Simple Autumn Blog

Könyvekről, filmekről, versekről és pár evilági dologról...

Bemutatkozás

"Helló, szia, szevasz...
... röviden: könyvek, filmek, sorozatok, vélemények és még pár más dologról. Ezekről olvashatsz az oldalon.
Köszike!
Szép napot! :)

Ne lopj! // Copyright © 2016-2017.
Minden jog fenntartva!"

FRISSITÉS:
2018.01.05.: AZ OLDAL BEZÁRT! (lehet kis idővel visszatérünk, de ez még a jövő zenéje)

Tagja vagyok: Magyar Blogok
E-mail: simplexautumn@freemail.hu"""

Feedek
Megosztás

Kép > Hónap képe #4

2017 április 30, vasárnap

Könyv > Igy emlékezz rám

2017 április 28, péntek

Magyarországi megjelenés: 2015, Erawan
Kategória: thriller
Oldalszám: 400
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
Lizzie-re ​egy internetes társkeresőn talált rá a szerelem egy sármos és tehetséges festőművész képében, aki nemsokkal azután feleségül is veszi. Imádott kutyájukkal hármasban élnek, minden vágyuk a családalapítás, miközben a férfi művészi karrierje is felívelőben van. Zach sötét és gyötrő emlékeket őriz a gyermekkorából, ezért mindennél és mindenkinél jobban ragaszkodik Lizzie-hez. Még az életénél is jobban.
Azután, egy nap megtörténik az elképzelhetetlen…
Egy évvel férje halálát követően Lizzie elzarándokol a tragikus baleset helyszínére, ahol legnagyobb megdöbbenésére egy csokor virágot talál egy bizonyos Xeniától. Ki ez a Xenia, és mi köze van Zach-hez? Lizzie rajongva szerette a férjét, még akkor is, amikor úgy döntött, elhagyja. De vajon tudta-e kivel él együtt? Mi van akkor, ha az az ember, akivel megosztotta az életét, egészen másvalaki volt, mint akinek látszott. És hová rejtőzhet a múlt elől, ha az újra feltámad, hogy jogos jussát követelje?
Az érzékeny és féltékeny férfi, akit a felesége halottnak hisz, a halála évfordulóján elkezd jeleket küldeni a múltból. Mi történhetett? Valóban nem él már? Meg kell-e ijednie Lizzie-nek, amikor éjjel rebben a függöny az ablakon? Sabine Durrant remek lélektani regénye elkalauzolja az olvasót egy szenvedélyes párkapcsolat legmélyebb rétegeibe, szurkolunk a szimpatikus hősnőnek, és az utolsó lapokig izgulhatunk a válaszokért.

Vélemény:
Igazából nem is ezt a könyvet szerettem volna kihozni a könyvtárból. (Eredeti ötlet). Csak sajnos, annak esztétikai gondja voltak: hiányzott az első fél oldal! Nem értem, hogy miért kell ezt csinálni a könyvekkel! Elszomorit! Kettőnek a story-ja első olvasatra majdnem ugyanez, úgyhogy a sérült kötetet le is adtam a pultnál és ezt vettem ki. A kötet boritója megjelenés körül sem keltette fel a figyelmem.
Nem is tudom, hogy hogy vagyok ezzel a "Fejős Éva könyvtára" sorozattal. Eléggé félve kezdtem bele, de mivel thriller, ezért nem ástam el. Annyira nem voltam vele előitéletes. Attól, hogy nekem FÉ könyvei nem tetszenek, attól lehet még izlésesen összeválogatott könyvei, amiket kiad. Adtam neki egy esélyt, had szóljon, ha már azt a másikat nem tudtam kivenni. Sajnálatos módon az irás feélnél jutott eszembe jegyzetelni. Az elején oly annyira hebe-hurgya voltam olvasás közben, hogy Zach jegyzeteire az első oldalon azt hittem, hogy idézet valakitől, igy el sem olvastam. Csak később vettem észre. Az elején nekem kicsit zavaros volt ez az időben ugrálás, két szemszögből vizsgálódás, de aztán hozzászoktam. A kötet első felében az volt a benyomásom, hogy a legfontosabb, hogy kideritsük ki is valójában ez a Xenia. A másik titokzatos fiatal hölgyemény, aki megjelenik főhősnőnk életében, kicsit Anne-re hajazott a "Nővér" c. kötetből. Iszonyat mód idegesitő volt számomra. Lógott mindenki nyakán. Egyszerűen a frász kerülgetett tőle és legszivesebben adtam volna neki két pofont. Mit ne mondjak ennek a vége jobban meglepett, mint az emlitett műé. Ahogy beljebb haladtunk a történetben, úgy kristályosodtak ki az események, hogy mit miért, hogyan, hol stb. Az nagyon tetszett, hogy a másik fél szemszövégből is végig olvashattuk a történéseket. Igy nem csak egy oldalű volt az egész olvasmány. Az nem elég, hogy ki is derült, hogy ki az a titokzatos Xenia, de más dologra is fény derült, amin én nagyon meglepődtem és tényleg nem számitottam rá! Azt hiszünk, hogy ismerünk valakit. Összeházasodunk vele. Mindent nagyon boldognak látunk. Ugyanakkor kiderül, hogy semmi sem az aminek látszik. Nem is ismerjük a másikat kellőképpen. Olyan dolgok látnak napvilágot, ami számunkra hihetetlen,meghökkentő és elképzelhetetlen. Olvasás közben voltak tippjeim, de nem spoiler-ezek, mert nem illik. A nagy véletlenek összjátéka itt is felcsendül. Amikor már minden gyanús. Az irónőnek nagyon jó belemagyarázó/elhitető képessége van. Voltak a kötetnek unalmas, kevésbé érdekes részei, de nem volt vele gond! Nők! A nők szokása kombinálni. Kombinálni mindent, mig rá nem jövünk a valódi igazságra! Természetesen ez csak egy könyv. Mindenki bátran elolvashatja, nem fogja megbánni! ... nem kell megijedni Fejős Éva könyvtárától! :)
Akinek az irónő neve nagyon ismerős az ne is csodálkozzom, mert a Kulinária kiadó 2013-ban kiadta "A hátam mögött" cimű krimijét. Erre a kötetre is sort keritek valamikor.

