Simple Autumn Blog

Könyvekről, filmekről, versekről és pár evilági dologról...

Bemutatkozás

"Helló, szia, szevasz...
... röviden: könyvek, filmek, sorozatok, vélemények és még pár más dologról. Ezekről olvashatsz az oldalon.
Köszike!
Szép napot! :)

Ne lopj! // Copyright © 2016-2017.
Minden jog fenntartva!"

FRISSITÉS:
2018.01.05.: AZ OLDAL BEZÁRT! (lehet kis idővel visszatérünk, de ez még a jövő zenéje)

Tagja vagyok: Magyar Blogok
E-mail: simplexautumn@freemail.hu"""

Feedek
Megosztás

Könyv > Hivj be!

2017 december 8, péntek

Magyarországi megjelenés: 2009, Könyvmolyképző
Kategória: horror
Oldalszám: 590
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
Kezdetben senki nem veszi észre, hogy a felfoghatatlan megjelent Blackebergben.
1981 késő ősze van, a peremvárosban a szokott módon zajlik az élet. De amikor a közelben egy tizenéves fiú lecsapolt vérű holttestére bukkannak, rituális gyilkosságról kezdenek suttogni.
Senki sem sejti, mi történik valójában. A tizenkét éves Oskar képzeletét megragadja a gyilkosság, de még jobban foglalkoztatja az új lakó. A szomszédba egy lány költözött. Összebarátkoznak. Egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk. De a lányban van valami furcsa. Valami nagyon szokatlan. És csak éjszaka lehet találkozni vele. Az Engedj be! egyedülálló mű: nyomorúságos svéd külvárosban játszódó rémregény. Gyerekek számára szigorúan tiltott olvasmány szerelemről, kitaszítottságról, bosszúról és vámpírokról. John Ajvide Lindqvist maga is Blackebergben nőtt fel, később bűvészként, színpadi humoristaként és forgatókönyvíróként tevékenykedett. Az Engedj be! az első könyve.

Vélemény:
Még régebben moly.hu-ra irtam, hogy lehet irok erről a könyvről. Szerintem eljött amegkövezős időszak. A film nagyon jóra sikerült, talán azért is mondom, mert a filmből kihagytak számomra lényegtelen dolgokat. Sajnálom, de ha nagyon-nagyon őszinte akarok lenni, akkor szenvedés volt ez a mű, ugyanakkor az érdeklődésem is fenntartotta. Szvsz: Az iró igazán lespórolhatott volna mondjuk… 150-200 oldalt! :) Nem az undoritó leirások miatt értékelem közepesre ez a művet, de nem kivánok több kommentárt hozzáfűzni, mert az előttem szólók már elvégezték a piszkos munkát ;) Nem mondom, hogy elpazarolt idő volt, ugyanakkor mégis! Kicsit olyan: „nesze semmi, fogd meg jól”-után érzetem van…Ahogy látom az oldalon sincs túl értékelve. Ami kicsit ugyan megnyugtató. De még mindig nem értem az 5 pontokat, vagy lehet csak nekem nem jött át. Mondjuk sosem rajongtam a vámpirokért és az egyéb misztikus lényegért. Jobbat vártam! Ha tényleg 150-200 oldallal lett volna rövidebb. Úgy gondoltam, hogy tök jó lehet ez a könyv: svéd, krimi, horror, kirekesztetség, stb. Sajnos... tévedtem!

3/5

Könyv > És bebújt az ördög

2017 október 18, szerda

Magyarországi megjelenés: 2017, Agave Kiadó
Kategória: horror
Oldalszám: 320
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
A ​tizenkét éves Jude Brighton három napja tűnt el, és annak dacára, hogy az oregoni Deer Valley rendőrsége és lakói mindent megtesznek azért, hogy megtalálják, az emberek kezdik feladni a reményt. Tudják, hogy az első negyvennyolc óra döntő fontosságú, és miután letelik, fel kell készülni a legrosszabbra. Gyerek létére Stevie is tudja, hogy ez így van, mert imádja a nyomozós filmeket. Pontosan tudja, hogy minden egyes másodperc fontos az unokatestvére, Jude számára, aki ráadásul a legjobb barátja.
És ott van az a másik fiú, Max Larsen… Őt évekkel ezelőtt holtan találták meg az erdőben, miután különös és tisztázatlan körülmények között eltűnt. Deer Valley-ben a háziállatok is furcsán viselkednek: a kutyák és a macskák állandóan elszöknek a gazdáiktól. A kisváros lakói évek óta pusmognak ezekről a megoldatlan ügyekről és arról, hogy talán egy gyilkos ólálkodik az otthonuk környékén. A félelmük hirtelen valósággá válik, amikor Stevie, aki mindenáron ki akarja deríteni, mi történt Jude-dal, rádöbben a szörnyű igazságra.

