playboy-villa bizarr, belső világát és a titkait is annak a férfinak, akinél a villa kulcsa van.
Az oregoni kisvárosból származó Holly Sue Cullent egy huszonegy éves korában meghozott spontán döntés változtatta Holly Madisonná, Hugh Hefner első számú barátnőjévé. De miután beveti magát a nyuszi üregébe, Alice Csodaországához hasonlóan a Playboy-villa kívülről tündérmeseszerűnek tűnő életéről beleértve a leghíresebb sztárokkal rendezett bulikat és a saját négy évig tartó valóságshow-ját is gyorsan kiderül, hogy ez a világ nem más, mint a szigorú szabályok, a manipuláció és az ambiciózus, álnok nyuszilányokkal folytatott csaták színtere. Az élet a hírhedt villában messze nem álom, inkább rémálom. És miután mindent elveszít, nem marad reménye másban, csak az öngyilkosságban.
De ahelyett, hogy eldobná az életét, úgy dönt, hogy inkább a kezébe veszi.
Holly őszintesége megdöbbentő és megindító egyben. Vallomása a villában töltött időről, a drogokról, a szexről, a lelki és testi abúzusról, a hírhedt bulikról a felső tízezer színfalak mögött zajló valódi életéről letaglózó olvasmány.
Nem véletlenül szerepelt a The New York Times, az Amazon és szinte minden más sikerlista élén, hónapokon át, és adtak el belőle több millió példányt.

Vélemény:
Most ronda leszek: mivel meghalt Hugh Hefner, ezért kiváncsi lettem, hogy mi is ez a könyv. emlékeztem, hogy még pár éve egyik ismerősöm totál bezsongva mondja nekem, hogy jön ki ez a könyv és mennyire várja. Mivel nem néztem a Playboy villa lányai c. sorozatot anno nem tudtam hova rakni szőkeségét és a TV-show működését. Semmit nem tudtam a házban élő lányokról, persze Hugh Hefner-ről már hallottam. Azért reméltem, hogy a sorozat nélkül is tudom majd értékelni a kötetet.
Szóhoz sem jutottam. Nem tudom, hogy az ott élő lányok mégis mit képzeltek, hogy milyen élet van a Playboy-villában. Elhiszem, hogya  pénz, hirnév, siker, hires emberek közötti mozgád felvillanyozta őket. Számomra nonszensz ez az életvitel. El is hiszem, hogy Holly (és valószinűleg más villalakó lányok) barátai fintorogtak, mikor a lány közölte, hogy beköltözik a nyuszilakba. Nem is tudom, hogy mire számitott!? Egy rakás nő egy helyen. Az ilyen storyknak sosem volt jó vége! Mindg ment a fúrás-faragás, mert a nők (tiszteles a kivátelnek!) nem tudnak egy helyen megmaradni együtt. Mondhatnám azt is, hogy aki ebben a világban akar élni, ez élete vágya, hát tegye! Legyen hozzá gyomra és ne picsogjon? Nagyon téptem a hajam olvasásá közben, hogy hogy lehet valaki ennyire pénzéhes, undoritó és még sorolhatnám! "Jobb élet reménye" mondhatjuk ezt is, de baszki ne igy! Atyám, van más választás is! 
Nem bántam meg, hogy elolvastam, de abszolút nem tudtam vele azonosulni, inkább felhúztam magam. A kötet végén meg kellett néznem, hogy maradt-e még hajam. Nem értem, hogy miért örvendett ilyen nagy sikernek Hefner bácsi és miért ugrálták körbe (pénztől független) a szöszik. De ennyire azért szerintem senkinek sem kell a pénz! Végül is jó volt elolvasni ezt a könyvet, mert ebben a világban nagyon senki sem kaphat betekintést. Ettől függetlenül nem voltam elájulva. 
Kiknek ajánlom? Akik azt hiszik, hogy minden a pénz, akik pénzéhesek. Akik azt hiszik, hogy minden cukormáz.

