Simple Autumn Blog

Könyvekről, filmekről, versekről és pár evilági dologról...

Bemutatkozás

"Helló, szia, szevasz...
... röviden: könyvek, filmek, sorozatok, vélemények és még pár más dologról. Ezekről olvashatsz az oldalon.
Köszike!
Szép napot! :)

Ne lopj! // Copyright © 2016-2017.
Minden jog fenntartva!"

FRISSITÉS:
2018.01.05.: AZ OLDAL BEZÁRT! (lehet kis idővel visszatérünk, de ez még a jövő zenéje)

Tagja vagyok: Magyar Blogok
E-mail: simplexautumn@freemail.hu"""

Feedek
Megosztás

Kép > Hónap képe #3

2017 március 31, péntek

Forrás: Pinterest

Könyv > Szerencse lánya

2017 március 30, csütörtök

Magyarországi megjelenés: 2016, Libri
Kategória: thriller
Oldalszám: 496
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
Megláttam, ​milyen oltalmat nyújt a siker, a sikert pedig a mobiltelefonos beszélgetés végén található beosztott megfenyegetése, a nagyvárost terrorizáló drága körömcipő definiálja, az emberek egyszerűen akkor állnak félre az utunkból, ha úgy tűnik, hogy nekünk fontosabb helyekre kell igyekeznünk, mint nekik… Úgy döntöttem, hogy csak ezt kell elérnem, és soha többé senki sem bánthat.
Jessica Knoll vezető szerkesztő volt a Cosmopolitan magazinnál. Jelenleg New Yorkban él férjével, és második regényén dolgozik. A szerencse lányából Reese Witherspoon forgat filmet.
2015 legsikeresebb első regénye, már 27 országban bestseller!
A huszonéves TifAni FaNelli a kiváltságosok életét éli. Egy körülrajongott női magazin megbecsült munkatársa, aki a drága ékszerek és márkás ruhaköltemények mellé még egy sármos és jó pedigréjű vőlegénnyel is rendelkezik. Mindazt elérte, ami másoknak csak álom.
DE A TÖKÉLETESSÉG LÁTSZATA VALÓJÁBAN ÁLCA!
Ani múltja kimondhatatlan titkot rejt. Tizennégy évvel ezelőtt a Bradley középiskolában borzalmas dolgok történtek. Meggyalázták, meghurcolták, kinevették. A kis Ani aznap megsemmisült. Az erős TifAni lépett a helyébe, aki mindent meg akar kapni az élettől…
A szerencse forgandó; a bűnösökből is lehet áldozat. A bosszú lehetősége TifAnié; vajon leveszi az álarcot, vagy örökre bezárja magát a múlt börtönébe?