Vélemény:
Úgy vártam az idén októbert, mint a kisgyerekek a karácsonyt! S, eljött, itt van, megjelent, megvettem, elolvastam... és még ragozhatnám, de nem fogom! Tavaly október óta volt bennem egy fajta borzongási hiányérzet, amit orvosolni kellett. Akkor vágjunk is bele a közepébe! 
A kötet 3 részre osztható fel, most részenként fogom pár szóban kielemezni őket. Igyekszem spoilermentes maradni, de ennél a könyvnél is nehéz úgy irni, hogy ne mondj vagy utaljon rá valamilyen szinten.
- első rész: Itt is a sejtelem, hogy eltűnt egy kisfiú, akiről semmit sem tudnak, de aztán előkerül. Nem hétköznapi módon. Beszélni nem akar. Mivel elég szabadon van, ezért nem nagyon keresik az eltelt pár órában. Aztán megjelennek az anyai ösztönök, hogy "Hol is lehet ez a gyerek? Megkéne keresni." Tudja mindenki olvasmányokból, filmekből (és a kötet hátulján is helyet kapott az állitás), hogy az eltűnés utáni 48 óra a legkritikusabb. Űtős volt, mint ne mondjak! Volt bennem valami félsz, hogy olvasás közben mikor kell majd félretennem egy picit a könyvet, hogy nem birom tovább olvasni, mert olyan durva vagy gusztustalan. Ez itt elmaradt. Ettől eltekintve űtős volt!
- második rész: Ennél a résznel... nem tudom, hogy miért, de egy folytában a "Rosemary gyermeke" és Stephen King-féle Blaze járt a fejemben. Lehet témáját tekintve jutott eszembe. Vannak dolgok, amikről az ember nem beszél senkinek, s nem is meri elmondani senkinek. Takargatja, áltatja magát, hogy majd jobb lesz és ez teljesen felemészti nem csak a szereplőt, olykor az olvasót is, hogy "miért?". Itt is voltak durva részek benne, főleg, hogy filmjelenetekként pörögtek a fejemben a jelenetek. Vasárnap este neki álltam olvasni ezt a részt, mikor észbe kaptam már éjfél felé járt az idő. Úgy éreztem nem kellene belekezdenem a harmadik részbe, mivel reggel munka, stb... Letettem a könyvet és bevallom picit égve hagytam az olvasólámpát lefekvés előtt. Továbbá eszembe jutott Rosemary, hogyan nevelhette gyermekét Ira Levin regényében, de majd elolvasom azt az irást is!
- harmadik rész: nagyon vártam, hogy hol a csattanó, mi az amire nem figyeltem, pedig ott voltak az utalások. Az embernek mindig vannak teóriái, hogy most éppen mi lehet a könyv vége. Hozzáfűznivalóm, hogy akciódús. Az ember csak kapkodja a fejét, hogy most akkor ez hogy is van? Az epilógus megoldás nagyon tetszett, arról még szivesen olvastam volna!

Teljesen elégedett vagyok ezzel az irománnyal is, igaz a kötet közepe fele-háromnegyede felé volt valami némi megmagyarázhatatlan hiányérzetem. Ezt még elolvasás után sem tudom megmagyarázni. Olvasatja magát, az szent! Nagyon jól összerakott. Ha valaki összeakarná hasonlitani az irónő első könyvével az tegyen le róla! Ezt úgy értem, hogy itt is érződik a horror kategórián belüli különbségek! Mind a kettő horror a magamódján, de mégis más. Úgy éreztem, mintha ez a regény kiforrottabb lett volna, mint a "Vértestvérek".  Ha úgy vesszük mind a három rész társadalmi problémákat boncol nem is akárhogyan.