4/5

Vers > Valakihez tartozni kell

2017 április 26, szerda

Falu Tamás: Valakihez tartozni kell

A nagy magányt nem bírod el, 
valakihez tartozni kell, 
tartozni kell valakihez, 
ki a szívre ábrát hímez.

Ha nincs senkid a világon, 
nincs más társad, csak az álom. 
Ha ezek is kitagadnak, 
hazudj valakit magadnak.

Zene > Deftones - Be Quiet and Drive (Far Away)

2017 április 22, szombat

Akkor kezdjük
a napot!

Könyv > Nerve - Idegpálya

2017 április 20, csütörtök

Magyarországi megjelenés: 2016, GABO
Kategória: thriller
Oldalszám: 300
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
Amikor a kissé visszahúzódó Vee egyszer csak belecsöppen egy interneten követhető bátorságpróba-játékba, hirtelen azzal szembesül, hogy a névtelen irányítók mindent tudnak róla. Olyan nyereményekkel kecsegtetik, melyek után az EzVagyokÉn oldalán vágyakozott, majd a számára tökéletes pasival, a dögös Iannel szervezik egy csapatba. Először jó mókának tűnik a dolog – a rajongók buzdítására egyre kockázatosabb feladatokat hajtanak végre, egyre értékesebb jutalmakért. De az események komoly fordulatot vesznek, amikor öt másik játékossal egyetemben egy titkos helyszínre irányítják őket, ahol a fődíjért kell harcba szállniuk, s a mindent vagy semmit játékban már az életük a tét.
Jeanne Ryan első regénye izgalmas thriller, egyszerűen letehetetlen olvasmány.