Vélemény:
Előjegyzésen volt a könyvtárba ez a remekmű. Hamar jött is az e-mail, hogy átvehetem.  El is döcögtem érte, nem volt messze. Mire arra jutottam volna, hogy olvassam, nem volt kedvem hozzá. De azért neki álltam. Nagyon sokalltam ezt a majdnem 500 oldalt egy ilyen story-ra. jobban mondva azt sem tudtam, hogy mirőlszól, mert a fülszövege nem árul el sokat. Hátulján levő irás is inkább a mobiltelefon, körömcipő, nagyvárosi-feeling-et adja elő. Amitől kb kiráz a hideg, de azért tegyünk vele egy próbát. Már, amikor megjelent akkor tetszett. Megtetszett a boritó. Mivel a "Holtodiglan"-hoz hasonlitották, ezért nem fűztem a dolgokról. Rátekintve a boritójára, titkon reménykedtem benne, hogy tetszeni fog. 
Erőnek erejével, erőt vettem magamon és neki ültem a könyvnek. Bőlére eresztett mondatok, hosszú szavak, teljes körű leirás minden apró dolgoról. Na ez kikészitett.  Úgy éreztem magam, mitnha köelező olvasmányt olvasnék  vagy épeen Bret Easton Ellis: Amerikai Psycho c. könyve jutott eszembe, a hosszú leirásokat illetően. Le sem kötött a könyv. Azért nem adom magam ilyen könnyen, ha törik, ha szakad én ezt elolvasom! Az elején már nekem gyanús volt, hogy nem lesz a szivemcsücske a "mi-vagyunk-a-nagyvárosi-lányok"-stilustól. Divatos márka nevek, hires amerikai tv-show-k, körömlakk, buli, ilyen ruha, olyan ruha stb. Neee! Köszi!! TifAni/Ani/Fanny  pszicho-skizo kombó trió néhol követhetetlen volt számomra. Pedig annyira szerettem volna a könyv ellenzőivel szembe szállni, hogy "Ez igen is egy jó könyv! Nincs igazatok..." Pedig, DE! Igazatok van!Túl gyorsan fogytak a lapok, és nem az izgalomtól, mert tövig rágtam a körmöm! "A Szex és New York es a Holtodiglan elbújhat." Itt már nagyon gyanakodhattam volna az összehasonlitásnál! Szerintem ezek árulkodójelek, hogy NE olvasd el a könyvet! Azt hiszem ezzel a pláza lányokat szeretnék rábirni az olvasásra. "Képzeld, a Cosmo-ba láttam ezt a könyvet, biztos jó lehet." Rég untam magam ennyire olvasás közben, mint most! Szerintem bármi is olvasok ezután ennél márcsak jobb lehet! Még a digitális nyomozós könyv, sem volt olyan rossz ehhez képest! Csalódott vagyok azért egy kicsit! Legalább egy közepest szerettem volna adni, de báááh! Nem jött át!
Nem értem a cimválasztást sem, bár lehet átsiklottam felette. Mondjuk nem hiszem! Iskolai zaklatás meg bárkivel előfordult. Tegye fel a kezét, akit sose piszkáltak a suliba! Az aztán tényleg szerencsés! Hálát adok az égnek, hogy léteznek könyvtárak és nem dobtam ki az ablakon 3499 forintocskát! Teljes joggal büszke lehetek magamra, hogy elolvastam! Szerencse lánya vagyok, hogy végre vége lett! Oh, és ne feledjük: ebből film lesz!

2/5

Vers > Figyelmeztetés

2017 március 29, szerda

Ijjas Tamás: Figyelmeztetés

Beszéljünk a veszélyekről is, Kedves,
a kényszerről, hogy egy
névmással eltüntesselek. Vagy hogy lyukasra
nézzem egyszer a tested, és ölembe
zuhanjon helyetted az éj.
Beszéljünk az unalomról is, hogy
a szagom nem lehet egy életen át
afrodiziákum, és nem kellemes
meló örökké hajad szőke
búzáját aratni. Beszéljünk
az emlékezésről is, tudod,
a temetőről, ahol közös sírhelyet
bérlünk magunknak. Hogy minden egyes
fényképen egyre laposabbra
szorítja melled a memória. Vagy ahogy
magad elé rakosgatod az
első randevút, ezt a foghíjas puzzle-t.
Beszéljünk a homokóráról
is, amit magunknak vettünk. Nem ártana
időnként megfordítani.

Vélemény > Megismétlődő cikkek

2017 március 28, kedd

Az utóbii időben észrevettem, hogy úgy mondd egyre több a magyar web lapokon is a megismétlődő cikkek hada. Például pár hete közzétették Jasmin Gasimova esetét, amit pár éve olvastam, úgy szint egy magyar web lapon. Vagy vegyük a francia könyvesboltosok esetét, mert nem ők találták fel akkor sem a spanyolviaszt ezzel az "ötletükkel". Persze, a "szemfüles" újságirók azt hiszik, hogy mindenki naiv és nem veszik észre, hogy "hopp, ezt mintha olvastam/láttam volna pár hete/hónapja/éve...


Ki is az a Jasmin Gasimova?
Egy lány, aki 11 éves kora óta nem szőrtelenit (ja, de mégis: csak akkor, ha éppen strandra vagy egy pasit szed fel egy éjszakára). Ezeket valahogy nem tartom hirértéknek, még búlvár szinten sem. Sőt, ezt kijelenteni, hogy nem szőrtelenit csak x időszakokban, ezt csalásnak mondanám. Kit érdekel, hogy egy lány nem szőrtelenit? Rajta kivül még több millióan és nem lesz belőlük cimlap. Igaz, a megjelölt oldalon van dátum, csak egy régi cikket előkotortak és úgy linkelték be Facebook-ra, gondolom a többi ember pedig azt hiszik, hogy ez új hir! Fenéket!