Kiknek ajánlom? Akiknek tetszett Ania Ahlborn első könyve is! Mondanám, hogy mindenkinek el kellene olvasni, de aki az elsőt sem tudta végig olvasni ilyen-olyan okokból annak nem ajánlom. Nem vagyunk egyformák! Nagyon várom az irónő következő könyveit magyar köntösben! Remélem nem kell jövő októberig várni az új Ania Ahlborn regényre, mert az irónő eléggé belehúzott idén! :)

4,5/5

Könyv > Horrorstör

2017 június 30, péntek

Magyarországi megjelenés: 2015, Gabo
Kategória: horror/komédia
Oldalszám: 240
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com // Hivatalos oldal

Tartalma:
Valami furcsa történik az Ohio állambeli, clevelandi Orsk bútoráruházban. A munkatársak reggelente megrongált Kjërring könyvespolcokra, törött Glans vizespoharakra, és szétvert Liripip gardróbokra bukkannak. A bevétel mélyponton, a biztonsági kamerák felvételein nem látni semmit, az üzletvezetőkön pedig kezd elhatalmasodni a pánik.
Három alkalmazott önszántából kilenc órás, napnyugtától hajnalig tartó műszakot vállal, hogy a rejtély végére járjon. Ám éjjeli őrjáratuk során a Bemutatótér különös jelenései és zajai közepette minden képzeletet felülmúló borzalmakkal kell szembenézniük.
Grady Hendrix korábban olyan lapoknak írt, mint a Variety, a Slate, a New York Post, a Playboy, a Village Voice, a Strange Horizons, valamint szerepelt a The Mad Scientist’s Guide to World Domination című antológiában is. Hosszú éveken át telefonos ügyeletesként dolgozott egy parapszichológiai kutatóintézetnél. Jelenleg a manhattani Orsk munkatársa.

Vélemény:
Valamelyik évben szemet szúrt nekem a könyv, nem nagyon foglalkoztam vele, s elmaradt hogy megvegyem. Majd egyik karácsonyon ismét merő véletlenségből ismét a szemem ellé került. Nem cicóztam, megvettem. Teltek-múltak az évek és csak most jutottam el odáig, hogy levegyem a polcról, s elolvassam. 
Nem csak a boritó, hanem már az alapötlet is érdekesen hangzott. Már maga az, hogy nem egy házban, erdőben vagy éppen egy vizparton játszódik a horrortörténet. Nem máshol, mint egy lakberendezési boltban. Gondolom mindenkit érdekel, hogy éjszaka mi is folyhat a boltban, ahol különös dolgok történnek. Nos, főszereplőinket is furdalja a kiváncsiság, igy bent is maradnak éjszakára és felmérik a terepet, hogy mit is ezek a furcsa esetek az áruház területén belül zárás után. Jó volt elmerülni a Hügga gurulósszékek, az Arsle étkezőasztalok vagy éppen a Brooka kanapék világában. Megismerhetjük a bolthátlózatot, továbbá a kialakitását és az eladók munkáját. 
A kötet tökéletes kikapcsolódást nyűjt. Legalább annyira izgalmas, mint amennyire a boritója ötletes. A könyv fedőlapja egyedi, hiszen mindenkinek egy IKEA katalógus jut eszébe róla, mégha bele lapoz akkor is! Személyszerint én ezt horror vigjátéknak vagy fekete komádiának kategorizálnám be. Borzongni, ugyanakkor elmosolyodni is lehet rajta. Az iró másik könyvét: My Best Friend's Exorcism, regényét is szivesen elolvasnám. 2016-ban jelölve volt a GoodReads olvasói oldal legjobb horrorkategóriájában. Szives örömest ajánlom minden horror és nem horror rajongó figyelmébe!

4,5/5

Könyv > Odakint sötétebb

2017 június 23, péntek

Magyarországi megjelenés: 2017, Agave
Kategória: horror
Oldalszám: 272
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
1983-ban ​minden megváltozott Magyarországon. Az egyik erdőben újfajta állatok jelentek meg, hosszú csápjaikkal a faágakon kapaszkodva. Sehol a világon nem láttak még hozzájuk hasonlót. Életműködésük érthetetlen – nincs szükségük élelemre, de imádják a cukrot, meg lehet őket érinteni, de nem lehet lefényképezni. Emésztőváladékuk sokak szerint gyógyítja a rákot. De ami talán a legkülönösebb: nem lehet őket kivinni az országból.
Csoda történt, vagy csupán nem vettünk észre valamit, ami végig a szemünk előtt volt?
Miután csaknem kiirtottuk őket, telepeket hoztunk létre, hogy a fennmaradtakat biztonságban tudjuk. Gábor egy ilyen telepre érkezik dolgozni. Felelősség nélküli munkának tűnik: délelőtt etetés és trágyalapátolás, majd hosszú, unalmas délutánok langyos sörök és külföldi fiatalok társaságában, akik Gáborhoz hasonlóan mind menekülnek valami elől, legyen az egy régi szerelem, vagy a felnövéssel járó felelősség.
De Gábort az állatok választották ki. Senki sem gondolja, hogy ez jelentőséggel bír… de mi van, ha mégis? Ha az egyszerű nyári munka hamarosan bizarr, iszonyattal, halállal teli rémálommá válik, melynek a tétje sokkal nagyobb, mint azt bárki gondolta volna?
Veres Attila a lovecrafti horrort és a vandermeeri szürreáliát vegyíti első regényében, egyszerre tisztelegve a spekulatív fikció múltja és jövője előtt.

