Simple Autumn Blog

Könyvekről, filmekről, versekről és pár evilági dologról...

Bemutatkozás

"Helló, szia, szevasz...
... röviden: könyvek, filmek, sorozatok, vélemények és még pár más dologról. Ezekről olvashatsz az oldalon.
Köszike!
Szép napot! :)

Ne lopj! // Copyright © 2016-2017.
Minden jog fenntartva!"

FRISSITÉS:
2018.01.05.: AZ OLDAL BEZÁRT! (lehet kis idővel visszatérünk, de ez még a jövő zenéje)

Tagja vagyok: Magyar Blogok
E-mail: simplexautumn@freemail.hu"""

Feedek
Megosztás

Könyv > Legdrágább szerelmem

2017 október 26, csütörtök

Magyarországi megjelenés: 2014, Magnólia
Kategória: krimi
Oldalszám: 368
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
Alice Loudon nem tudott ellenállni a kísértésnek, hogy egy szenvedélyes viszonyért feladja megszokott, biztonságos életét. Adam Tallis, a forróvérű és hősként ünnepelt hegymászó minden nő álma, ráadásul kalandjuk során Alice olyan dolgokat fedez fel önmagával kapcsolatban, melyekről korábban sejtelme sem volt. Csakhogy a vad vágyakhoz hasonlóan Adamnek is megvan a sötét oldala. És ez a sötét oldal hamarosan már nemcsak Alice józan eszét fenyegeti, hanem az életét is. Anglia legismertebb író házaspárjának bestsellere nemzetközi siker lett, 2002-ben Magassági mámor címmel film is készült belőle, Joseph Fiennes és Heather Graham főszereplésével. Most végre a hazai közönség is elolvashatja ezt a felejthetetlen és lebilincselően izgalmas regényt.

Vélemény:
Pár negativ kritika ellenére nem is volt olyan rossz ez a könyv. Régóta szerettem volna elolvasni, igy szerencsémre, áttudtam kérni a másik könyvtárból. Nem nagyon olvastam el a történetet, a boritó nagyon szép lett. Igy nem tudtam, hogy mit várhatok, bár a tartalomnák a "thriller" szó szemetszúrt. Úgy gondoltam belevágok. 
Már maga Alice és Adam találkozása számomra groteszk volt. Akár van valakinek valakije, akár nincs. Hihetetlen! Rövid idő alatt azt vettem észre, hogy már a 100. oldalon tekergek. Olvasmányos volt, teljesen lekötött. Természetesen ez a történet is egy nőről szól, aki túl hamar és meggondolatlanul megy férjhez és házassága közben derülnek ki a nagy "titkok", mert ugye senki sem elővigyázatos... Hölgyeményünk még magának is nehezen ismeri be, hogy idegenhez ment feleségül, akit totál nem ismer. Főhősünk itt is kapkodja a fejét, hogy kihez is ment hozzá. ... és még csodálkozik, hogy szar van a palacsintában?! Egymást érik a felfedezések új életével kapcsolatban. Láthatjuk hogyan megy tünkre idegileg, lelkileg mindenhogyan. Ez egy márgező szerelem, házasság, aminek nem kellett volna létrejönni vagy megtörténnie. A nyomozós részt kicsit nyominak éreztem benne. 
Az legutóbb olvasott könyvekben mindig egy naiv nő szerepelt, aki egy idegenhez ment hozzá és csodalkozott, hogy nem érti, hogy mi történik körülötte. Nemcsak meggondolatlan nőkről szeretnék olvasni, hanem megfontoltakról is! 
A kötet klönlegessége, hogy egy házaspár ir álvév alatt. Maga a történet nagyon jól össze van rakva. Az egyik részét a férj, másik részét a feleség irja.