3/5

Könyv > A lány a múltból

2017 november 17, péntek

Magyarországi megjelenés: 2017, Maxim
Kategória: thriller
Oldalszám: 368
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
Írja ​össze azokat a tárgyakat, amelyeket nélkülözhetetlennek tart!
A kérdés különösnek, sőt tolakodónak tűnik – és a két nő számára, akik megválaszolják, pusztítóak lesznek a következmények.
EMMA
A sokkoló betöréstől megviselt Emma új lakásba akar költözni, ám egyetlen lakást sem talál megfizethetőnek vagy elég biztonságosnak. Egészen addig, amíg meg nem érkezik a Folgate Street egy számba. A ház az építészet remeke: minimalista tervrajz, halvány kő, táblaüveg, égig érő falak. Ám vannak szabályok. A titokzatos építész, a tervező, továbbra is parancsol a házban: nincs könyv, nincs díszpárna, nincs fénykép, sem rendetlenség, egyáltalán semmiféle személyes tárgy. A teret arra szánták, hogy megváltoztassa azt, aki benne él – és ez be is következik.
JANE
Magánéletének tragédiája után Jane új életet akar kezdeni. Amikor rátalál a Folgate Street egyes számra, azonnal megtetszik neki a ház, és annak zárkózott, vonzó tervezője. Röviddel beköltözése után Jane értesül a hozzá külsőre és korban is hasonlító, előző lakó tragikus balesetéről. Miközben Jane megpróbálja szétszálazni az igazságot és a hazugságot, akaratlanul is ugyanazokat a mintákat követi, ugyanazokat a döntéseket hozza, ugyanazokkal az emberekkel hozza össze a véletlen, és ugyanazt a rettegést éli át, mint az előző lány.

Vélemény:
Megmondom őszintén, hogy kicsit sok nekem "A lány..." kezdetű regény, s igy el is vette a kedvem az olvasástól. Bár nem Művelt Nép Kiadós, akiknél megszokott ez a cim adás, de végül egy könyves vlog alkalmával összeakadtunk a könyvvel és megtetszett. Mivel épp másnál volt a könyvtárban előjegeztem és vártam. Mikor a kezembe került a regény, haza vittem, leültem. Akkor már nem volt kedvem hozzá. Olvastam helyette mást. Amikor kedvet kaptam hozzá ismét elővettem. A történetrőlnem sokat tudtam. Azt sem tudtam, hogy mire számitsak. Beszippantott, nem birtam letenni, ugyanakkor úgy éreztem, hogy voltak benne üresjáratok. Mire megszoktam volna Jane életéről szóló részt már át is ugrottunk Emmához. Zavaró volt számomra a párbeszédek megjelenitése. Reméltem, hogy megszokom idővel, de sajnos tévedtem. Kiváncsi voltam, hogy mi is a kapocs a két élet között. Nem lőttem messzire. A kötet közepe feél ismét érdekes lett az eseményfonal. 
Eltekintve attól, hogy a második részt érdekesebbnek találtam: csalódás volt. Nem ezt vártam. Ez most nekem nem jött át akármennyire is akartam! Visszatárve a házmegszerzéséért folyó harc tesztkérdéseire: érdekes, olykor nehéz morális, társadalmi kérdéseket tett fel az iró.  Azt viszont sajnáltam, hogy a főszereplők válaszaiban nem leshetünk bele.

3/5

Könyv > Requiem

2017 november 10, péntek

Magyarországi megjelenés: 2017, Athenaeum
Kategória: dokumentum
Oldalszám: 156
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
A ​népszerű kultúrdetektív újra akcióban!
Volt egy fiú… akinek emlékére a Karthago együttes 1981-ben megírta a Requiem című slágerét. A dal országos és nemzetközi sikereket aratott, a mai napig több ezer ember énekli a koncerteken, ihletőjére mégis nagyon kevesen emlékeznek.
Ki volt a székesfehérvári koncerten elhunyt fiú? Vajon mi történhetett vele azon a sokat emlegetett, februári estén, és miért nem mesélte el még senki a történetét? Hatala Csenge Requiem című nyomozási naplójában többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ. (...tovább)

Vélemény:
Nagyon örülök, hogy ráakadtam Hatala Csenge könyveire. (Első könyvéről itt olvashattok). Több ehhez hasonló regény kellene a haza piacra is! Nagyon remélem, hogy több kötet is meg fog jelenni, mert mindenképpen elolvasom! Úgy gondolom, hogy Csenge olyan történések után nyomoz, amik már feledésbe merültek vagy legalábbis homály fedi a valóságot. Ebben az irományban nemcsak a tragédia érintettjei, de Dezső hozzátartozói barátai is megszólalnak a regényben. Aki még nem élt ebben a korban, annak is tökéletes képet fest az akkori rendszerről. Teljesen hiteles korképet kapunk az akkori Magyarországról.