Vélemény:
Vannak olyan könyvek, amik orditanak utánad, hogy vedd meg! Igy voltam ezzel a könyvvel is. Először a gyönyörú szép boritója fogott meg. Utána elolvastam a tartalmát: érdekelt. De még mindig ott volt a mumus, hogy magyar irta. Bevallom őszintén hadilábon állok a magyar irókkal, pedig teljesen tisztában vagyok vele, hogy vannak/lehetnek jó hazai kötetek. Ezzel kapcsolatban most úgy éreztem, hogy szó sem lehet félrenyúlásról! Ezt nekem el kell olvasni!
Bele is vetettem magam a könyvbe. Még az ebédidőt sem birtam megvárni. Nagyon érdekelt a könyv. Már rögtön a kötet eleján belebotlunk egy szociológiai elemzésbe, ami már fel is kelti az érdeklődésünket a kötet iránt. Felkelti az érdeklődést, hogy mi is ez a történet. Ki is ez a Gábor?  Miért megy el dolgozni egy eldugott kis faluba? Mik ezek a furcsa állatok, amikről a cikkek, esettanulmányok szólnak? Miért kell őket tartani, s óvni? Mik azok a titokzatos álmok, amit a településen megjárt emberek tudatába beágyazza magát? A rejtélyes halálesetek milyen szerepet játszanak a falu életében? Sok mindenre választ kapunk, ugyanakkor voltak dolgok az olvasásom során, amik nem voltak tiszták, de tudom, hogy ez újra olvasós lesz. Hátha akkor már világos lesz. A regény még több hitelt adott, hogy hires emberek (pl.: Alföldi Róbert vagy éppen Csurka István) is nyilatkoztak az esetekkel kapcsolatban, s olyan újságokból voltak "cikkek", mint a Magyar Kurir. Ezt nagyon ötletesnek találtam. Voltak unalmasabb részek, de akkor is fenntartotta az érdeklődésem az olvasmány. Talán az iró igy próbálta megtréfálni a tudatom, hogy még inkább valóságosnak hasson a története? Sikerült! 
Örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet. Nehéz volt szavakat találni erre a regényre, de összejött. Sok ilyen és ehhez hasonló könyvet szeretnék még olvasni. Teljesen pozitiv csalódásként éltem meg, hogy az iró magyar! Lehet, hogy csak a középiskolai kötelező olvasmány próbálkozásaimból ered, hogy félek a magyar kötetektől. Nagyon szivesen fogadok mindenkitől ajánlásokat, hogy mit érdemes a mostani magyar irodalmi palettáról elolvasni!

4,5/5

Könyv > Santcum - A rejtélyes társulat

2017 május 11, csütörtök

Magyarországi megjelenés: 2016, Maxim
Kategória: thriller/horror
Oldalszám: 352
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
Dan, ​Abby és Jordan olyan dolgokat élt át a New Hampshire Egyetem nyári táborában, ami egy életre szóló traumát jelentett mindhármuknak. Ez az élmény rányomja bélyegét Abby és Dan kibontakozó szerelmére is. Mindannyian próbálnak túljutni a gyötrelmes emlékeken, de a múlt még mindig kísérti őket.
Bármennyire is szeretnének továbblépni, rengeteg megválaszolatlan kérdés maradt, és valaki eltökélten igyekszik fenntartani bennük a rettegést azzal, hogy titokzatos fotókat küld nekik egykori vándorcirkuszi jelenetekről. Úgy tűnik, az egyetlen esélyük, hogy megszabaduljanak a nyomasztó érzéseiktől, ha visszatérnek Camfordba, a New Hampshire Egyetemre, és feltárják a Brookline elmegyógyintézet múltját, valamint magyarázatot találnak Daniel Crowford igazgató őrült kísérleteire.
Megérkezésük után rádöbbennek, hogy a fotók létező helyszíneket ábrázolnak, sőt, az egyetemi kampusz területén hosszú évek óta most először állítanak fel egy hasonló vándorcirkuszt. Dan és barátai saját maguk fedezik fel a várost – elhagyatott házakban rejtett titkok után kutatva. De az intézet félelmetes múltja sokkal több szálhoz elvezet, mint azt gondolnák. És ez még csak a borzalmak kezdete…