3/5

Könyv > És bebújt az ördög

2017 október 18, szerda

Magyarországi megjelenés: 2017, Agave Kiadó
Kategória: horror
Oldalszám: 320
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
A ​tizenkét éves Jude Brighton három napja tűnt el, és annak dacára, hogy az oregoni Deer Valley rendőrsége és lakói mindent megtesznek azért, hogy megtalálják, az emberek kezdik feladni a reményt. Tudják, hogy az első negyvennyolc óra döntő fontosságú, és miután letelik, fel kell készülni a legrosszabbra. Gyerek létére Stevie is tudja, hogy ez így van, mert imádja a nyomozós filmeket. Pontosan tudja, hogy minden egyes másodperc fontos az unokatestvére, Jude számára, aki ráadásul a legjobb barátja.
És ott van az a másik fiú, Max Larsen… Őt évekkel ezelőtt holtan találták meg az erdőben, miután különös és tisztázatlan körülmények között eltűnt. Deer Valley-ben a háziállatok is furcsán viselkednek: a kutyák és a macskák állandóan elszöknek a gazdáiktól. A kisváros lakói évek óta pusmognak ezekről a megoldatlan ügyekről és arról, hogy talán egy gyilkos ólálkodik az otthonuk környékén. A félelmük hirtelen valósággá válik, amikor Stevie, aki mindenáron ki akarja deríteni, mi történt Jude-dal, rádöbben a szörnyű igazságra.

Vélemény:
Úgy vártam az idén októbert, mint a kisgyerekek a karácsonyt! S, eljött, itt van, megjelent, megvettem, elolvastam... és még ragozhatnám, de nem fogom! Tavaly október óta volt bennem egy fajta borzongási hiányérzet, amit orvosolni kellett. Akkor vágjunk is bele a közepébe! 
A kötet 3 részre osztható fel, most részenként fogom pár szóban kielemezni őket. Igyekszem spoilermentes maradni, de ennél a könyvnél is nehéz úgy irni, hogy ne mondj vagy utaljon rá valamilyen szinten.
- első rész: Itt is a sejtelem, hogy eltűnt egy kisfiú, akiről semmit sem tudnak, de aztán előkerül. Nem hétköznapi módon. Beszélni nem akar. Mivel elég szabadon van, ezért nem nagyon keresik az eltelt pár órában. Aztán megjelennek az anyai ösztönök, hogy "Hol is lehet ez a gyerek? Megkéne keresni." Tudja mindenki olvasmányokból, filmekből (és a kötet hátulján is helyet kapott az állitás), hogy az eltűnés utáni 48 óra a legkritikusabb. Űtős volt, mint ne mondjak! Volt bennem valami félsz, hogy olvasás közben mikor kell majd félretennem egy picit a könyvet, hogy nem birom tovább olvasni, mert olyan durva vagy gusztustalan. Ez itt elmaradt. Ettől eltekintve űtős volt!
- második rész: Ennél a résznel... nem tudom, hogy miért, de egy folytában a "Rosemary gyermeke" és Stephen King-féle Blaze járt a fejemben. Lehet témáját tekintve jutott eszembe. Vannak dolgok, amikről az ember nem beszél senkinek, s nem is meri elmondani senkinek. Takargatja, áltatja magát, hogy majd jobb lesz és ez teljesen felemészti nem csak a szereplőt, olykor az olvasót is, hogy "miért?". Itt is voltak durva részek benne, főleg, hogy filmjelenetekként pörögtek a fejemben a jelenetek. Vasárnap este neki álltam olvasni ezt a részt, mikor észbe kaptam már éjfél felé járt az idő. Úgy éreztem nem kellene belekezdenem a harmadik részbe, mivel reggel munka, stb... Letettem a könyvet és bevallom picit égve hagytam az olvasólámpát lefekvés előtt. Továbbá eszembe jutott Rosemary, hogyan nevelhette gyermekét Ira Levin regényében, de majd elolvasom azt az irást is!
- harmadik rész: nagyon vártam, hogy hol a csattanó, mi az amire nem figyeltem, pedig ott voltak az utalások. Az embernek mindig vannak teóriái, hogy most éppen mi lehet a könyv vége. Hozzáfűznivalóm, hogy akciódús. Az ember csak kapkodja a fejét, hogy most akkor ez hogy is van? Az epilógus megoldás nagyon tetszett, arról még szivesen olvastam volna!