A francia könyvesboltosok zsenik?
Könyörgöm, ez nem zsenialitás! Csak szimplán nincs vevő és unatkoznak. Valamivel el kell ütni az időt az olvasáson kivül. Egyébként ez az eset sem új-keletű, igaz nem könyvesboltosokkal, hanem civil emberekkel, de úgy emlékszem úgyszint pár éve, mintha könyvtárosok megcsinálták volna.

Miért zúg a macskám?
Na, most ez nem egy mostani kérdés, hanem egy régi gyakorikérdések kérdes, amit ismét újdonságként kezelnek az internetező polgárok! Ott a dátum mellette, de vannak, akik újdonságkánt kezelik.

***

Ennyire nincs hir? Elhiszem, hogy nehéz az újságirók dolgai is. Új hireket forditani, irni, begyüjteni stb. Csak picit utána lehetne nézni a dolgoknak és akkor emberek nem éreznék úgy magukat, hogy "engem hülyének néznek". Ha régebbi cikkről is van szó, szerintem bőven beleférne, hogy odapötyögják, hogy "Egy régebbi bejegyzésünk" vagy, ha újdonságként akarnak eladni valami elcsépelt, zseniális, eszméletlen cikket, akkor ha már utána náz, odairhatná, hogy "Ehhez hasonló eset megtörtént..."

Vagy lehet velem van a baj és a jővőbe látok?!

 

***

NE LOPJ! // COPYRIGHT © 2016-2017. 
MINDEN JOG FENNTARTVA!

Könyv > Ami maradt

2017 március 23, csütörtök

Magyarországi megjelenés: 2016, Európa Kiadó
Kategória: krimi/thriller
Oldalszám: 432
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
Alice ​Salmon már nincs közöttünk, de emlékét nem feledjük. Halálhíre port kavart az interneten, tele voltak vele a hírek, szeretteinek szívében nem csillapul a gyász. De legközelebbről mégsem a családtagok és a barátai ismerték Alice-t.
Lassan a rendőrök is felhagynak a nyomozással, úgy tűnik, soha nem derül ki, mi történt Alice utolsó éjszakáján. Dr. Jeremy Cooke egyetemi oktató azonban megszállottjává válik az esetnek: minden idejét annak szenteli, hogy a legapróbb részletet is összegyűjtse. Sorra veszi Alice naplóbejegyzéseit, végigolvassa emailjeit, meghallgat minden hozzáférhető hanganyagot, találkozik az érintettekkel. Amit csak lehet, összeszed; és – tudóshoz illő módon – sajtó alá rendez egy teljes könyvet.
Maga a kutakodás is vihart kavar, hát még a készülő emlékkötet híre. Vajon mire jutott a tiszteletre méltó dr. Cooke? Milyen felfedezéssel zárul a sokkoló dosszié, Alice életének archívuma?

„Minden hónapban jön egy könyv, amit az új Holtodiglan-nak neveznek.
Mi úgy gondoljuk, megtaláltuk az igazit.”
(Marie Claire)