Vélemény:
Tavaly novembere óta szemezek vele, hogy elolvasom. Most végre eljött az ideje. Teljesen tisztában voltam vele, hogy nem az én korosztályomnak szól, de adtam neki egy esélyt, s nagy reményekkel el is kezdtem olvasni. Az nem tetszett, hogy megint a mozifilm környékén adtak ki egy könyvet (lásd: Lángelmék - A nagy rablás). Alapból is viszolygok a filmboritós kötetektől. Igy nekem ki is maradt a film. Na, jó mondjuk ki: A Kék Bálna nevű játék kapcsán is elég sokszor felhozta a média, mint filmet. Könyvről természetesen szót sem ejtettek... Nos, ezt nem kommentálnám! De nem is ezért akartam elolvasni. Története is érdekesen hangzott, bár engem taszit minden olyan könyv, ami valami véletlen folytán az internethez vagy éppen a számitógépekhez van köze. 
Nem is álltam neki nehezen az olvasásának, úgy itéltem meg ezzel hamar fogok végezni. Itt van Vee a főszereplő leaányunk, aki még az élethez is szürke kis egérként festette lemagát előttem abban a pár sorban, amit olvastam róla, aki a  hovatartozás céljából jelentkezni akar egy játékba. Még az első feadatot sem tudja teljesiteni normálisan, hogy szét ne parázná az agyát, hogy mit is gondol róla mindenki és, hogy hogyan fog mutatni ez az interneten. Aztán kiderül, hogy ezt nem lehet eltüntetni a webről (mint általában a dolgok 98%-át, csak az ember azt hiszi róla, hogy eltünt, mert törölte), mert élő egyenes adásban kapcsolták a kávézóból az esetet. Milyen véletlen, hogy be is válogatják a lányt, nem is kell neki sokat várni, hisz' több ezer jelentkező közül ráesett az alternetiva. Számorma elég gyenge feladatok voltak kezdésként. Kezdjük ott, hogy ebbe szerintem csak a buta emberek mennek bele. Szerintem ez abszolút nem gondolkoznivaló, hogy az ember ne vágjon bele ilyen marhaságba. Most őszintén: Ti meddig mennétek el, ha cserébe örült jó cuccokat kapnátok, s mindezt ingyen? Én biztos, hgy enm vállalnám el. Végülis van benne kihivás, de elég szomorú, hogy ezért bármi is járna. Valakinél motivációul szolgál, hogy véghez vigyen őrült dolgokat. Mondván csinálnak valami idiótaságot és ezért még meg is jutalmazzák őket, hogy milyen ügyes gyerekek. olvasás közben vártam a kihivások tetőpontját, de nem észleltem. Természetesen nekik is vannak követőik, de ami durv,a hogy egyes követők velük együtt mozognak terepen és próbálják őket kizökkenteni a "valóságukból". Számomra ez zavaró faktor volt. A kötet alapötletét nagyon jónak gondoltam! És valószinű, hogy ennek a felnőtt verziója is másképpen festett volna. Nem azt mondom, hogy nem voltak benne durva feladatok, mert voltak. Tudjátok, hogy kik jutottak eszembe ezekről az eseményekről? Ők is csinálnak feladatokat, felveszik videóra a kihivsaikat, feltolják a netre, követőik is vannak, like-olják őket, sok rajongójuk van, jobb esetben sponzoraik is vannak és esetenként valami pénz is csurran-cseppen az éjszakai bilibe. Na? Kikre jellemzők ezek a felsorolt dolgok? A Vlogger-ekre! Bizony ám! Természetesen vannak kivételek ez alól, akik nem a nézettségért csinálják (de, azért csinálják, mert ez egy fontos dolog!).
A könyvet inkább a fiatalabb generációnak ajánlanám, akik most 14-21 év közöttiek. Szombat esti, vasárnap délutáni kikapcsolódásra, elfoglaltságra tökéletesen megfelel. Attól függetlenül, hogy nem voltam elájulva a kötettől, szerintem biztos megnézem filmen is. Kiváncsivá tett. Lehet, ha tizenéves fejjel olvasom, akkor jobban tetszett volna! Nekem középszerű hatást nyújtott az olvasmány. Egyébként nem bántam meg, hogy elolvastam!

Jó tanácsok a végére:
- Ne csináljatok bohocót magatokból, azért, hogy menőbbnek tűnjetek!
- Gondoljatok bele, hogy milyen következményekkel járhat, hogy milyen videót, képet töltetek fel az internetre vagy épp csatlakoztok egy titkos csoporthoz/szektához! Hisz' mindennek következménye van!
- Hiába gondolod, hogy letöröltél x dolgot a web-ről, az akkor is ott marad!
- Ha jót akarsz szórakozni és anyudék megvették neked a könyvet, annak reményében, hogy megszereted az olvasást és még nem múltál el 21 éves, akkor ne habozz: olvasd el, mert olvasni jó és biztos, hogy tetszeni fog! :)

Gyerekek, az internet nem játék!!!

3/5

Vers > Máshol

2017 április 19, szerda

Schein Gábor: Máshol

A vágy az ötödik
emeleten lakik.
Kiejt az ablakon
egy darab papírt,

melyet előzőleg
teleírt, jól tudván,
hogy akinek szól, nem
fogja olvasni.

A papír lebegő
röpte egy hosszú
pillanatig, akár
egy fehér madáré.

A máshol most
kap tőle nevet.

Kellemes Húsvét...