Teljesen elégedett vagyok ezzel az irománnyal is, igaz a kötet közepe fele-háromnegyede felé volt valami némi megmagyarázhatatlan hiányérzetem. Ezt még elolvasás után sem tudom megmagyarázni. Olvasatja magát, az szent! Nagyon jól összerakott. Ha valaki összeakarná hasonlitani az irónő első könyvével az tegyen le róla! Ezt úgy értem, hogy itt is érződik a horror kategórián belüli különbségek! Mind a kettő horror a magamódján, de mégis más. Úgy éreztem, mintha ez a regény kiforrottabb lett volna, mint a "Vértestvérek".  Ha úgy vesszük mind a három rész társadalmi problémákat boncol nem is akárhogyan.

Kiknek ajánlom? Akiknek tetszett Ania Ahlborn első könyve is! Mondanám, hogy mindenkinek el kellene olvasni, de aki az elsőt sem tudta végig olvasni ilyen-olyan okokból annak nem ajánlom. Nem vagyunk egyformák! Nagyon várom az irónő következő könyveit magyar köntösben! Remélem nem kell jövő októberig várni az új Ania Ahlborn regényre, mert az irónő eléggé belehúzott idén! :)

4,5/5

Könyv > Odakint sötétebb

2017 június 23, péntek

Magyarországi megjelenés: 2017, Agave
Kategória: horror
Oldalszám: 272
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
1983-ban ​minden megváltozott Magyarországon. Az egyik erdőben újfajta állatok jelentek meg, hosszú csápjaikkal a faágakon kapaszkodva. Sehol a világon nem láttak még hozzájuk hasonlót. Életműködésük érthetetlen – nincs szükségük élelemre, de imádják a cukrot, meg lehet őket érinteni, de nem lehet lefényképezni. Emésztőváladékuk sokak szerint gyógyítja a rákot. De ami talán a legkülönösebb: nem lehet őket kivinni az országból.
Csoda történt, vagy csupán nem vettünk észre valamit, ami végig a szemünk előtt volt?
Miután csaknem kiirtottuk őket, telepeket hoztunk létre, hogy a fennmaradtakat biztonságban tudjuk. Gábor egy ilyen telepre érkezik dolgozni. Felelősség nélküli munkának tűnik: délelőtt etetés és trágyalapátolás, majd hosszú, unalmas délutánok langyos sörök és külföldi fiatalok társaságában, akik Gáborhoz hasonlóan mind menekülnek valami elől, legyen az egy régi szerelem, vagy a felnövéssel járó felelősség.
De Gábort az állatok választották ki. Senki sem gondolja, hogy ez jelentőséggel bír… de mi van, ha mégis? Ha az egyszerű nyári munka hamarosan bizarr, iszonyattal, halállal teli rémálommá válik, melynek a tétje sokkal nagyobb, mint azt bárki gondolta volna?
Veres Attila a lovecrafti horrort és a vandermeeri szürreáliát vegyíti első regényében, egyszerre tisztelegve a spekulatív fikció múltja és jövője előtt.

