Magyarországi megjelenés: 2015, Athenaeum
Kategória: dokumentum
Oldalszám: 326
Megvásárolható: KLIKK
Vélemények: Moly.hu // GoodReads.com

Tartalma:
„Itt ​az ideje, hogy valaki összeszedje már végre az igazságot” – egykori túszként fogvatartott lány.
Több mint 40 évvel ezelőtt egy olyan esemény zavarta meg Magyarország rendjét, ami addig példa nélküli volt, és amiről ez idáig annak minden résztvevője hallgatott.
1973. január 7-ének éjszakáján egy határ menti kisvárosban, Balassagyarmaton egy tinédzser testvérpár, András és László, a párttitkár apjuktól ellopott fegyverekkel rótták az utcákat, hogy a városi lánykollégium lakóinak túszul ejtésével megvalósítsák nyugatra történő szökésüket. Azt tervezték, hogy a lányok szabadon engedéséért a hatóságoktól repülőgépet, nagy mennyiségű valutát és szabad elvonulást követelnek. A csaknem egy hétig tartó tettük szégyenfoltot hagyott a kommunista rendszeren, amelynek „enyhítésére” a hatóságok már az első napokban hírzárlatot rendeltek el. A kudarcba fulladt tárgyalások, s a mindkét oldalról érezhető kilátástalanság egyre jobban fokozta a feszültséget, amelynek végére öt nap után a mesterlövészek tettek pontot, az ablakhoz közeledő idősebbik fiú lelövésével. A történet azonban itt nem ért véget. (...tovább)

Vélemény:
Régebben hallottam erről a megtörtént eseményről. Mostanában megint az orrom elé került, többnyire annak is köszönhető, hogy a dokumentumregények irójának nem régen jelent meg legújabb könyve, ami úgy szintén el fogok olvasni! Mielőtt kivettem a könyvet, elkezdtem videókat, riportokat nézni az interneten az eseménnyel kapcsolatban, hogy mi is ez valójában. Mint kiderült: az 1989-es filmnek semmi köze a valósághoz, igy elolvastam (amúgyis ez lett volna a terv). Egy izig-vérig, hiteles dokumentumregényt fogtam a kezembe, ami jól rekonstruálja az az egy hetet, amikor a két fiú és a lányok össze voltak zárva. Riportfilmek nézése alatt hangsúlyozták, hogy a kollégiumban tartózkodó lányok nem szerettek volna nyilatkozni az esetről. Itt kicsit kételyekkel tele olvastam a könyvet, amit nem kellett volna, mert 2015-be már nyilatkoztam az 1973-ban történetkről. Szerencsére a kötet róluk szól. Nem árulok el azzal nagy titkot, hogy az egyik fiú meghalt akcó közben az utolsó napon, de ha a rendőrség akkor nem teszi meg ezt a lépést kitudja, hogy mi lett volna az eset végkimenetele. Ezt már nem tudjuk meg. A család a mai napig is él és élik mindennapjaikat álnéven Budapesten. Senki sem tudja, hogy kik ők. Új életet kezdtek. Mindenkinek jár egy esély, hogy megpróbáljon rendes körülmények között élni.
Kiknek ajánlom? Akik szeretik az ilyesfajta dokumentumregényeket! Akik nem zárkóznak el a valóságtól. Feljegyzések között semmiféle szenzációhajhászásra nem leltem.

5/5