Magyarországi megjelenés: 2009, Könyvmolyképző
Kategória: horror
Oldalszám: 590
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalom:
Kezdetben senki nem veszi észre, hogy a felfoghatatlan megjelent Blackebergben.
1981 késő ősze van, a peremvárosban a szokott módon zajlik az élet. De amikor a közelben egy tizenéves fiú lecsapolt vérű holttestére bukkannak, rituális gyilkosságról kezdenek suttogni.
Senki sem sejti, mi történik valójában. A tizenkét éves Oskar képzeletét megragadja a gyilkosság, de még jobban foglalkoztatja az új lakó. A szomszédba egy lány költözött. Összebarátkoznak. Egyre szorosabbá válik a kapcsolatuk. De a lányban van valami furcsa. Valami nagyon szokatlan. És csak éjszaka lehet találkozni vele. Az Engedj be! egyedülálló mű: nyomorúságos svéd külvárosban játszódó rémregény. Gyerekek számára szigorúan tiltott olvasmány szerelemről, kitaszítottságról, bosszúról és vámpírokról. John Ajvide Lindqvist maga is Blackebergben nőtt fel, később bűvészként, színpadi humoristaként és forgatókönyvíróként tevékenykedett. Az Engedj be! az első könyve.

Vélemény:
Még régebben moly.hu-ra irtam, hogy lehet irok erről a könyvről. Szerintem eljött amegkövezős időszak. A film nagyon jóra sikerült, talán azért is mondom, mert a filmből kihagytak számomra lényegtelen dolgokat. Sajnálom, de ha nagyon-nagyon őszinte akarok lenni, akkor szenvedés volt ez a mű, ugyanakkor az érdeklődésem is fenntartotta. Szvsz: Az iró igazán lespórolhatott volna mondjuk… 150-200 oldalt! :) Nem az undoritó leirások miatt értékelem közepesre ez a művet, de nem kivánok több kommentárt hozzáfűzni, mert az előttem szólók már elvégezték a piszkos munkát ;) Nem mondom, hogy elpazarolt idő volt, ugyanakkor mégis! Kicsit olyan: „nesze semmi, fogd meg jól”-után érzetem van…Ahogy látom az oldalon sincs túl értékelve. Ami kicsit ugyan megnyugtató. De még mindig nem értem az 5 pontokat, vagy lehet csak nekem nem jött át. Mondjuk sosem rajongtam a vámpirokért és az egyéb misztikus lényegért. Jobbat vártam! Ha tényleg 150-200 oldallal lett volna rövidebb. Úgy gondoltam, hogy tök jó lehet ez a könyv: svéd, krimi, horror, kirekesztetség, stb. Sajnos... tévedtem!

3/5