5/5

Könyv > Afférok

2017 október 31, kedd

Magyarországi megjelenés: 2017, Magánkiadás
Kategória: ???
Oldalszám: 80
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
" – Légyszi, légyszi, légyszi
Már legalább 10 percre ezt hallgattam, de nekem eszemben sem volt felvinni a másnaposságom egy rohadt hőlégballonra… nem hiszem, hogy jót tett volna."
Szex és alkohol… vagy alkohol és szex? Soha nem tudtam, melyik a fontosabb. Talán ti el tudjátok dönteni, ha elolvassátok a történeteimet.

Vélemény:
Nem is tudom, hogy hol kezdjem! A "lényegretörő" tartalomnál? Ha úgy vesszük a "tartalmi" leirásban is hiba van... nincs pont a mondat végén! Na jó, nem kukacoskodom ennyit. akkor merüljünk is bele az adott könyv elemzésbe. Szóval: miért is kezdtem el olvasni? Gondoltam egy merészet és, úgy jött ki a lépés, hogy úszok a könyves áradattal. Úgy éreztem nem akarok kimaradni a legújabb magyar szórakoztató (vagy mi?) forgatagából. Amikor még csak a tartalomjegyzéket pörgettem eszembe jutott Thilo Mischke: 80 numera Föld körül cimű kötete. Ez a kötet is ugyanezt a témája járja körbe, úgyhogy megint mindenről szóval, csak kreativitásról és egyéni ötletről nem. (Biztos jönnek, majd a "véletlenek"... nemhiszem!)
Számomra ezek a rövid történetek semmitmondóak voltak és nem összeszedettek. A kis snittek között semmi összekötés. Még csak filmszerűen sem tudtam elképzelni ezt a kis (számomra) novellát. Utána kellett néznem pár dolognak, pl. mi a franc az a Vodka 7, mert a főszereplő csávó ezt vedelte nyakra-főre. Az egész nem szól semmiről, mint eszméletvesztésig való piálás, idemegyünk-odamegyünk, emlékezet kiesés, "hu, hol vagyok???", találkozás egy szép lánnyal, vacsora, majd utalás a szexuális együttműködésre. Az iró próbált elsütni pár poént, de nem jött le. Legalábbis gondoltam, hogy poénkodik. Lett volna mit javitani ezen a köteten és bőviteni is. Pedig jó kis story kerekedhetett volna belőle, de az emlitett német iró utáni regénye után sem lett volna ötletes. Karakter kidolgozásról, történet ötletességéről, stb. ne is beszéljünk. Szerintem ihatnánk pár vodkát és beszélhetnénk róla. Ügyelni lehetett volna olyan részletekre, mint, hogy mégis hogyan került a srác ide-oda. Egy idő után unalmas, hogy felkel, nem tudja hol van, aztán közlik vele, ő rácsodálkozik és ennyi. Hogy néz ki a szereplő? Rejtély. A könyvben erre van utalás, hisz szereplőnket is Martin-nak hivják, igy az egyik butuska fruska Martin Lawrence-hez hasonlitja, majd főszereplőnk közli vele, hogy az  ő bőre világosabb. Továbbá azt is megtudhatjuk, hogy apuka pénzén tengeti mindennapjait az ifjú pára.
A kötet hemzseg a "szép lány"-ok kifejezésektől. Persze biztos jü, ha valaki egy szép lánnyal találkozik, de hogy nála mindig ott áll a szobába egy lány... Az összes helyszin számomra egy kaptafára ment a cselekménnyel együtt. Olyan semmilyen az egész. Összefüggéstelen. Számomra rejtély, hogy hogyan lehet igy irni bármit, nem hogy könyvet. Még a középszerű is sértés lenne (a középszerűeknek!).
Szerintem ez a kötet véletlenül került a kiadóhoz vagy legalábbis a nyomdában. Az iró jelezte moly-on, hogy 2 napja volt rá. Gondolom bent volt a fiókban, ő pedig kiadta a kezéből ezt a kidolgozatlan hibás példányt. ár óra alatt elolvasható kis tákolmány. A "Köszi-köszi" résznél nem érettem, hogy az iró mit köszönget a szerkeztőinek, hiszen nincs mit! "Hopp, ott lemaradt egy vessző" (lásd: mint), "Jaj, ez a kötőjel mi? (lásd: Vodka-7/???)" , "lemaradt egy pont" (lásd: tartalomjegyzék) stb. Szerintem át sem nézték. "Kac-kac" (ez a másik volt, amitől agybajt kaptam) a sok pontpontpont után. Az általános iskolás iromány oly annyira gyermeteg és a vége oly annyira sablonos, hogy az már fáj. Számomra ezek csak szavak voltak egy rakáson, aminek nincs értelme! Kár is fecsérelni az időt... Jobban mondva szerencse, hogy csak 80 oldal. Oh, azok a szegény fák! Még a kistestvérem is ezerszer jobbat irna, mint a "könyv" "szerzője", pedig ő csak 8 éves! 
És: nem tudom,h ogy ki volt azaz elvetemült, aki Bukowski-hoz hasonlitotta ezt a gyermeteg irást. Az illető szerintem még nem olvasott az emlitett irótól regényt, maximum csak a tartalmát felületesen. mostanság menő visszaélni Charlie bácsi nevével?