Vélemény:
Párszor már hangoztattam, hogy nem nagyon szeretek belekezdeni könyvsorozatokba, félve attól, hogy nem jelenik meg több rész, de itt most kivételt tettem, ugyanis elnyerte tetszésem a az első kötet. Elsőként vehettem ki a könyvtárból, mert voltam elég szemfüles és vasárnap este 11-kor irtam a könyvtárnak, hogy legyenek szivesek félretenni nekem a könyvet. S lám. 
Lassacskán, de haladt am a történettel, mert nem volt annyi időm. Tetszeni, tetszett. Élménydúsabbnak itáltem meg ezt a részt., ugyanakkor a könyv második fele annyira nem nyerte el a tetszésemet, de kitartóan olvastam. A párbeszédeknél úgy éreztem, mintha csak töltelék lenne a történetek között, értelmetlennek találtam némelyiket, mintha valami tizenéves irta volna olyan benyomást keltett. Hozzátenném még, hogy nekem a vége összecsapottnak tűnt, túl egyszerű vége volt. Kicsit kiszámitható volt az eredmény. A kötet hangulata nagyon jó volt. Nem változott semmit sem az elsőhöz képest, a szereplőknél nekem olyan hatást keltett, mintha nem változtak volna semmit sem. Vontatott volt néhol, nemcsak a párbeszédeknél, hanem történésben is. Mintha a dinamikus kezdés lelassult volna és az iró nem nagyon akarná megirni ezt a könyvet. Kicsit nyögve-nyelősnek gondolom. Ebben a részben nem éreztem, hogy annyira magával ragadott volna. A főgonosz, ha lehet ilyent mondani, mintha néha ott sem lett volna, kidolgozatlannak éreztem. Abby, engem nagyon idegesitett. 
Kicsit csalódás volt nekem ez a kötet, de ezektől eltekintve várom a további részeket is! Nagyon bizom benne, hogy kiadják őket és nem az lesz a sorsa, mint a nagy általánosságban elkezdett sorozatoké. Több ilyen és ehhez hasonló könyvet kellene kiadni, szerintem biztos lenne rá kereslet. Nekem ez a kötet most nem jött be!

3/5

Film > Kopp, kopp (2015)

2017 február 16, csütörtök

Nemzet: amerikai
Stílus: thriller, horror, dráma
Hossz: 96 perc
IMDB: KLIKK

Tartalma:
Evan első ránézésre a tökéletes férfi. Elismert építész, aki gyönyörű kaliforniai otthonában él két gyermekével, és szeretett, tehetséges feleségével. Egyik délután a gyerekek és a férfi felesége kimennek a tengerpartra. Evan otthon marad, ugyanis el kell készülnie egy határidős munkával. Időközben odakint borongósra fordul az idő és elered az eső. Két fiatal lány kopogtat az ajtón, akik bőrig ázottan azt kérik a férfitól, hogy engedje be őket megszárítkozni.

Vélemény:
Számomra rejtély, hogy miért a horror kategóriába van ez a film, amikor szerintem inkább pszichothriller. Semmi természetfeletti és horrorisztikus  elem nincsen benne. Ssak az emberi naivitás és rosszindulat. Bár ez is ha úgy vesszük horror a köbön. Eli Roth-ot senkinek sem kell bemutatnom gyanitom (lásd: Hostel-széria). Keanu Reeves-t sem kell bemutatni szerintem, de az utóbbi időben eléggé a B-kategóriás filmek felé hajlik. Nem nagyon találok jó filmjeit. Az alkotás nézése közben a "Hard Candy" cimű Ellen Page film jutott eszembe. Tömören, röviden Keanu Reeves jószándékú és beenged két vadidegen nőt a lakásába a vihar elől, mig megjön az Über. Felesége  és gyermekei elmentek a partra, de azt nem értem, ha felesége és gyermekei lementek a partra, miközben nagy vihar tombolt és még sötét is lett, akkor miért nem jöttek haza. A story szerint úgy van, hogy délutan mennek el, a filmben pedig úgy tűnik mintha egy hétvége telt volt be. Semmi extra a filmet illetően. Közepes, akárcsak Keanu Reeves legútóbbi filmjei. De azért a "Hard Candy"-t nézzétek meg! ... és ne engedj be idegeneket a házadba, akármilyen áratlannak néznek ki!!!