Vélemény:
Ugye milyen érdekfeszitő a könyv tartalma? Már jó ideje nézegetem, s úgy is voltam vele, hogy nem  lehet rossz, mivel az Európa kiadó nem ad ki mindenféle szemetet. Teltek-múltak a hetek. Ki vettem a könyvtárból. Örültem is, hogy bent van. Mindig is érdekelt, hogy mi is az a digitális nyomozás. 4 könyvet vettem ki és egy másik jobban érdekelt, úgyhogy miután végeztem vele, neki estem ennek.
Nem gondoltam, hogy nehéz lesz erről a könyvről irni, pedig iszonyat kiboritott. Legutóbb "A Nővér" c. remekelés boritott ki. Attól a tartalmi minősége miatt, ettől pedig a szerkesztése miatt. Mégis csak kiváncsi voltam a kivitelezésre, hogy miért is digitális nyomozás. Totál átvágva éreztem magam! Az első ami szemet szúrt ugrálunk az időbe, nem is csak az időbe, hanem mindenbe amibe lehet! Egy ideig követhetőek voltak a dolgok, majd kezdtek összefolyni. Úgy éreztem mintha turkálnánk valaki személyes holmiai között. Bele lesnünk a levelezésébe, SMS-eibe, Twitter üzeneteibe stb. Ez is volt gondolom a célja az irónak. Nem tudtam, hogy mi-minek az összefüggése, totál nagy káosz volt a fejembe, "Ez egy katyvasz!" - gondoltam magamban. De nem adtam alább, muszáj volt megtudnom, hogy mi lesz a vége, mi értelme ennek. Sok lehetőség van felsorolva (mint, ahogy a boritón is olvasható) mi is lehet az ügy hátterébe. Attól eltekintve, hogy oda volt irva, hogy "Alice Salmon napló bejegyzése 2xxx.xx.xx." Olvasom, Alice ;  olvasom, Alice ;  olvasom, "Mi van?!". Két enterrel megoldották a válasz vonalat, hogy a másik bekezdés már tök másról szólt. Legalább 3 csillaggal elválaszthatták volna a naplót és egy oda nem illő történetet.S természetesen minden ilyen könyv után kapunk egy ilyen idézetet, véleményt, mint amit fent a Marie Claire női magazin jóvoltából olvashatunk. Nagyon, de nagyon elég már a Holtodiglan-ból. Nem olvastam el, nem is fogom. A film nagyon jó volt, a könyvből nem kérek. Azt hiszik, hogy ha "A lány a vonaton" és a "Holtodiglan" szavak ott diszelegnek egy könyv boritóján, akkor már el is van adva... Lehet! Gyarló az ember, én meg hülye vagyok, hogy kivettem! Kicsit unalmas a "Holtodiglan" téma, de én ellenállok. Nem fogom elolvasni!

2/5

Recept > Pásztorpite

2017 március 23, csütörtök

Hozzávalók:
A raguhoz:
1 közepes vöröshagyma
Két-három gerezd fokhagyma
15 dkg sárgarépa
1 nagy teáskanál paradicsompüré
1 fél ág friss rozmaring
2-3 ág friss kakukkfű
2 friss vagy szárított babérlevél
10 dkg zöldborsó
Fél kiló hús
2 púpozott teáskanál liszt
Fél deci bor
4 dl víz
Egy evőkanál Worchestershire szósz

Krumplipüréhez:
1 kg krumpli
2 dl tej
50 g vaj
4 tojás sárgája
Só, bors, szerecsendió
5 dkg fehér cheddar sajt (vagy más, ami szimpatikus)

Sütéshez:
2 evőkanál zsemlemorzsa
3-4 dkg cheddar sajt

Elkészitése:
A pásztorpite húsos ragujához egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, és a finomra vágott hagymát a szeletekre vágott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk a 6-7 mm-es kockára vágott sárgarépát és a paradicsompürét, és az egészet nagy lángon jól lepirítjuk. Hozzáadjuk a zöldfűszereket, átforgatjuk és rádobjuk a darált húst is. A húst is lepirítjuk, megszórjuk a liszttel, átforgatjuk és felöntjük a vörösborral és a vízzel. Sóval, borssal, worchestershire szósszal ízesítjük és kis lángon 20 percig rotyogtatjuk. Hozzákeverjük a fagyasztott zöldborsót, további 5 percig főzzük és ezzel a ragunk el is készült.

Elkészítjük a krumplipürét: Egy lábas sós vízben megfőzzük a kockára vágott krumplit. Közben a vajat és a tejet összemelegítjük. A megfőtt burgonyát krumplinyomóval áttörjük egy tálba, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük és a vajas tejjel, na meg a lereszelt sajttal együtt rövid keveréssel krémesre keverjük.

A krumplipürét egy kanál segítségével eloszlatjuk a húsos ragun úgy, hogy mindenhol teljesen fedje. Megszórjuk a zsemlemorzsával, reszelt sajttal és 200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk kicsit hűni, majd a piccalillivel együtt tálaljuk!