Még idén megjelenik az "iró" harmadik kötete ebben az évben (És még, hogy Fejős Éva ontja magából a könyveket?). Megjelenik a Mogul Kiadó gondozásában az Űrtakaritós-történet teljes története. Gondolom mindenki várja, hogy mi is ez a teljes történet! Bár ez is elég értékelhetetlen volt, igy a másiknak sem jósolnék sok sikert. Ott talán valaki átfogja nézni a könyvet nyomdába kerülés előtt. További szép sikereket kivánok a Kiadónál, talán ott majd menni fog az együttmüködés és a történetirás... Mert ők sem a Te könyveiddel fognak bankot robbantani, mint ahogy a többi irójukkal sem! Továbbá ajánlom kedves olvasóimnak a következő új "minőségi" könyves interjúkat magasröptű "irókkal": YouTube-on az Irósimogató műsort megtekintésre. Remélem mindenki értettem az ironiát. De azért mégis megkérdezném, hogy ilyenkor hol vannak a GreenPeace-esek? Favédelem, nagy zöldáradat meg ilyenek?!
Kiknek ajánlom? Ez egy nagyon fogós kérdés. Két opció van:  mazochistáknak vagy azoknak, akik tudni akarják, hogy hogy NE irj könyvet!!! Szóval: igy NE!
Még 0,5 pontot is fintorogva adok rá! Merész az a kiadó, aki együtt dolgozik egy ilyen "könyv" "szerzőjével! Le a kalappal merészségük előtt!

Megjegyzés: Aki könyvet ir vállalja a következményeit és ne gondolja, hogy ő  alkotta vagy szarta meg a spanyolviaszt. Elhiszem, hogy rosszul esnek a vélemények, de csak ebből tanul az ember. A negativ vélemény/marketing is vélemény/marketing. Nem lehet mindenki pozitiv véleménnyel az irásunkről. Valakinek például az én irásom nem tetszik. Magasról letojom nem vagyunk egyformák. De gondolom majd eltűnik moly-ról a véleményem, mert kicsit erős. Ne legyünk magunktól elszállva, mert "alkottunk" valamit, ami gáz. lehet, hogy magunk is tudjuk, csak nem merjük bevallani, hogy milyen hülyék is voltunk. ... és, nem az olvasó a hülye! Nem azért "húzza le" a könyved, mert utál, hanem azért, mert tényleg egy értékelhetetlen papirhalmaz. Ez is azt bizonyitja, hogy nem birod elfogadni a negativ kritikát, ami az élethez úgy mondd nélkülözhetetlen, mert senki sem tökéletes! Mindenkit ér kritika ilyen-olyan formában! Ha igy haladunk elég sok szar lesz a palacsintában kortárs/szórakoztató vagy bármilyen magyar irodalmat iltetően! Mert nem csak a magyar könyveket, de a kiadókat is leirják ezekkel a "kötetekkel".

0,5/5

Könyv > Legdrágább szerelmem

2017 október 26, csütörtök

Magyarországi megjelenés: 2014, Magnólia
Kategória: krimi
Oldalszám: 368
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
Alice Loudon nem tudott ellenállni a kísértésnek, hogy egy szenvedélyes viszonyért feladja megszokott, biztonságos életét. Adam Tallis, a forróvérű és hősként ünnepelt hegymászó minden nő álma, ráadásul kalandjuk során Alice olyan dolgokat fedez fel önmagával kapcsolatban, melyekről korábban sejtelme sem volt. Csakhogy a vad vágyakhoz hasonlóan Adamnek is megvan a sötét oldala. És ez a sötét oldal hamarosan már nemcsak Alice józan eszét fenyegeti, hanem az életét is. Anglia legismertebb író házaspárjának bestsellere nemzetközi siker lett, 2002-ben Magassági mámor címmel film is készült belőle, Joseph Fiennes és Heather Graham főszereplésével. Most végre a hazai közönség is elolvashatja ezt a felejthetetlen és lebilincselően izgalmas regényt.