Vélemény:
Vannak olyan könyvek, amik orditanak utánad, hogy vedd meg! Igy voltam ezzel a könyvvel is. Először a gyönyörú szép boritója fogott meg. Utána elolvastam a tartalmát: érdekelt. De még mindig ott volt a mumus, hogy magyar irta. Bevallom őszintén hadilábon állok a magyar irókkal, pedig teljesen tisztában vagyok vele, hogy vannak/lehetnek jó hazai kötetek. Ezzel kapcsolatban most úgy éreztem, hogy szó sem lehet félrenyúlásról! Ezt nekem el kell olvasni!
Bele is vetettem magam a könyvbe. Még az ebédidőt sem birtam megvárni. Nagyon érdekelt a könyv. Már rögtön a kötet eleján belebotlunk egy szociológiai elemzésbe, ami már fel is kelti az érdeklődésünket a kötet iránt. Felkelti az érdeklődést, hogy mi is ez a történet. Ki is ez a Gábor?  Miért megy el dolgozni egy eldugott kis faluba? Mik ezek a furcsa állatok, amikről a cikkek, esettanulmányok szólnak? Miért kell őket tartani, s óvni? Mik azok a titokzatos álmok, amit a településen megjárt emberek tudatába beágyazza magát? A rejtélyes halálesetek milyen szerepet játszanak a falu életében? Sok mindenre választ kapunk, ugyanakkor voltak dolgok az olvasásom során, amik nem voltak tiszták, de tudom, hogy ez újra olvasós lesz. Hátha akkor már világos lesz. A regény még több hitelt adott, hogy hires emberek (pl.: Alföldi Róbert vagy éppen Csurka István) is nyilatkoztak az esetekkel kapcsolatban, s olyan újságokból voltak "cikkek", mint a Magyar Kurir. Ezt nagyon ötletesnek találtam. Voltak unalmasabb részek, de akkor is fenntartotta az érdeklődésem az olvasmány. Talán az iró igy próbálta megtréfálni a tudatom, hogy még inkább valóságosnak hasson a története? Sikerült! 
Örülök, hogy elolvashattam ezt a könyvet. Nehéz volt szavakat találni erre a regényre, de összejött. Sok ilyen és ehhez hasonló könyvet szeretnék még olvasni. Teljesen pozitiv csalódásként éltem meg, hogy az iró magyar! Lehet, hogy csak a középiskolai kötelező olvasmány próbálkozásaimból ered, hogy félek a magyar kötetektől. Nagyon szivesen fogadok mindenkitől ajánlásokat, hogy mit érdemes a mostani magyar irodalmi palettáról elolvasni!

4,5/5

Könyv > Vértestvérek

2016 október 25, kedd

Ania Ahlborn: Vértestvérek

Magyarországi megjelenés: 2016, Agave Könyvek
Kategória: horror
Oldalszám: 256
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
Az ​​Appalache-hegység mélyén található egy ház, messze a civilizációtól. A Morrow család lakja, akik magányos, maguknak való emberek. Csak néha mennek be a legközelebbi városba, egyébként senkit nem zavarnak. S épp ezért senki nem megy hozzájuk kérdéseket feltenni, amikor eltűnik egy-egy fiatal lány. Pedig elég lenne csak felásni a környéküket, és Nyugat-Virginia állam legkegyetlenebb gyilkosai lepleződnének le.
A tizenkilenc éves Michael is kötelességtudóan részt vesz családja erőszakos tevékenységében, de sosem lelte örömét benne. A fákon át visszhangzó sikolyoktól sokszor kirázza a hideg. Normális életre vágyik, és bízik benne, hogy egyszer meg is kapja… Mikor a szomszédos kisváros lemezboltjában találkozik Alice-szel, azonnal megigézi valami, és meglátja a kiutat. Egy pillanatra elfelejt minden szörnyűséget, ami az életét kísérte. Azonban a családja rögtön emlékezteti, hogy hol a helye.

Ania Ahlborn regénye pokoli utazás az amerikai vidék kietlen zugaiba, ahol velejéig romlott emberek tesznek kimondhatatlan dolgokat. A Vértestvérek nem csak az utóbbi évek egyik legsokkolóbb horrora, de egyben tanúbizonysága annak is, hogy a műfaj nem csak a férfi szerzőké.

Vélemény:
Pár héttel ezelőtt megemlítettem a könyvet, hogy mennyire várom. Talán emlékeztek rá. Alig vártam, hogy kezembe fogjam, lapozhassam. Az interneten a kiadó oldalán bele olvastam az első két fejezetbe, amit feltettek. Magammal szúrtam ki, mert heteket várhattam, hogy tovább böngészhessem a fejezeteket. Nem hosszú történetről van szó, pár nap alatt kiolvasható és nem lélek kimélő olvasmány! Ehhez is hangulat kell és nem utolsó sorban: erős idegzet! Ilyent még nem olvastál, ez valami egészen új!

Annyira sötét, 
Annyira nyomasztó, 
Annyira felemészt, 
Lelkileg (teljesen) széttép!