3/5

Könyv > A gonosz új arca

2017 január 30, hétfő

Magyarországi megjelenés: 2015, Mogul
Kategória: thriller/krimi/horror
Oldalszám: 328
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
"A ​​holtak visszatérhetnek az élők világába?
John Marllow, a Véres Casanova néven ismert pszichopata, brutális kegyetlenséggel erőszakol meg és mészárol le nyolc nőt. A sorozatgyilkos végül az FBI elől menekülve egy elhagyatott házban öngyilkosságot követ el. Csakhogy a vérfürdő közel húsz év múlva újra kezdetét veszi, mindössze azzal a különbséggel, hogy a különös kegyetlenséggel elkövetett szexuális indíttatású gyilkosságok áldozatait immáron az Interneten keresztül hálózza be a gonosz ragadozó. Joseph Church, a feltörekvő író régi álma válik valóra, amikor megjelenő új regénye végre nagy sikert arat, azonban ezzel egy időben a felhőtlenül boldognak látszó házassága kártyavárként omlik össze. Eddiet, a rémálmokkal küzdő kamaszfiút megtalálja az első szerelem. Felhőtlen, boldog szárnyalását viszont egy a túlvilágról érkező gonosz szellem árnyékolja be, aki egyre jobban az irányítása alá vonja a fiút. Gemsi, a fiatal és agilis nyomozónő hosszú éveket töltött az FBI fedett ügynökeként a maffiába beépülve. Mégis a legveszélyesebb küldetése most vár rá, amikor az Interneten ismerkedő sorozatgyilkosnak akar csapdát állítani. Csapatával úgy vélik, egy másolós gyilkos nyomában vannak, azt nem is sejtik, hogy a gonosz lelkek is visszatérhetnek az élők világába. John Cure új könyve az élethű szereplőivel, hátborzongató hangulatával és lebilincselő történetvezetésével ismét a misztikus pszichothrillerek legjobbjai közé tartozik."

Vélemény:
Már ideje lett volna elolvasnom az irományt, mert más jó ideje a birtokomban volt. Nem volt túl nagyon kedvem krimit olvasni, de azért adtam neki egy esélyt, hisz' az iró első könyve nagyon tetszett, kb. tiz évvel ezelőtt. Úgy gondoltam nem lehet csalódás. Igaz, a boritó nekem nem jön be, de ez más másodlagos. Valami véletlen folytán nem tudtam annyira odafigyelni a történetre az elején. Totál kikapcsolt az agyam. Amiket észrevettem, hogy pár szó furcsa volt, és engem nagyon bezavart az elején a "..."-os megoldás két fejezet közötti átvezetés gyanánt. Továbbá néhány párbeszéd el volt csúszva, igy elkellett olvasnom még egyszer, hogy értelmezzem is, hogy mi az. Később beindult a történet és csak úgy pörögtek a lapok a kezem alatt. Haladtam vele, mert olvasatja magát. Igyekeztem kikerülni a szememmel a hibákat, mert ugye melyik könyvbe nincsenek elgépelési hibák? Megesik! De a számolás, hogy akkor most mennyi idős is az ifjú, ha '89-be született, azért az bezavart, hogy az egyik oldalon 7, két oldallal később már 8 éves ugyanazon a napon. Kiváncsi voltam a megoldásokra és, hogy hogyan érnek össze a szálak. Tudom, Amerikában játszódik, de akkor is nagyon bökte a csőcsöm, hogy papáznak és mamáznak benne. Apa és anya. Kész! Nekem a papa szó, nem apámat, a mama, pedig nem anyámat jelenti. De mindegy! Amikor magyarok mondják ezt, az meg egyenesen idegesitő. És a ronda szavak... nem vagyok prűd, de nekem sok volt! Amikor egy oldalon ötödszörre olvastam a "punci" szót. Ha annál a résznél ittam volna 2 dl vodkát, amikor az a szó megjelent az oldal végére berúgtam volna.Irritáló a nőkre nézve is. És nem Bukowski egyik művét olvastam! "Mexikó" C-vel... Továbbá: "Oké, srác!" Oké, srác! Vágom, a szitut. A "mint, Makótól Jeruzsálemig", azon a mondat részen jót derültem. "Joebaba"... micsoda? Sajnos, ez már csak ilyen: az olvasó mindent kiszúr, még azt is, amire az ember nem is gondolna. Ami tetszett azaz volt, hogy egy iró életéről olvashattunk benne részben. Mindig is érdekelt az életük. Igaz ez még nem ok, hogy elhanyagolják a családjuk. Amilyen nehezen álltamneki az olvasásnak olyan hamar is végeztem. Könnyeden olvasható. Nem mondom, hogy rossz a könyv, mert ez nem igy van! Számomra túl sok üres lap volt a fejezetek között, ha egy oldalra kerültek volna folyamatosan a fejezetek, akkor szerintem 50-70 oldallal kevesebb lenne a lapszám. Olvasás közben eszembe jutott a Gyilkos elmék-sorozat. Nem mondom, hogy annyira hátborzongató lenne a könyv, mint ahogy a beharangozójában olvashatjuk. "Megdöbbentő erejű" olvashatjuk a boritón: értem én, hogy valamivel el kell adni. De az ilyen fellengzős könyv kiirásoktól egyenesen falat bontok. Számomra semmi meglepő és fordulatos nem volt benne, ugyanakkor könnyen olvasható. Az iró stilusával nincsen gond. Itt is azt tudom mondani, hogy azoknak ajánlanám, akik kezdő thriller-esek... igaz vannak benne "érdekes" részek, lehet elhamarkodott irás volt ez részemről, de mindenkinek más az ingerküszöbe! Ezektől eltekintve nem rossz. Tény, hogy ennek a műfajnak magyar képviselője szerintem nincs is, John-on kivül. Legalábbis én nem tudok róla!  Viszonylag sok krimit és thrillert olvasok és lehet, hogy nekem azért középszerű, nyomozós, krimi marad. Ez most valahogy nem jött be igazán. Kicsit sokallom azt a 87%-ot, de izlések és pofonok! Egy igazi pszichothriller-re vártam, de sajnos ez az élmény most elmaradt!