Vélemény:
Pár negativ kritika ellenére nem is volt olyan rossz ez a könyv. Régóta szerettem volna elolvasni, igy szerencsémre, áttudtam kérni a másik könyvtárból. Nem nagyon olvastam el a történetet, a boritó nagyon szép lett. Igy nem tudtam, hogy mit várhatok, bár a tartalomnák a "thriller" szó szemetszúrt. Úgy gondoltam belevágok. 
Már maga Alice és Adam találkozása számomra groteszk volt. Akár van valakinek valakije, akár nincs. Hihetetlen! Rövid idő alatt azt vettem észre, hogy már a 100. oldalon tekergek. Olvasmányos volt, teljesen lekötött. Természetesen ez a történet is egy nőről szól, aki túl hamar és meggondolatlanul megy férjhez és házassága közben derülnek ki a nagy "titkok", mert ugye senki sem elővigyázatos... Hölgyeményünk még magának is nehezen ismeri be, hogy idegenhez ment feleségül, akit totál nem ismer. Főhősünk itt is kapkodja a fejét, hogy kihez is ment hozzá. ... és még csodálkozik, hogy szar van a palacsintában?! Egymást érik a felfedezések új életével kapcsolatban. Láthatjuk hogyan megy tünkre idegileg, lelkileg mindenhogyan. Ez egy márgező szerelem, házasság, aminek nem kellett volna létrejönni vagy megtörténnie. A nyomozós részt kicsit nyominak éreztem benne. 
Az legutóbb olvasott könyvekben mindig egy naiv nő szerepelt, aki egy idegenhez ment hozzá és csodalkozott, hogy nem érti, hogy mi történik körülötte. Nemcsak meggondolatlan nőkről szeretnék olvasni, hanem megfontoltakról is! 
A kötet klönlegessége, hogy egy házaspár ir álvév alatt. Maga a történet nagyon jól össze van rakva. Az egyik részét a férj, másik részét a feleség irja.

3/5

Könyv > És bebújt az ördög

2017 október 18, szerda

Magyarországi megjelenés: 2017, Agave Kiadó
Kategória: horror
Oldalszám: 320
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
A ​tizenkét éves Jude Brighton három napja tűnt el, és annak dacára, hogy az oregoni Deer Valley rendőrsége és lakói mindent megtesznek azért, hogy megtalálják, az emberek kezdik feladni a reményt. Tudják, hogy az első negyvennyolc óra döntő fontosságú, és miután letelik, fel kell készülni a legrosszabbra. Gyerek létére Stevie is tudja, hogy ez így van, mert imádja a nyomozós filmeket. Pontosan tudja, hogy minden egyes másodperc fontos az unokatestvére, Jude számára, aki ráadásul a legjobb barátja.
És ott van az a másik fiú, Max Larsen… Őt évekkel ezelőtt holtan találták meg az erdőben, miután különös és tisztázatlan körülmények között eltűnt. Deer Valley-ben a háziállatok is furcsán viselkednek: a kutyák és a macskák állandóan elszöknek a gazdáiktól. A kisváros lakói évek óta pusmognak ezekről a megoldatlan ügyekről és arról, hogy talán egy gyilkos ólálkodik az otthonuk környékén. A félelmük hirtelen valósággá válik, amikor Stevie, aki mindenáron ki akarja deríteni, mi történt Jude-dal, rádöbben a szörnyű igazságra.