2017 április 17, hétfő

... hétfőt! :)

Recept > Sajtos cukkini golyók

2017 április 13, csütörtök

Hozzávalók:
Golyókhoz:
1 darab közepes cukkini (reszelve, kb. 60 dkg)
1 kk só
1 nagy csipet bors
1 kk foghagymakrém vagy 3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb tojás
10 dkg sajt
4 ek zsemlemorzsa

Panirhoz:
3 ek liszt
1 nagyobb tojás
4 ek zsemlemorzsa

Sütéshez:
6 dl olaj

Elkészitése:
A megtisztított cukkini magvas belsejét kivágjuk (ha van neki), a héját nem szükséges eltávolítani.
Sajtreszelőn lereszeljük. Meghintjük sóval, összekeverjük, és hagyjuk állni kb. 20 percet.
A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk. Hozzáadjuk a tojást, a reszelt sajtot, a borsot, fokhagymakrémet (esetleg zúzott fokhagymát) és 4-5 evőkanál zsemlemorzsát, hogy jól összeálljon.
Alaposan összedolgozzuk. Diónyi golyókat formázunk a két tenyerünk között. (15 db lett.)
Majd bepanirozzuk és bő olajba kisütjük.

Forrás: NoSalty

Könyv > Növényevő

2017 április 12, szerda

Magyarországi megjelenés: 2017, Jelenkor
Kategória: dráma/kortárs
Oldalszám: 184
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
„Sohasem ​látott még testet, amely ennyire sokat tudna mesélni, mégsem több önmagánál.”
Jonghje álmában vér, nyers hús és a halál kísért. Másnap az asszony, akinek élete és házassága is átlagos, kitakarít minden állati eredetűt az otthonukból.
És az életükből eltűnik az íz.
A férje elkeseredett részletességgel beszéli el, hogy a növényevés feldúlja a házasságukat, és egyre abszurdabb események láncolatát indítja el. A szűkebb család mindent megtesz ez ellen, először a nő lelkét, majd a testét veszik célba, de Jonghje megszállottan halad a maga választotta úton… az elidegenedés felé. Közben a történet társadalmi szokások, nemi szerepek és legális hétköznapi bántások mélyén gyökerező organikus emlékművet emel egy szabadulni vágyó életnek: egy nő életének ezen a világon.
A nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett Növényevő világszerte átütő irodalmi sikert aratott. A koreai Han Kang csodálatos és felkavaró regénye tabukról és lázadásról, erőszakról és erotikáról, a lélek metamorfózisáról szól; igazi kafkai történet.

Vélemény:
Nem is tudom, hogy mit is lehetne irni erről a regényről, kis könyvről. Már megjelenés előtt is szemeztem vele, hogy megvásárolom és igy is történt. Továbbá a Man Booker-dij is felkeltette érdeklődésem a kötet iránt. Életembe nem gondoltam volna, hogy egy ilyen cimű regény ennyi titkot, érzelmeket rejt. Maga a cselekmény és a történet is meglepett, hisz itt nem csak egy vegán/vegetariánus főszereplőről van szó. Hamar kis olvasható, rövidke könyv. Ahhoz képes, hogy milyen kis vékonyka könyv, elég sok mondanivalója van és nem árt még egyszer elolvasni. Biztos, hogy elfogom olvasni még egyszer! Ez nem egy olyan könyv ami mellett csak úgy el lehet menni. Természetesen a laikusok azt hiszik, hogy ez egy vegetáriánus könyv, pedig nem teljesen, ez több annál. A hús megjelenitését tekinthetjük a közösségi elvárásoknak. Mivel főszereplőnk megtagadja magától a húst, ezért a társadalomból is kiszoritják, megbélyegzik. A problémákat megbeszélni kell, nem erőszakkal tenni ellene. Nehéz erről a könyvről irni, főleg spoilermentesen! Biztos vagyok benne, hogy el fogom még olvasni ezt a kötetet! Mindenkinek el kellene olvasnia! Bővebb elemzésekbe nem megyek bele, mert ahogy elnéztem más megtette helyettem :)

5/5

Vers > Kopogtatás nélkül

2017 április 11, kedd

József Attila:
Kopogtatás nélkül

Ha megszeretlek,
kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám,
de gondold jól meg.
Szalmazsákomra fektetlek,
porral sóhajt a zizegő szalma.

A kancsóba friss vizet hozok be néked,
cipődet, mielőtt elmégy, letörlöm,
itt nem zavar bennünket senki,
görnyedvén ruhánkat nyugodtan foltozhatod.

Nagy csönd a csönd, néked is szólok,
ha fáradt vagy, egyetlen székemre leültetlek,
melegben levethetsz nyakkendőt, gallért,
ha éhes vagy, tiszta papírt kapsz tányérul,
amikor akad más is.
Hanem, akkor hagyj nékem is,
én is örökké éhes vagyok.

Ha megszeretlek,
kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám,
de gondold jól meg,
bántana, ha azután sokáig elkerülnél.

1926

***

Ne feledjük:
Ma van a Költészet napja Magyarországon
és József Attila születésének napja!

Ezzel a szép verssel emlékezzünk Rá! :)