3/5

Sorozat > Az ördögűző

2017 január 26, csütörtök

Nemzet, évszám: amerikai, 2016
Epizódok száma: 10
Stílus: horror, paranormális, thriller
IMDB: KLIKK

Tartalma:
Két teljesen különböző pap, Tomas Ortega és Marcus Keane megpróbálják megszabadítani ugyanazt a családot egy szörnyűséges démon megszállásától.

Vélemény:
Nem is képzelem, hogy nincs olyan ember a Földön, aki ne ismerné valamelyik ördögűző részt. Nem túlzottan kedvenc témám az ördögűzős filmek. Sose voltak tőle rémálmaim, de nem szeretem. Felkeltette az érdeklődésem a Fox csatorna, hogy magyarul is televizióra dobják igen hamar a sorozatot, úgyhogy úgy gondoltam bele is vetem magam. Már a plakátjától is kiráz a hideg. DE mire elértem volna, hogy elkezdődjön a sorozat és megnézhessem TV-be (nem szoktam TV-zni!), addigra kivették a csatornát a csomagból, úghogy meg kellett várnom, mig online felkerül. Ezzel nem is volt baj, pár hétre ki ismment a fejemből. Szerintem a tartalma alapján nem kell túl cifrázni a dolgokat, mert mindenki ismer legalább egy story-t! A sorozatnak egyenlőre 10 része van.
Vegyes érzelmekkel álltam neki a sorozat megtekintésének. Tudtam, hogy mire számitsak ugyanakkor még sem. Láttam számtalan ilyen filmet, dokumentumfilmet, olvastam könyvet. Állitólag  Spanyolországban kötelező ördögűzést tanitani. Nem lennék se pap, se spanyol! Szóval: mondhatnám, hogy ugyanúgy kezdődik, mint az ősrégi Ördögűző vagy éppen a Constantine, éppen egy ördögűzésre indulunk a helyi pappal. Mi más is lenne egy ilyen sorozat első pár képkockája, hogy kedvet csináljon a horror rajongónak. Az első pillenettól fogva feszültésegekkel teli történet. Ebben a sorozatban azért picit más dolgok történnek, mint az 1973-as mozifilmben. Sajnos, Wlliam Peter Blatty 89 éves korában pár hete meghalt. Ő az "Az ördögűző" könyv atyja. Szerencsém volt még pár évvel ezelőtt egy pesti metróállomás könyvesstandjánál 100 forintért hozzájutottam egy példányhoz.

5/5

Manga > Vörös kert 1.-2.