Vélemény:
Úgy vártam az idén októbert, mint a kisgyerekek a karácsonyt! S, eljött, itt van, megjelent, megvettem, elolvastam... és még ragozhatnám, de nem fogom! Tavaly október óta volt bennem egy fajta borzongási hiányérzet, amit orvosolni kellett. Akkor vágjunk is bele a közepébe! 
A kötet 3 részre osztható fel, most részenként fogom pár szóban kielemezni őket. Igyekszem spoilermentes maradni, de ennél a könyvnél is nehéz úgy irni, hogy ne mondj vagy utaljon rá valamilyen szinten.
- első rész: Itt is a sejtelem, hogy eltűnt egy kisfiú, akiről semmit sem tudnak, de aztán előkerül. Nem hétköznapi módon. Beszélni nem akar. Mivel elég szabadon van, ezért nem nagyon keresik az eltelt pár órában. Aztán megjelennek az anyai ösztönök, hogy "Hol is lehet ez a gyerek? Megkéne keresni." Tudja mindenki olvasmányokból, filmekből (és a kötet hátulján is helyet kapott az állitás), hogy az eltűnés utáni 48 óra a legkritikusabb. Űtős volt, mint ne mondjak! Volt bennem valami félsz, hogy olvasás közben mikor kell majd félretennem egy picit a könyvet, hogy nem birom tovább olvasni, mert olyan durva vagy gusztustalan. Ez itt elmaradt. Ettől eltekintve űtős volt!
- második rész: Ennél a résznel... nem tudom, hogy miért, de egy folytában a "Rosemary gyermeke" és Stephen King-féle Blaze járt a fejemben. Lehet témáját tekintve jutott eszembe. Vannak dolgok, amikről az ember nem beszél senkinek, s nem is meri elmondani senkinek. Takargatja, áltatja magát, hogy majd jobb lesz és ez teljesen felemészti nem csak a szereplőt, olykor az olvasót is, hogy "miért?". Itt is voltak durva részek benne, főleg, hogy filmjelenetekként pörögtek a fejemben a jelenetek. Vasárnap este neki álltam olvasni ezt a részt, mikor észbe kaptam már éjfél felé járt az idő. Úgy éreztem nem kellene belekezdenem a harmadik részbe, mivel reggel munka, stb... Letettem a könyvet és bevallom picit égve hagytam az olvasólámpát lefekvés előtt. Továbbá eszembe jutott Rosemary, hogyan nevelhette gyermekét Ira Levin regényében, de majd elolvasom azt az irást is!
- harmadik rész: nagyon vártam, hogy hol a csattanó, mi az amire nem figyeltem, pedig ott voltak az utalások. Az embernek mindig vannak teóriái, hogy most éppen mi lehet a könyv vége. Hozzáfűznivalóm, hogy akciódús. Az ember csak kapkodja a fejét, hogy most akkor ez hogy is van? Az epilógus megoldás nagyon tetszett, arról még szivesen olvastam volna!

Teljesen elégedett vagyok ezzel az irománnyal is, igaz a kötet közepe fele-háromnegyede felé volt valami némi megmagyarázhatatlan hiányérzetem. Ezt még elolvasás után sem tudom megmagyarázni. Olvasatja magát, az szent! Nagyon jól összerakott. Ha valaki összeakarná hasonlitani az irónő első könyvével az tegyen le róla! Ezt úgy értem, hogy itt is érződik a horror kategórián belüli különbségek! Mind a kettő horror a magamódján, de mégis más. Úgy éreztem, mintha ez a regény kiforrottabb lett volna, mint a "Vértestvérek".  Ha úgy vesszük mind a három rész társadalmi problémákat boncol nem is akárhogyan.

Kiknek ajánlom? Akiknek tetszett Ania Ahlborn első könyve is! Mondanám, hogy mindenkinek el kellene olvasni, de aki az elsőt sem tudta végig olvasni ilyen-olyan okokból annak nem ajánlom. Nem vagyunk egyformák! Nagyon várom az irónő következő könyveit magyar köntösben! Remélem nem kell jövő októberig várni az új Ania Ahlborn regényre, mert az irónő eléggé belehúzott idén! :)

4,5/5

Könyv > Hirzárlat

2017 október 12, csütörtök

Magyarországi megjelenés: 2015, Athenaeum
Kategória: dokumentum
Oldalszám: 326
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
„Itt ​az ideje, hogy valaki összeszedje már végre az igazságot” – egykori túszként fogvatartott lány.
Több mint 40 évvel ezelőtt egy olyan esemény zavarta meg Magyarország rendjét, ami addig példa nélküli volt, és amiről ez idáig annak minden résztvevője hallgatott.
1973. január 7-ének éjszakáján egy határ menti kisvárosban, Balassagyarmaton egy tinédzser testvérpár, András és László, a párttitkár apjuktól ellopott fegyverekkel rótták az utcákat, hogy a városi lánykollégium lakóinak túszul ejtésével megvalósítsák nyugatra történő szökésüket. Azt tervezték, hogy a lányok szabadon engedéséért a hatóságoktól repülőgépet, nagy mennyiségű valutát és szabad elvonulást követelnek. A csaknem egy hétig tartó tettük szégyenfoltot hagyott a kommunista rendszeren, amelynek „enyhítésére” a hatóságok már az első napokban hírzárlatot rendeltek el. A kudarcba fulladt tárgyalások, s a mindkét oldalról érezhető kilátástalanság egyre jobban fokozta a feszültséget, amelynek végére öt nap után a mesterlövészek tettek pontot, az ablakhoz közeledő idősebbik fiú lelövésével. A történet azonban itt nem ért véget. (...tovább)