 

 

Forrás: StreetKitchen

Vers > Szerelmes vers

2017 március 22, szerda

Izsó Zita: Szerelmes vers

még fekszünk. a szívem alattad.
sötét van, mint egy anya hasában.
felettünk vizet vetkőztetnek. összetörnek egy kancsót.
már ébresztő zajért hallgatóznak az alvók.

aztán hogyha felkeltünk, próbálom kitalálni még akkor is,
ha nagyon nehéz,
hogy a szerelemről vagy az esti meccsről
hallgatsz, hogyha nem beszélsz.
helyetted majd én mondok valamit hangosan.
köztünk minden bók olyan, mint egy keresztelés:
az attól kezdve csak rád használt szavak,
látod, a hallgatásnak is van nyelvtana,

közben te sört iszol,
amit meg nekem adsz, csak mint sivatagban a víz,
se szomj oltásra, se fulladásra nem elég.
és ez így lesz egészen addig, míg nem uralkodik rajtad az indulat,
s a szerelmet csak bizalomban adagolják,
mint mentőövben a holtakat.

Vélemény > Z, mint Zombi-generáció

2017 március 21, kedd

{Z - 1996-2007 :: Web 2.0-társadalom}

Egyik ismerősöm mesélte egy kávé mellett ücsörögve, hogy a 10 éves kis testvére és közte a következő párbeszéd zajlott le közöttük.

- Megcsináltad már a Para-tesztet?
- Nem, mert nem érdekelnek az ilyen hülyeségek!

Felelte neki kicsit idegesen, mert nem szereti, amikor ilyeneket néz vagy fel is tesz horrorral vagy bármi ilyennel kapcsolatos kérdést.

- Te szoktál horrorfilmeket nézni? 
- Igen, néha.
- És nem félsz tőle?
- Nem. De nem kellene ilyeneket nézned, mert nem tudsz aludni! 
- Én is csak néha szoktam nézni.

Gyakorlatilag a testvére nem tett semmi rosszat, csak éppen rossz kérdést tett fel, amiből ez a bejegyzés született. Persze erről nekem is meg van a véleményem, úgyhogy ismét nem rejtem véka alá a Z és az Y-generációról alkotott

Észvesztő, hogy az új generáció mennyire a modern technika rabja. Épp, hogy belép a lakásba máris PS-ezni akar. Múltkor büszke volt, mert nem hozta magával a Tablet-et, hisz úgyis PS-ezik. Azt a fél órát kibirja, addig kér valami könyvet. Természetesen a Garfield-ot is fél perc alatt végig forgatta, mondván, hogy elolvasta. Mindene a Tablet és hordja magával. Én szivesen kimegyek a természetbe sétálni, találkozom barátokkal, megiszunk egy kávét, beszélgetünk, olvasok vagy ha gép elé kerülök, akkor megnézek pár Family Guy vagy Amerikai Fater részt és ezzel el is van intézve számomra a számitógépezés. Vagy rendelhető, előrendelhető könyveket böngészek a neten, amivel jó sok idő elszokott menni, főleg, ha fellépek a könyves közösségi oldalra! Sejtelmem sincsen, hogy mit hisz, hogy mit nézek a neten, de nem is érdekel. Számára hihetetlen lenne, hogy 27 évesen meséket nézek a neten és talán még  ki is nevetne. Szerintem ez a generáció már olvasni sem fog könyveket, mert az sem fogja tudni, hogy mi az, hogy olvasás, olvasási élmány, olvasói válság... Ellesznek a Tablet-tel, a nekik nem tetsző dolgok nyafogásával és ki fog halni a társadalom, mert ezek nem fognak dolgozni.

Ez a nemzedék mikor fog beülni valahová beülni meginni egy kávét és telefonnyomkodás, internetezés nélkül beszélgetni. Előbb tudom azt elképzelni, hogy mindketten ülnek a gép előtt, mindegyikelőtt egy kávé és Skype-on megteremtik a kapcsolatot és beszélgetnek. Ez elfogadható lenne, ha az illetők nem egy városban laknak. Vagy mikor fog elolvasni egy könyvet? Félek, hogy enm csak az emberiség, de a könyvek halálát is jelenteni fogják ezek a halamas nagy újjitások a világban, mikor a robotok elveszik a munkát!