2016 december 23, péntek

Magyarországi megjelenés: 2009/2010, Mangattack
Kategória: manga
Oldalszám: 184/174
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu: 01 . 02 // GoodReads.com

Tartalom:
Négy lány – négy külön egyéniség. Egy iskolába járnak, egy valami összeköti őket: egy teljesen elfelejtett éjszaka. Valami szörnyű dolog történt velük, de képtelenek visszaemlékezni rá, hogy mi, csak sejtéseik vannak. Akkor derül ki az igazság, amikor megjelennek a lepkék…

Vélemény:
Most kivételesen nem regényről fogok irni, hanem a japánoknál is népszerű egyik mangáról. Már régóta szemeztem ezzel a kis füzetecskével. Kicsit elfogult voltam ezekkel a történetekkel kapcsolatban, de azt mondom, hogy megérte. Ez nem az jelenti, hogy függője leszek. Mivel olcsók a könyvek a fővárosi Könyvudvar nevű helyen, ezért be is szereztem őket. A manga képregények jellegzetessége, hogy forditva kell olvasni (nem, nem fejtetőn! Hahaha!) Kis koromóta szeretem a képregényeket és ez sem maradhatott ki az életemből, hogy legyen saját mangám, még, ha nem is jelent meg a további négy része. Ez volt az első ilyen jellegű olvasmányom. Régebben is megfogott a boritója, történetét illetően is érdekelt. Eredetileg a Rémmetrót akartam megvenni, csak az első részt sehol sem tudtam beszerezni, a háromból. A mangák szerintem alapötletnek is megfelelnek, valakit megihletnek. A rajzok nagyon gyönyörűen vannak megcsinálva benne. Kicsit kaotikus az első story, de a másodikban válaszokat kapunk, ahol lukak maradtak. Abszolút nem bántam meg, hogy megvettem. Remélem valamelyik kiadó le forditja az utolsó két részt is, mert szerintem nem csak én vagyok kiváncsi a folytatásra. Olvasás közben kicsit bezavart, hogy angol nevek vannak. De lehet csak én asszociáltam arra, hogy mivel ez az egész Japánból ered, akkor japán nevek is lesznek benne. Második résszel kapcsolatban annyit tudnék hozzáfűzni, hogy jobban tetszett, mint az első.

4,5/5

Ui.: Vegyetek
mangát! :)

Film > Démonok között II. (2016)

2016 november 22, kedd

Eredeti cím: The Conjuring 2.
Stílus: horror
Nemzet: amerikai
Játékidő: 134 perc
Elérhetőségek: IMDB // FilmKatalógus

Tartalom:
A démonológusok, Lorraine és Ed Warren Londonba utaznak, hogy egy négygyermekes anyán és családján segítsenek, akik körül különös dolgok történnek. Az ott tapasztalt természetfeletti jelenlét azonban minden eddig látottnál erősebb, így igazi kihívás a szakértők számára is.

Vélemény:
Az első résztől sem dobtam egy hátast, pedig mindenki mondta, hogy ez a legparább horrorfilm látott. Ha nem egy mozimaraton alkalmával lett volna érintve az alkotás, biztos, hogy nem ülök be rá. Annyira nem kötött le anno az első rész sem, hogy el is felejtettem, hogy a főszereplők kicsodák? Médiumok? Szellemkutatók? Utána sem néztem annyira, hogy érdekeljen. Lehet, hogy csak a fáradtság jelei ütöttek rajtam nyomot akkor, de nem is ijedtem meg a film alatt. Már annyira untam a story-t, hogy majdnem elaludtam. Engem abszolút nem hatnak meg az "igaz történet alapján készül"-kösd fel a gatyád tipusú kiirások. ... és gondolom ennek is lesz harmadik része: "hurrá!", ami ugyanarról fog szólni, mint az első kettő vagy az összes többi ördögűzős, démonos, szellemes film! Azt hiszem ennyi elég volt, amit leirtam. Ezektől eltekintve a rendezés és a szinészek játéka 5 pontot ér. Szeretem egyébként az olyan régiesre megszerkesztett horrorfilmeket, mint amilyen ennek a hangulata. Gyengeidegzetűeknek azért nem ajánlom. De leginkább azt tudtam volna mondani a filmre, hogy mi a franc volt ez??! Unalmas, unalmas, unom már az ilyen történeteket, ezért sem nézek horrorfilmet az utóbbi... ... ... 5 évben! Szerintem egy értékelhetőt sem tudnék mondani, ami annyira hú, de jó lett volna! Mindenki áradozik, hogy ez milyen jó, az milyen jó: aztán egyenlő az egész egy nullával.

2,5/5