Múltkor ráakadtam egy YouTube csatornára, ahol egymást nyirták a vloggerek. Valaki beszélni sem tudott, egyik szavával ütötte a másikat, amit persze nem vette észre. Nem nagyon vagyok otthon az internet világába, de bloggereknél nem láttam még összeveszni, mint ahogy ezek nyirják egymást. YouTube-erek világa sem, fenékig tejfel, de az vettem észre, hogy ráadásul a srác igy próbál szerintem ismertséget szerezni, hogy fikázza a videósokat. Nem hiába iratkoztak fel X-re több 1000-en. Nem tetszhet mindenkinek minden. Nem értek és nem is akarok érteni a vlogoláshoz, de azért vicces, hogy már-már like/dislike/nézettségi/feliratkozó-háború indul el a videómegosztón. Valaki reakció videókkal, valaki mások fikázásával, valaki pedig millió videót gyárt a DarkWeb nevű oldalról, s igy akar még több nézőt találni avideós oldalára. Szerintem ez a téma lerágott csont.

Úgy látszik az irás már nem divat. Még egy rossz videósra is jut 10-30 feliratkozó. Legalábbis, amiket láttam. Ez jött le. Blogot már nem szokás olvasni, hanem nézni kell. Nos, én nem lennék és nem is leszek video blogger az is biztos! Nem mondom, hogy ez is a magamutogatás egyik fajtája. Valaki irásban, valaki pedig szóban ud kibontakozni. Én az elsőnek felsoroltak közé tartozom. Viszont azt nem is fogon megérteni, ha nem tetszik X-nek, hogy Y mit csinál, miről beszél, akkor miért kell szidni. Akkor ne nézze. Jobb esetben X is annyit tesz bele a videós munkájába, mint a másik. Nem kell egyből torokra menni és videót csinálni, hogy Y milyen szar! El kell menni mellette és nem szidni a másikat. Aláirom, hogy nagyon sok szemét megtalálható az interneten. Persze, az elbutulás is fenyegeti az emberiséget. Mindenki próbál újitást bele vinni a kis dolgaiból vagy külföldről szedett ötletekből összetákolni (jobb esetben) valami értelmet a csatornájára/blogjára.

Az ötlet lopásoktól, pedig egyenesen falnak megyek. Legalább az illető, aki rosszabb esetben azt hiszi, hogy feltalálta a spanyolviaszt: kérne engedélyt, hogy "Helló, szeretnék csatlakozni" vagy esetleg "mit szólnátok, ha...". Én általában engedélyt szoktam kérni, ha valami pl.: régi újságcikkről/interjúról van szó, hogy felhasználhatom-e a weboldalamhoz. (Itt most nem a blogos irásaimra gondoltam). Mai világban rosszabb esetben, ez csak egy e-mail. Ha nem sikerül felvenni a kontaktot az illetékessel, akkor az a miniumum, hogy a forrásként megemlitem, hogy a későbbiekben ne legyen probléma belőle.

Úgyhogy NE lopjatok, mert ezekből nagyon csúnya összetűzések is lehetnek. Ami simán megelőzhető lett volna a fent emlitett módokon! Az effajta elmérgesedett helyzeteket már nehéz korrigálni. Az ötletgazda, pedig vérig lesz sértve és rosszul esik neki! Bár azt mondják, hogy ez hizelgő, ha valakit lekoppintanak. Elmondom, hogy NEM! Ha nem kapsz engedélyt semmire, ne tedd közzé, hogy saját ötletként! Végülis egy az anyanyelvünk, próbáljuk megoldani kultúráltan a dolgokat! Nem akarok lopásra búzditani senkit, de jó lenne, ha használnátok az eszeteket... néha! :)

Köszönöm, hogy elolvastad!
Szép napot!

 

***

NE LOPJ! // COPYRIGHT © 2016-2017. 
MINDEN JOG FENNTARTVA!