Én ennyi idősen könyveket vonszoltam magam után. Nem érdekelnek engem se a vloggerek, se a para-tesztek. Ohatatlanul mindenki találkozik az interneten a megemlitett fogalmakkal. Inkább ez a para: hogy 10 éves gyerekek ennyire ráfüggnek a YouTube videókra és a Tablet-ek, számitógépek, PS-ek világában élnek, ha meg egy órára elveszed tőle, hogy olvasson vagy találja fel magát, már-már bőg érte, megy a hiszti ezerrel!

Hiába mondom neki, hogy olvasson. Ennyi idősen szarrá olvastam a bátyám Batman képregényét vagy a Pókembert, de neki még az sem! Neki a szuperhősök a Vlogger-ek, akik kiabálnak egy játék bemutató alatt, hogy milyen hülye a másik, vagy félelmetes videókat csinálnak az interneten. És ezek az internet Istenei. Persze egyéb butaság is megjelenik az interneten. Azon csodálkoztamm, hogy a DarkWeb-ről nem érdeklődnek még az ennyi idős gyerekek.Nem lehet folyamatos ellenőrzés alatt a gyerek. nem tudhatod, hogy éppen milyen filmet, videót néz a videómegosztó oldalakon. Abban biztos vagyok, hogy a mostani tizenések többet nyomják a gépet, mint én. Én még mindig a könyveknél vagy leragadva: bocs!

Előre is gratulálok azoknak a Vlogger-eknek is, akiknek a nézői meghaladják az átlag 10 éves kort és igy próbálnak érvényesülni. Akik hihetetlen nagy primitivséggel, butasággal, ézettségi adaokban és like gombok számolgatásával töltik idejüket... Az új generáció videón keresztül kommunikál követőivel, az előtte lévő generáció még az irást preferálja jobban a magamutogatás helyett.

Mit tehet a szülő? A mai világban már lehetetlen ellenőrizni, hogy mit csinál a gyereked az interneten. Ha tiltod az sem megoldás, ha megvonod az sem. Ha megvonod, akkor manapság lehet úgy érezheti, hogy lemaradt és kiközösités céltáblája lehet a közösség számára. Nehéz dolog!

Mi jut eszembe az Z-generációról? Akiket csak zombiként emlegetnék, mert nem tudnak felnézni az utcán a mobiljukból és elüti őket az autó vagy neki mennének a másiknak, ha nem kerülnék ki? Onnan ismered fel a Z-generációt, hogy mész az utcán és még neked kell kerülgetni őket, mert biztos valami baromi fontos ügyet kell intezénie a közösségi hálón vagy épp egy nagy szállitmányozást kell lebeszélnie a logisztikusával a munkahelyén. Persze ez csak irónia volt... mármint az utóbbi, amit irtam. Egyébként full ugyanúgy néznek ki a lányok és a fiúk is. Semmi különbség, semmi különcség, semmi egyéniség. Ezzel a bejegyzéssel nem akartam vérig sérteni a mostani tizenéveseket, de sajnos én igy látomés ezzel nem vagyok egyedül az is biztos. Természetesen köztük is vannak kivételek, csak sajnos kevésen ésazok is ritkák, mint a fehér holló. Ugyanakkor szerintem őket is kiközösitik, mert nem állnak be a sorba. Pedig igazán rájuk kellene odafigyelni: akik kilógnak a sorból! Még mindig nem gondolnám, hogy menthető lenne ez a generáció és az a pár ember mentené meg őket!

{Y - 1980-1999 :: fogyasztói társadalom}

Ezzel nem azt akartam mondani, hogy az Y-osok angyalok, mert ez nem igy van! Ők is túlzásokba esnek néha napján. Ugyanúgy az én generációm sem tudja mellőzni azt a rohadt mobilt, amikor belülünk valahová. Legszivesebben megfognám és elhajitanám a francba. Amikor velem beszélsz, akkor NE nyomkodd azt a szar! Ilyenkor eszembe jut, hogy hogy tudott élni pár évvel ezelőtt, amikor nem volt okostelefonja. Az ilyen embereket sikeresen mellőztem az életemből. Persze, ez nem azt jelenti, hogy nekem nincsen telefonom, mert van. Az enyémen internet sincsen, maximum wifi, de azt sem nagyon használom. Nem azért ülök be a barátnőmmel kávézni, hogy nyomjam a telefonom és vele ne beszéljek!