Nem ereszt! Belekúszik a tudatalattidba és ott terrorizál, nem hagy megnyugodni, mig be nem fejezed a művét. Motoszkál az agyadba, lámpaoltás után, a sötétben vár az ágyad lábánál. Nem lehet nyugtod többé soha már! Eljön a pillanat, amikor megkell szakitanod az olvasást, mert már nem birod tovább. Könyv befejezte után dilemmába vagy, hogy mit olvass, mit csinálj, mert kikészültél egy bizonyos szintig. Amikor még mindig az agyadat rágja a történet, nem veszed észre, de beléd égtek a betűk, szavak, mondatok, cselekmények. Forognak a fejedben a gondolatok, hogy ez egyszerűen lehetetlen, ilyen nincs. De muszáj tovább olvasod, mert kiváncsi vagy a végkifejletre, hogy a emberi gonoszságnak hol van a határa és hol nincs, ami épp ésszel fel (nem) mérhető.

Durva, brutális, nem kimél!

Nem látszik olyan erős horrornak az iromány… de a francokat nem!!! Ez nem egy lányregény, bár utána valami nyugtatót kötelező olvasni. Régen éreztem magam ennyire nyomorultul! Mindenki készüljön egy nem hétköznapi utazásra Amerikába az erdő mélyére, egy házban, egy családhoz...

"Ez a regény össze fog törni téged."
- Nick Cutter -

Kiadó részéről nagyon jó választás volt. Remélem a többi könyvét is kiadják az irónőnek, mert elakarom olvasni az összes megjelent művét és ezzel szerintem nem csak én vagyok egyedül!

Az év könyve!
- szerintem -

5/5

Könyv > Budapest Noir

2016 október 4, kedd

Magyarországi megjelenés: 2013, Agave Könyvek
Kategória: krimi
Oldalszám: 200
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Budapest, 1936. október. Gömbös Gyula halott. A Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est helyszínre érkező bűnügyi zsurnalisztája, Gordon Zsigmond kérdezősködni kezd, de mindenütt falakba ütközik. A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső rétegeibe, és lefelé, a nyomor és elkeseredettség szörnyű világába. Gordont hajtja szimata és kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, ő annál kitartóbban követi a nyomokat. Nem tudja, kiben bízhat, nem tudja, kit milyen hátsó szándék mozgat, nem tudja – de nem is érdekli –, mikor milyen érdeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a lány gyilkosát, mert rajta kívül ez senkit sem érdekel.

Vélemény:
Megmondom őszintén, hogy magyar írókkal vannak fenntartásaim. Nem vagyok híve a magyar irodalomnak. Talán a középiskola hatása még mindig. Krimi, magyar, Budapest, 1930-as évek, újságírás, nyomozás. Engem meggyőzött, hogy elolvassam. Továbbá az is hozzájárult, hogy elolvassam a könyvet, mert jelenleg újságírást tanulok és már maga az megfogott, hogy az Est bűnügyi tudósítója a főszereplő. 
1930-as éveket írunk. Magyarország. Mivel laktam Budapesten nem kis ideig, így eltudtam képzelni az említett helyszíneket. Úgy érzékeltem, mintha filmet néznék vagy ott lennék helyben. Hallottam innen-onnan, hogy film készül belőle. Nem is érdekelt igazán, de ez a könyv valamiért lekötötte a figyelmem, így neki álltam az olvasásának. Teljesen bele tudtam magam élni a szituációkba. Lehet a helyismeret miatt. Kellemeset csalódtam az irományban. Jobban mondva nem is csalódtam sehogyan, mert azt kaptam, amit vártam. Számomra teljesen hiteles képet mutatott az akkori korról. Sötét, ködös, szürke, az a bizonyos "Bűnös Budapest". Ezek a szavak jutottak eszembe, amikor olvastam a könyvet. Mondhatnám azt is, hogy ködös, őszi napokra ajánlott olvasni. A könyv természetesen a megjelenés évében megjelent külföldön is, pl: Olaszországban, Németországban vagy éppen Amerikába. A filmforgatási költségek is jelenleg a csillagos eget rugdossák, hogy visszahozzák a korszellemét a vászonra.

4/5