Vélemény:
Régebben hallottam erről a megtörtént eseményről. Mostanában megint az orrom elé került, többnyire annak is köszönhető, hogy a dokumentumregények irójának nem régen jelent meg legújabb könyve, ami úgy szintén el fogok olvasni! Mielőtt kivettem a könyvet, elkezdtem videókat, riportokat nézni az interneten az eseménnyel kapcsolatban, hogy mi is ez valójában. Mint kiderült: az 1989-es filmnek semmi köze a valósághoz, igy elolvastam (amúgyis ez lett volna a terv). Egy izig-vérig, hiteles dokumentumregényt fogtam a kezembe, ami jól rekonstruálja az az egy hetet, amikor a két fiú és a lányok össze voltak zárva. Riportfilmek nézése alatt hangsúlyozták, hogy a kollégiumban tartózkodó lányok nem szerettek volna nyilatkozni az esetről. Itt kicsit kételyekkel tele olvastam a könyvet, amit nem kellett volna, mert 2015-be már nyilatkoztam az 1973-ban történetkről. Szerencsére a kötet róluk szól. Nem árulok el azzal nagy titkot, hogy az egyik fiú meghalt akcó közben az utolsó napon, de ha a rendőrség akkor nem teszi meg ezt a lépést kitudja, hogy mi lett volna az eset végkimenetele. Ezt már nem tudjuk meg. A család a mai napig is él és élik mindennapjaikat álnéven Budapesten. Senki sem tudja, hogy kik ők. Új életet kezdtek. Mindenkinek jár egy esély, hogy megpróbáljon rendes körülmények között élni.
Kiknek ajánlom? Akik szeretik az ilyesfajta dokumentumregényeket! Akik nem zárkóznak el a valóságtól. Feljegyzések között semmiféle szenzációhajhászásra nem leltem.

5/5

Könyv > Sugar Queen - Édes élet

2017 október 5, csütörtök

Magyarországi megjelenés: 2012, Könyvmolyképző Kiadó
Kategória: dráma
Oldalszám: 300
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
A huszonhét éves Josey Cirrini három dologban biztos: hogy észak-karolinai szülővárosában a tél a kedvenc évszaka, hogy ő egy igazi déli szépség igencsak szánalmasra sikerült utódja, és hogy az édességet legjobb, ha szekrénye rejtekében fogyasztja el. Josey élete hosszú éveken át eseménytelenül zajlik anyja házában, vigaszt egyedül az édességekből és romantikus regényekből felhalmozott hatalmas készlet jelent számára, ezek közé menekül minden este… Egészen addig, amíg egy napon rá nem döbben, hogy a szekrényét elfoglalták. Nem más rejtőzött el benne, mint a helyi pincérnő, Della Lee Baker, a goromba, de lágyszívű nő, aki egyharmad részt maga a végzet – de kétharmad részt egy tündéri keresztanya…
Egy szerencsétlen, és hibákkal teli életből menekülve Della Lee úgy dönt, Josey titkos szekrénye a legbiztonságosabb hely. Cserébe megváltoztatja Josey életét – mert az bizony egyértelmű, hogy ez a szekrény nem egy boldog nő tulajdona. Della Lee nyers szeretetének hatására Josey hamar lemond a pekándió tekercsről és a karamelláról, felfedezi olykor nagyon is heves női ösztöneit, és hamarosan rádöbben, hogy az élet sokkal több lehetőséget rejt, mint gondolta.

Vélemény:
"A barackfa titka" cimű könyv alapján került a szemem elé a kötet. Már a boritó is nagyon rabulejtette a szivem, igy levettem a könyvtári polcról és vitte az asztalhoz, hogy  haza viszem. Vannak olyan könyvek, amiket csakmeglát az ember és azt mondja: "Ez kell nekem! Most ez kell!" És az ember nem tudja megmondani, hogy miért? Csak egyszerűen érzi! Én is igy jártam ezzel a kötettel, abszolút nem csalódtam! Előre bocsátom!
Akkor vágjunk is bele a közepébe. A két főszereplő közül az egyik túl naiv, a másk pedig szöges ellentéte. (Megszoktátok, hogy tartalmakat nem irok, mert a bejegyzés felett el lehet olvasni...) Az egyik saját álomvilágában él, szolgája saját anyja kivánságait, hogy törlesszen tinédzserkori csinytevésein ; a másik saját maga ura, senki sem szól neki, ismeri az élet minden keserűségét. Szerintem többet nem is lehet elmondani erről a könyvről, hisz megsimogatja az ember lelkét, megnyugtató, érdekes, misztikus picit. Olvasatta magát a történet! Nagyon szuer volt. Nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog! Egy biztos: nem ez volt az utolsó könyv, amit elolvastam a szerzőnőtől. Engem teljesen elvarázsolt! Szereplők teljesen szerethetők voltak. Nem találtam hibát ebben a kötetben. Egyszerűen ez kellett! Mindenképpen pozitiv csalódás volt számomra, az utóbbi regényeket illetően! Egyszer csak elfogytak a lapok!
Kiknek ajánlom? Akik egy hűvős, esős estén teljes kikapcsolódásra vágynak, könnyedségre.

5/5

Könyv > Kéjutca

2017 szeptember 26, kedd

Magyarországi megjelenés: 2017, Bookline könyvek
Kategória: dokumentum
Oldalszám: 220
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
Munk ​Veronika, az Index újságírója olyan ajtókat nyitott ki, amelyek mindeddig a külvilág előtt zárva voltak. Szexmunkásokkal, futtatókkal, bordélytulajdonosokkal folytatott számos beszélgetés és több éves kutatómunka eredménye, hogy a Németországban dolgozó magyar prostituáltak rejtett világa feltárult. Böbe, a madám nem hagyhatja el Németországot, mert a magyar törvények értelmében azonnal letartóztatnák. Berta, az örömlány, bár álmodozik arról, hogy egyszer végleg leszámol a vörös lámpás negyeddel, a pénz mindig visszahúzza. Berta Böbének dolgozik, és Ivánnak, a stricinek, aki a szálakat Magyarországról mozgatja. Az észak-német kikötőváros, Bremerhaven egy egész magyar kolóniának biztosít munkalehetőséget, amely a liberális törvénykezés előnyeit kihasználva szabadon űzheti itt az ipart. Szereplőink bizalmát elnyerve Munk Veronika felteszi azokat a kérdéseket, amelyekre mindig is szerettük volna tudni a választ. Mi fér bele egy húszperces menetbe? Kiből lesz strici? Van a lányoknak orgazmusa? Tabu az óvszer nélküli szex? A személyes hangvételű, ám egy szociológiai tanulmány alaposságával megírt könyv egy saját szabályokkal bíró, zárt és veszélyes világba nyújt betekintést, ahol a pénz és a szex a kiszolgáltatottsággal és egy jobb élet reményével keveredik.

Vélemény:
Kicsit fenntartásaim voltak ezzel a kötettel kapcsolatban. Kiindulva az "Egyetemista támogatót keres" c. könyvből. Mivel az Index újságirójáról volt szó ezért gondoltam, hogy nem lesz gondom ezzel az irással. Reméltem komolyabb hangvételét és, hogy nem lesz csalódás. 
Kiváncsian forgattam a könyvet, nézelődtem. Nem sok idő után elkezdtem olvasni. Teljesen beszippantott Berta története. Sajnos szörnyű, hogy létezik ilyen. Nők ilyen kiszolgáltatott világban élnek, ahonnan nincs kiút. olvasás közben Veronika emlitett pár cikket az index-ről, azokra emlékeztem is, pedig nem múlt heti cikkek voltak. Mindig is szerettem a dokumentumregényeket. ilyenkor az embernek rá kell jönnie, hogy még sincs olyan rossz helye ezen a hires nevezetes Magyarországon és becsüljük meg amink van. Lehetőségeink, muknánk, barátaink és, amit még lehet. 
Nem azért nem adok maximális pontot erre a könyvre, mert nem volt jó. Borzalmas, hogy vannak olyan nők, akik rákényszerültek az ilyen munkára, mert nincs más lehetsőségük. Könnyen itélkezik az ember ezek felett a nők felett. Van,a ki nem tehet róla, van aki belekényszerült és nem tud kilépni ebből az ördögi körből.

4,5/5