Ez a félelmetes, nem a para-teszt!

Köszi, hogy elolvastad, ha kiváncsi vagy
a többi véleményemre, akkor kattints a
cimkékre! Szép napot!

***

NE LOPJ! // COPYRIGHT © 2016-2017. 
MINDEN JOG FENNTARTVA!

Megjelenésre várva > 2017 - I. rész

2017 március 20, hétfő

Várható megjelenés: 2017. április 05.
Kiadó: Magvető
Oldalszám: 288
Kategória: kortárs

Tartalom:
Egy fiú Helsinkiben a 21. század elején, aki meleg internetes oldalakon keresi a partnereit, kígyót tart, és különös macskákkal ismerkedik. Egy albán muszlim nő 1980-ban Koszovóban, aki az álomesküvőjére készül. A két szálon futó cselekmény idővel összeér, miközben belső és külső világok dőlnek össze és épülnek újra. Pajtim Statovci nappali és éjszakai rémálmokban bővelkedő regénye szívszorítóan pontos és ítéletmentes képet nyújt arról, hogyan sodródnak a hazájukat elhagyók két ország között, hontalanul, és hogyan adaptálódnak a különböző nemzedékek új otthonukhoz.
Az 1990-ben Koszovóban született, Finnországban élő szerző huszonnégy évesen írt első regénye 2014-ben elnyerte a rangos Helsingin Sanomat irodalmi díjat a legjobb első regény kategóriában, és azóta tizenkét nyelvre fordították le.

***

Várható megjelenés: 2017. április 21.
Kiadó: Fumax
Oldalszám: 324
Kategória: horror/thriller

Tartalom:
_Miriam Black tudja, hogyan fognak meghalni.
Csak azt nem tudja, ki öli meg őket._
Egyszerűen nem mennek jól a dolgok: Miriam és Louis kapcsolata ugyanúgy ki van téve a nő hangulatváltozásainak, mint minden más az életében. Miriam igyekszik. Tényleg. De ez az egész „letelepedés-dolog” egyszerűen nem neki való.
Próbálja kordában tartani médiumi képességét – azt, hogy egy puszta érintéstől is látja, mikor és hogyan fog valaki meghalni – de még ez is rossz érzéssel tölti el. Mintha egy tornádót akarna bezárni egy apró palackba. Csak idő kérdése, mikor fog kitörni a mindent elsöprő vihar.
Amikor egy ártatlan megbízás egy lányiskolába szólítja, véletlenül egy kegyetlen, jövőbeli sorozatgyilkos nyomára bukkan. Már nem csak rengeteg lány élete múlik rajta: a vadászból is hamar préda lesz.

***

Várható megjelenés: 2017. május 02.
Kiadó: XXI. század 
Oldalszám: ???
Kategória: krimi

Tartalma:
A ​várost átszelő folyóból holtan húznak ki egy fiatal nőt. Néhány hónappal korábban egy sérülékeny tinédzser lány végezte ugyanott, ugyanígy. Előttük évszázadokon át asszonyok és lányok hosszú sora lelte halálát a sötét vízben, így a két friss tragédia régen eltemetett titkokat bolygat meg – és hoz felszínre.
Az utolsó áldozat árván maradt, tizenöt éves lányának szembe kell néznie azzal, hogy félelmetes nagynénje lett a gondviselője, aki most kényszeredetten tér vissza oda, ahonnan annak idején elmenekült, és ahová szíve szerint soha nem tette volna be újra a lábát. A folyóparti ház eresztékei éjjelente hangosabban nyikorognak, a fal tövében susogó víz kísérteties neszekkel tölti meg az egyébként zavartalan csendet.

Random > ???

2017 március 19, vasárnap

Atyám!
Hogy néznek ki az Olsen-ikrek?
Mint a koravén tinik vagy a zombik.
Erre nincsenek szavak, sval, de vannak, de még sem tudom leirni őket!!
Pedig ők sem ma született bárányok: